Bolyai János Matematikai Társulat
Alapítva 1891-ben

Nemzeti Tehetség Program

Az Országgyűlés 78/2008. (VI.13.) határozatában írta elő a Nemzeti Tehetség Program (NTP) indítását, melynek legfőbb célja a magyar tehetségek felkutatása és tehetségük kibontakoztatásának elősegítése. A 2008-2028 közötti időszakban – kétéves cselekvési programokban – kiemelt lehetőséget ad a tehetséges fiatalok hosszú távú, folyamatos és biztonságos segítésére.

Az NTP szakmai gondozója az EMMI Család- és ifjúságügyért Felelős Államtitkársága, a pályázatok gondozását az Erőforrás Támogatáskezelő végzi.

A meghirdetett pályázatokon általában a köznevelésben és felsőoktatásban, valamint a tehetséggondozásban tevékenykedők (pl. köznevelési intézmények, felsőoktatási intézmények, egyesületek, alapítványok, közalapítványok, Tehetségsegítő Tanácsok) vehetnek részt.

A tehetségek segítésére szolgáló programok nyomon követése, hatékonyságuk növelése a Kormány által létrehozott Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum feladata.

A Társulat a hazai nagy hagyományú országos szervezésű tanulmányi versenyek támogatására kiírt pályázaton szokott indulni, az Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny szervezésére és lebonyolítására benyújtott pályázattal.

A 2019/2020. tanévi versenyre az NTP-TMV-M-19-B-0004 sz. támogatói okirat alapján 3 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesültünk.

A 2020/2021. tanévi versenyre benyújtott NTP-TMV-M-20-B-0009. sz. pályázatra az EMMI döntése szerint szintén 3 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesültünk.