21. Hírlevél

HÍRLEVÉL

a Bolyai János Matematikai Társulat tagjainak

21/2020. szeptember

 

 

1. Hírek, események

 

·        IMO'20 - Nemzetközi Matematika Diákolimpia 2020

Az idei IMO versenyzői nem utaznak Szentpétervárra (szept. 16-26), mert virtuálisan tartják meg a versenyt, így a magyar versenyzők Magyarországon írják meg a versenydolgozatot.

·        MEMO'20 - Közép-európai Matematikai Diákolimpia 2020

Az eredetileg kassai helyszínnel (Szlovákia) augusztus 24-30-ára tervezett 2020. évi MEMO-t a szervezők virtuálisan rendezték meg. A versenyzők augusztus 29-én (szombaton) írták meg a versenydolgozatot, egyénileg. Idén tehát nem volt csapatverseny. Füredi Erik és Várkonyi Zsombor arany-, Szabó Kornél és Hámori Janka ezüst-, Fleiner Zsigmond és Kovács Tamás bronzérmet nyert. Gratulálunk a csapatnak!
Az eseményről részletes beszámoló olvasható az Érintő szeptemberi számában.

·        Cyberspace Mathematical Competition (CMC)

Az IMO szokásos idejében az MAA (Mathematical Association of America) egy online világversenyt szervezett, melynek neve Cyberspace Mathematical Competition, azaz CMC volt. A versenyen 75 ország 555 versenyzője mérte össze tudását. Magyarországot nyolcfős csapat képviselte, két lány taggal. A verseny magyar helyszíne egy dombóvári hotel volt. Az első nap feladatait itt, a második napét pedig itt találjuk. A magyar csapat az országok sorrendjében 14. lett. Kocsis Anett és Weisz Máté arany-, Gyimesi Péter, Hámori Janka és Tóth Balázs ezüst-, Fleiner Zsigmond és Várkonyi Zsombor bronzérmet szereztek, Kovács Tamás dicséretet kapott. Gratulálunk!
Az eseményről részletes beszámoló olvasható az Érintő szeptemberi számában.

·        Felhívás 8-11. osztályos lányoknak matematika versenyfelkészítésre - A Gondolkodás Öröme Alapítvány

A program hosszabb távon az Európai Leány Matematikai Olimpiára (EGMO) való felkészítést is szolgálja, de a cél nem csupán az adott versenyen való eredményesség, hanem szeretnénk minél több fiatal középiskolás lányt támogatni a matematikai fejlődésben. A belépő feladatsor első körös határideje 2020. szeptember 20., de később is van lehetőség bekapcsolódni a programba. Bővebb információ a honlapon

 

2. Díjak

 

·        Rátz Tanár Úr Életműdíj - 2020

Megjelent a 2020. évi Rátz Tanár Úr Életműdíj felhívása és adatlapja. A felterjesztéseket legkésőbb 2020. október 5-én éjfélig kell eljuttatni az info@ratztanarurdij.hu email címre.

·        Széchenyi-díj és Magyar Érdemrendek átadása

A március 15. alkalmából adományozott állami kitüntetéseket augusztus 19-én adta át az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a budapesti Vigadóban. Társulatunk elnöke, Pálfy Péter Pál Széchenyi-díjban részesült.

Augusztus 18-án az EMMI is kiosztotta díjait, melynek keretében Stachó Lászó Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben, Szabóné Szitányi Judit pedig Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült. Gratulálunk!

·        Gábor Dénes Középiskolai Ösztöndíjátadó ünnepség - online

A rendezvényt élőben közvetítették a Magyar Tudományos Akadémia Díszterméből 2020.09.18-án, pénteken 11 órakor. A díj honlapja, amelyen a djátadó is megtekinthető: http://www.gabordenes.hu/

·        MOL Mester-M Díj 2020

Idén is meghirdették a MOL Mester-M Díjat, mellyel azoknak az áldozatkész tanároknak, edzőknek a munkáját ismerik el, akik ösztönzik a tehetséges gyerekeket a sport, a művészet és a tudomány területén és szakmailag, emberileg tanítványaik példaképei.
A díj és a jelölés további részletei elérhetők a MOL Alapítvány honlapján.

 

3. Tagság

 

·        Belépés

Ha be kíván lépni, akkor a honlapunkon található belépési nyilatkozatot kell kitöltenie. Az új tagok belépésének jóváhagyása az Elnökségi Ülésen történik.

·        Tagdíj

A 2020. évi tagdíj összegét a küldöttgyűlés hagyta jóvá. A tagdíj mértékéről és a befizetés határidejéről levelet írtunk.
Az idei tagdíj összege:

  - a javasolt összeg 6.000.-,
  - a minimálisan befizetendő összeg 5.000.- Ft volt,
  - az általános, ill. középiskolás diákoknak, a nappali tagozaton B.Sc. vagy M.Sc. fokozatot szerző egyetemistáknak, illetve
  - a 70. évüket be nem töltött nyugdíjasoknak 600.- Ft.
  - a legfeljebb 65 éves tagok esetében bevezettük az élethosszig tartó tagsági díjat, ami azt jelenti, hogy ha valaki előre befizet egy nagyobb összeget, az egész életére taggá válik. Az összeget a (66-K)xT képlet alapján kell megállapítani, ahol K jelenti az illető életkorát, amelyet az adott naptári évben betölt, T az adott évre érvényes rendes tagdíj.
  - 70. életév betöltésekor mindenki mentesül a tagdíj fizetése alól, ugyanakkor automatikusan tagja marad a Társulatnak.
Az összeget átutalhatja a Kereskedelmi és Hitelbanknál kezelt 10200830-32310243 sz. bankszámlánkra vagy előzetes jelzés alapján csekket küldünk a befizetéshez.

·        Taglétszám

Aktuális taglétszám: 891 fő.

 

4. Közoktatás

 

·        Varga Tamás Módszertani Napok - 2020

Varga Tamás a matematikaoktatás és a matematikaoktatás kutatásának kiemelkedő, nemzetközi hírű szakembere volt; a hazai matematikatanítás, és különösen a felfedeztető matematikaoktatási hagyomány máig épít a munkásságára. Varga Tamás munkásságának ápolását szolgálja az 1989 óta az ELTE-n minden évben november elején megrendezésre kerülő Varga Tamás Módszertani Napok rendezvénye, amely idén online kerül megrendezésre, november 6-7-ig.

 

5. Versenyek, felkészítők

 

·        Arany Dániel Matematikaverseny

2020. szeptember 9-én lezajlott a 2019/2020 tanévi verseny elhalasztott országos döntője. A versenydolgozatokat a döntőbe jutott diákok a saját iskolájukban írták meg. A döntő eredményeit 2020. október 15-ig tesszük közzé.

2020/2021. tanévi verseny:

A KEZDŐK és HALADÓK I. és II. kategóriájában három forduló van.
Az első forduló időpontja: 2020. december 10. (csütörtök) 14-18 óra
A második forduló időpontja: 2021. február 11. (csütörtök) 14-18 óra
A harmadik forduló időpontja: 2021. április 22. (csütörtök) 11-15 óra

A KEZDŐK és HALADÓK III. kategóriájában két forduló van. Az első forduló időpontja: 2021. február 11. (csütörtök) 14-18 óra
A második forduló időpontja: 2021. április 22. (csütörtök) 11-15 óra

A járványhelyzet alakulásától függően a fenti adatok változhatnak.

Nevezés: Az iskolák Arany Dániel versenyfelelősei tanulóik nevezési adatait a versenyportálon legkésőbb 2020. november 30-ig vezetik fel. Nevezési díj nincs.

