19. Hírlevél

HÍRLEVÉL

a Bolyai János Matematikai Társulat tagjainak

19/2020. március

 

 

1. Hírek, események

 

ˇ        FameLab - Tudományról kreatívan

A British Council szervezésében idén Magyarországon is megrendezik a világ egyik vezető tudomány-kommunikációs versenyét, melynek célja, hogy megtalálja a tudomány új arcait. A résztvevőknek három percük van meggyőzni a zsűrit és a közönséget egy előadással, ahol a tartalom, az érthetőség és a személyes karizma is számít.
A versenyen 18 éven felüli, természettudományi, műszaki, orvosi, matematikai területről jövő diákok, kutatók és tanárok vehetnek részt.
A jelentkezéseket 2020. március 16-ig várják.
További információ: https://www.britishcouncil.hu/programok/oktatasi/famelab

ˇ        A Matematika Világnapja

A Nemzetközi Matematikai Unió (IMU) március 14-ét (a "pi nap"-ot) javasolta a Matematika Világnapjának (International Day of Mathematics), melyet az UNESCO 2019 novemberében elfogadott. Így 2020. március 14-én ez lesz az első ilyen esemény. Minden évben egy nem kötelező, de ajánlott témakör köré építik a Pi Nap programját. Az idei év témája: A matematika mindenhol.

ˇ        Feladatjavaslatokat várnak - Nemzetközi Magyar Matematikaverseny

Az 5-8. évfolyamok számára a 2020. évi Nemzetközi Magyar Matematikaversenyt Komarnoban rendezik. A verseny szervezői feladatjavaslatokat és megoldásokat kérnek a nmmv58.2020@gmadsam.edu.sk e-mail címre, a határidő 2020. március 31-én 23:59 óra.
A szervezők kérik, hogy a megoldással együtt küldött feladatokon tüntessék fel az évfolyamot (5-8. valamelyikét), amelyikre szánták. Ha lehetséges, akkor adják meg a pontozást is (minden feladatra összesen 10 pont adható: maximum 9 pont + 1 pont, ami a minimális pontszám). A feladatokat és megoldásokat magyar nyelven várják. (Ügyelni kell arra, hogy csak olyan feladatok kerüljenek beküldésre, amelyek még nem szerepeltek versenyen, illetve más versenyekre sem küldték be őket.)

ˇ        Érintő

Elektronikus folyóiratunk, az Érintő 2020. márciusi száma hamarosan megjelenik.

ˇ        EGMO - 2020. április 15-21.

Idén Egmond aan Zee (Hollandia) ad otthont a 9. Lányok Európai Matematikai Olimpiájának (EGMO), mely április 7-15. között kerül megrendezésre. Magyarország minden évben képviseltette magát a versenyen, az idei csapat:
Hámori Janka
Kocsis Anett
Nguyen Bich Diep
Velich Nóra
Csapatvezető: Fekete Panna, csapatvezető-helyettes: Kiss Melinda

ˇ        Lányok Napja - 2020. április 23.

A Lányok Napja egy országos STEM területekhez közel álló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap diáklányok részére. Ezen a napon felső tagozatos általános- és középiskolás lányok látogatják meg az ország vállalatait, egyetemeit és kutatóintézeteit, ahol interaktív programokon keresztül, gyakorló szakemberektől ismerhetik meg a tudományok, a technológia és az informatika világát. Az eseményt a Nők a Tudományban Egyesület immár 9. alkalommal szervezi meg, 2020. április 23-án, csütörtökön. Több vidéki és budapesti helyszínen is lesznek események, a programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.
Erről bővebb információk: http://lanyoknapja.hu/programlista/

ˇ        SZJA egy százalék

2020-ban is lehetőség van arra, hogy tagjaink és mások is, akik a magyar matematika érdekében végzett tevékenységünket kívánják támogatni, a 2019-ben befizetett személyi jövedelemadójuk 1%-át felajánlják Társulatunknak.
A BJMT adószáma 19815613-2-41.
Támogatásukat ezúton is köszönjük!

ˇ        60. Rátz László Vándorgyűlés

A 2020. évi Rátz László Vándorgyűlést július 7-10. között Egerben, az Eszterházy Károly Egyetem Informatikai Karán, a Leányka u. 4., C épületben rendezzük.
Lehetőség van online jelentkezési lap kitöltésével is regisztrálni. Jelentkezési lap határon túliak részére.

ˇ        BME Alfa matematika verseny

Elindult a középiskolások számára meghirdetett BME Alfa matematika verseny.
A Műegyetem karai által fenntartott BME ALFA interaktív gyakorlófelületen szervezett matematikaverseny célja, hogy motiválja a középiskolás diákokat a matematika érettségit megelőző időszakban.
Bővebb információ: https://www.ttk.bme.hu/node/5133

 

2. Díjak

 

ˇ        Beke Manó Emlékdíj

A Beke Manó Emlékdíj odaítélésére a javaslatokat, felterjesztéseket 2020. március 31-ig lehet benyújtani a Társulathoz (postán: 1055 Budapest, Falk Miksa utca 12. I/4. vagy elektronikusan: bolyai.tarsulat@renyi.hu).
A Beke Manó Emlékdíj szabályzata

ˇ        Bod Péter Emlékdíj

A Bod Péter Emlékdíj odaítélésére a javaslatokat, felterjesztéseket 2020. szeptember 11-ig lehet benyújtani a Társulathoz (postán: 1055 Budapest, Falk Miksa utca 12. I/4. vagy elektronikusan: bolyai.tarsulat@renyi.hu).
A Bod Péter Emlékdíj szabályzata

ˇ        Akadémiai Ifjúsági Díj - 2020

Az MTA Kutatóközpontjaiban és kutatócsoportjaiban dolgozó fiatal tudósok elismerését idén huszonketten vehették át az Akadémia vezetőitől, köztük:
Maga Péter, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos munkatársa Hecke-Maass csúcsformák szuprémumáról című pályamunkájáért, és
Nagy Zoltán Lóránt, az MTA-ELTE Geometriai és Algebrai Kombinatorika Kutatócsoport tudományos munkatársa Véletlennel, polinomokkal az extrémitás felé című pályamunkájáért.

További információ: https://mta.hu/mta_hirei/atadtak-az-akademiai-ifjusagi-dijakat-110302

 

3. Tagság

 

ˇ        Belépés

Új társulati tagokat az Elnökség választ. Ha be kíván lépni, akkor a honlapunkon található belépési nyilatkozatot kell kitölteni.

ˇ        Tagdíj

A 2020. évi tagdíj összegét a küldöttgyűlés hagyja majd jóvá. Ezután a tagdíj mértékéről és a befizetés határidejéről levelet írunk. Itt felhívjuk szíves figyelmét a tagdíj fizetésével kapcsolatos azon kitételre, hogy "aki még a Küldöttgyűlés előtt befizeti tagdíját, jogosult az előző évre meghatározott összeget fizetni".
Ez 2019-ben az alábbi volt:

  - a javasolt összeg 6.000.-,
  - a minimálisan befizetendő összeg 5.000.- Ft volt,
  - az általános, ill. középiskolás diákoknak, a nappali tagozaton B.Sc. vagy M.Sc. fokozatot szerző egyetemistáknak, illetve
  - a 70. évüket be nem töltött nyugdíjasoknak 600.- Ft.
  - a legfeljebb 65 éves tagok esetében bevezettük az élethosszig tartó tagsági díjat, ami azt jelenti, hogy ha valaki előre befizet egy nagyobb összeget, az egész életére taggá válik. Az összeget a (66-K)xT képlet alapján kell megállapítani, ahol K jelenti az illető életkorát, amelyet az adott naptári évben betölt, T az adott évre érvényes rendes tagdíj.
  - 70. életév betöltésekor mindenki mentesül a tagdíj fizetése alól, ugyanakkor automatikusan tagja marad a Társulatnak.
Az összeget átutalhatja a Kereskedelmi és Hitelbanknál kezelt 10200830-32310243 sz. bankszámlánkra vagy előzetes jelzés alapján csekket küldünk a befizetéshez.
Érdemes élni ezen jogával!

ˇ        Taglétszám

Aktuális taglétszám: 1240 fő.

 

4. Közoktatás

 

ˇ        Új NAT és kerettantervek

Megjelent az új NAT (matematika: 328. oldal) és a kerettantervek.

ˇ        Medve Matek Élménynap

A Matematika Összeköt Egyesület szervezésében a BME Központi Épületében tartották 2020. február 29-én a Medve Matek Élménynapot , melyből megismerkedhettek az érdeklődők a Medve Matek tehetséggondozó programmal.

 

5. Versenyek, felkészítők

 

ˇ        Arany Dániel Matematikaverseny

döntő - április 2. 11:00 Budapesten

ˇ        Kalmár László Matematikaverseny

nevezési határidő - március 6.
I. forduló - március 20. 16:00

ˇ        OKTV I-II. kategória

döntő - március 16. 10:00 - 15:00

ˇ        Zrínyi Ilona Matematikaverseny

a területi forduló eredményhirdetésére meghívottak névsora, időpont és helyszín a MATEGYE honlapján.

ˇ        XXIV. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny

Középiskolák nappali tagozatos diákjai részére meghirdetett verseny, nevezési határidő március 23.
Időpont és helyszín: március 28. (szombat) 9:15-10:45, Gyula
További információ: http://www.bolyaibekes.hu/

ˇ        XXIX. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny

Idén a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium szervezi a versenyt március 18-22. között.
További információk: http://www.zmgzeg.sulinet.hu/nmmv/index.aspx

ˇ        Náboj nemzetközi matematikaverseny

Veszprémi Tagozatunk és a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara március 13-án idén is megrendezi a Náboj nemzetközi matematikaversenyt középiskolás diákok részére. Jelentkezési határidő: március 6.
További információ: https://math.naboj.org/

ˇ        Szőkefalvi-Nagy Gyula Matematikai Emlékverseny

II. iskolai forduló: 2020. március 10.

 

6.  Konferenciák

 

ˇ        CSM - The 6th Conference of PhD Students in Mathematics - SZTE Bolyai Intézet, 2020. június 24-26.

A konferenciát idén 6. alkalommal rendezi a SZTE Bolyai Intézete.
Információk: http://www.math.u-szeged.hu/CSM/

 

7.      Emlékőrzés

 

ˇ        Márovics Ferenc

2019-ben elhunyt Márovics Ferenc, matematika- fizika- ábrázoló geometria szakos tanár, a Nagy Lajos Gimnázium, a Hevesi Sándor Szakközépiskola és a Kanizsai Dorottya Gimnázium egykori tanára.

 

8.  Egyéb

ˇ        Typotex Kiadó

A Typotex Kiadó matematika témában megjelent könyvei:
https://www.typotex.hu/subject/157-matematika