·        Kürschák József Matematikai Tanulóverseny

A 2020. évi Kürschák Versenyt a járványhelyzetre való tekintettel online formában rendezzük meg, október 2-án (pénteken), (magyar időszámítás szerint) 14.00 órai kezdettel. A feltételeket és a lebonyolítást a versenyfelhívás tartalmazza. A részvételi szándékot szeptember 30-án 16.00 óráig a regisztrációs űrlap kitöltésével és beküldésével kell jelezni.

·        Schweitzer Miklós Matematikai Emlékverseny

A 2020. évi verseny október 22-től november 2-ig kerül megrendezésre. Felhívás

·        Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny

Jelentezési határidő: szeptember 18.

Matematika versenyek:
I-II. kategória 1. forduló: november 10.
III. kategória 1. forduló: november 26.

·        Zrínyi Ilona Matematikaverseny

Nevezési határidő: október 13. (A verseny 3 fordulós lett.)
További információ a MATEGYE honlapján: http://www.mategye.hu/?pid=zrinyi_verseny

·        Varga Tamás Matematikaverseny

Nevezési határidő: november 13.
További információ a MATEGYE honlapján: http://www.mategye.hu/?pid=vargatamasverseny

 

6.  Konferenciák

 

·        10. Emléktábla workshop - Matching Theory

Augusztus 31. - szeptember 3. között virtuálisan zajlott a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézettel közös, fiatal matematikusok számára szervezett 10. Emléktábla workshop (Matching Theory).

·        Understanding the Diversity of Financial Risk konferenciasorozat - 2020

2020. november 6-án tartják a konferenciasorozat negyedik részét (4th workshop) Modern approaches to measuring risk címmel, az ELTE szervezésében, idén online formában.

·        60. Rátz László Vándorgyűlés

A 2020. évi Rátz László Vándorgyűlést július 7-10. között Egerben rendezte volna meg a Társulat, az Eszterházy Károly Egyetem Informatikai Karával közösen. A rendezvény a Társulat Oktatási Bizottságának tavaszi döntése értelmében azonban elmaradt. A 60., jubileumi Vándorgyűlést 2021. júliusában rendezzük meg, ugyanazon a helyszínen.

        

7. Tudomány

 

·        Kutatók Éjszakája - 2020. november

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén a megszokott szeptember végi időponttól eltérően november 27-én és 28-án lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba.
Információk a rendezvényről: https://www.kutatokejszakaja.hu

·        Az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási Programban részt vevő kiváló munkát végző pedagógusok elismerése

A MTA-Rényi Felfedeztető Matematikatanítás Kutatócsoport a kutatócsoport vezetője, dr. Juhász Péter matematikatanár javaslatára az MTA elnöke elismerő oklevélben részesítette a harmadik éve országjáró tehetségkereső Repülő Iskola 3 matematikatanárát: Barbarics Mártát, Kovács Pétert és Steller Gábort.
További információk az MTA honlapján

 

8.      Emlékőrzés

 

·        Ámon Ottó

2020. július 29-én, életének 93. évében elhunyt Ámon Ottó, nyugalmazott középiskolai matematikatanár, az Újbudai József Attila Gimnázium egykori tanára.

·        Leindler László

2020. szeptember 18-án, életének 85. évében elhunyt Leindler László Széchenyi-díjas matematikus, az MTA rendes tagja, az SZTE díszdoktora és Professor Emeritusa. Évekig volt a Társulat Csongrád megyei tagozatának elnöke.
Az MTA honlapján olvashatunk róla bővebben.

·        Pach Zsigmond Pálné (Sós Klára)

2020. augusztusában, életének 95. évében elhunyt Pachné Sós Klára. Kerek 50 éven keresztül volt a BME Villamoskar Matematika Tanszékének docense, és ezután is dolgozott ott óraadóként. Az Érintő szeptemberi számában emlékezünk meg róla.

 

9.  Egyéb

 

·        Matematika a koronavírus-járvány helyzetben

Újabb cikkek jelentek meg a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban az Érintő júniusi és szeptemberi számában.

·        Elindult a Társulat YouTube-csatornája

Elindítottuk a Társulat YouTube-csatornáját, ahol az elmúlt 30 évben Ács Katalin közreműködésével készített filmek tekinthetők meg:
https://www.youtube.com/channel/UC8jF9ME44bhy-FZpQLyRfxQ

Idézet az alkotó gondolataiból:
"Évtizedek óta foglalkoztatott a gondolat, hogy a technikai fejlődés adta lehetőségeket kötelességünk arra is felhasználni, hogy megőrizzük a magyar matematikai tanáregyéniségekről azt is, amit a szakkönyvekben nem találhatunk leírva. Egykori tanítványok, kollégák mesélnek róluk. Így azok is megjelennek az emlékezők között, akik – sajnos – ma már nincsenek köztünk. Az első videofelvétel apropóját a közelgő 30. vándorgyűlés adta (Disputa a 30. vándorgyűlés ürügyén 1990., már itt megemlítem, hogy az 50. alkalmából 2010-ben készült emlékezés Czapáry Endrével, Pálmay Lóránttal és Andrásfai Bélával valamint a jövőről Kosztolányi Józseffel.). A rendelkezésre álló eszközök és személyek amatőrök voltak. Ma már a résztvevők személye is sokat mond: Bakos Tibor, Békefi Zsuzsa, C. Neményi Eszter, Császár Ákos, Halmos Istvánné, Kalmár Lászlóné, Karádi Károlyné, Kőváry Károly, Pálmay Lóránt, Reményi Gusztávné, Scharnitzky Viktor, Somfai Zsuzsa, Surányi János, Szabados Józsefné, Szendrei Julianna, Tiszai Zoltánné, Urbán János. A következő évben Kalmár László halálának 15. évfordulója volt a szomorú apropó (Tanítványok Kalmár Lászlóról 1991.), majd ezt követte Péter Rózsáról szóló felvétel (Emlékképek Péter Rózsáról 1992.). Mindkettőben egykori tanítványok, kollégák beszélnek. 1993-ban készült felvételben Fejér Lipótról és Riesz Frigyesről hallhatunk, a riporter Herczeg János. 1994-ben Erdős Pállal is sikerült felvételt készíteni nem csak a Gólyavári előadása maradt így ránk, hanem 80. születésnapja kapcsán kérdezte őt Hajnal András Fejérről, Rieszről is. Miután Szekeres György és Klein Eszter is Magyarországra látogattak EP tiszteletére, ebből az alkalomból mindhárman megszólaltak a mikrofon előtt. Szegeden, 1994-ben készült az a felvétel, ahol Staar Gyula a 80 éves Szőkefalvi - Nagy Bélával beszélgetett. 1995-ös felvétel a nemzetközi matematikai diákolimpiáról mesél, s a felkészítők mellett megszólalnak az első csapat tagjai közül néhányan, ill. egy “ csupa fazekasos“ csapat tagjai is. 1995-ben újabb felvétel készült a KÖMAL-ról, KÖMAL mesék címmel. 2019-ben Varga Tamásnak állítottunk emléket egy Halmos Mari interjúval. Ezekhez a felvételekhez kívánok jó szórakozást: Ács Katalin"

A filmek feltöltése folyamatos.

·        Kelet-európai matematikaoktatás

Május elején megjelent a Springernél egy, a maga nemében egyedülálló könyv az elmúlt 30 év kelet-európai matematikaoktatásának (immár) történelméről.

Címe: Eastern European Mathematics Education in the Decades of Change
A kötet 6 fejezetből áll, fejezetenként külön országokról, amelyek a következők: Cseh Köztársaság, Németország, Magyarország, Lengyelország, Oroszország és Ukrajna. Az egyes fejezetek elektronikusan külön is megvásárolhatók.
A magyar fejezetről itt olvashatnak.