17. Hírlevél

HÍRLEVÉL

a Bolyai János Matematikai Társulat tagjainak

17/2019. november

 

 

1. Hírek, események

 

·        Magyar Tudomány Ünnepe - 2019. november

Novemberben ismét tágra nyitja kapuit a tudomány iránt érdeklődők előtt a Magyar Tudományos Akadémia, kezdődik a Magyar Tudomány Ünnepe. Az egész országra kiterjedő, egy hónapon át tartó programsorozat több száz rendezvénnyel, előadással várja vendégeit. Kiemelt eseményei az MTA Székház Dísztermében megrendezésre kerülő ismeretterjesztő előadások.
A részvétel minden programon, előadáson ingyenes, de a férőhelyek korlázottak, ezért többnyire regisztráció-kötelesek.
Bővebb információk:
A Magyar Tudományos Akadémia rendezvényei: https://mta.hu/tudomanyunnep, további rendezvényekről itt olvashatnak.

·        Rudolf E. Kálmán Distinguished Lecturer Program - MTA SZTAKI, november 18. 16:00

Az idei Rudolf E. Kálmán Distinguished Lecturer Program sorozat előadását prof. Stépán Gábor (Műszaki Mechanikai Tanszék, BME) tartja november 18-án 16.00 órakor a SZTAKI (Budapest XI. kerület. Kende utca 13-17.) Nagytermében. Az előadás magyar nyelvű, nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel várnak. A részvételi szándékot a https://www.sztaki.hu/Kalman űrlapon kell jelezni. Az előadás meghívója és a kivonata magyar és angol nyelven olvasható.

·        Felhívás 8-10. osztályos lányoknak matematika versenyfelkészítésre - A Gondolkodás Öröme Alapítvány

A program hosszabb távon az Európai Leány Matematikai Olimpiára (EGMO) való felkészítést is szolgálja, de a cél nem csupán az adott versenyen való eredményesség, hanem szeretnénk minél több fiatal középiskolás lányt támogatni a matematikai fejlődésben. Bővebb információ a honlapon.

 

2. Díjak

 

·        Társulati díjátadó ünnepség - 2019. december 11. 14:00

A Bolyai János Matematikai Társulat díjátadó ünnepségét az MTA Rényi Alfréd Matematikai Intézet Nagytermében tarja 2019. december 11. 14:00 órától. Itt kerül sor a Szele Tibor Emlékérem, a Grünwald Géza Emlékérem, a Farkas Gyula Emlékdíj és a Rényi Kató Emlékdíj átadására.

·        MOL Mester-M Díj 2019

Idén is meghirdették a MOL Mester-M Díjat, mellyel azoknak az áldozatkész tanároknak, edzőknek a munkáját ismerik el, akik ösztönzik a tehetséges gyerekeket a sport, a művészet és a tudomány területén és szakmailag, emberileg tanítványaik példaképei.
A díj és a jelölés további részletei elérhetők a MOL Alapítvány honlapján.

 

3. Tagság

 

·        Taglétszám

Aktuális taglétszám: 1225 fő.

 

4. Közoktatás

 

·        Varga100 - Varga Tamás Nemzetközi Konferencia és Módszertani Napok - 2019. november 6-9.

Varga Tamás 100. születésnapja alkalmából nemzetközi matematikadidaktikai konferencia került megrendezésre a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjában. Varga Tamás a matematikaoktatás és a matematikaoktatás kutatásának kiemelkedő, nemzetközi hírű szakembere volt; a hazai matematikatanítás, és különösen a felfedeztető matematikaoktatási hagyomány máig épít a munkásságára. Varga Tamás munkásságának ápolását szolgálja az 1989 óta az ELTE-n minden évben november elején megrendezésre kerülő Varga Tamás Módszertani Napok rendezvénye, ezt egészítette ki ebben az évben a Varga100 Nemzetközi Konferencia .

·        Őszi érettségi feladatsorok és javítási kulcsok

Az alábbi linken elérhetők a 2019. őszi érettségi feladatsorok és javítási kulcsok (a dátumra kattintva):
https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/feladatsorok/kozepszint_2019osz

·        Őszi Kulturális Fesztivál - SZTE 2019. november 9.

Az SZTE Bolyai Intézete 2019. november 9-én rendezte meg az Őszi Kulturális Fesztivált, melynek programját itt olvashatják.

·        ELTE tanárklub

Az első tanárklub 2009. november 25-én volt. Az elmúlt 10 év programjaiba betekinthetünk ezen a honlapon:
http://www.math.elte.hu/esemenyek/matematikatanar-delutan/

2019. őszi félévében az ELTE tanárklubját október 2-án rendezték meg. Az előadások videói 2015-től a tanárklub YouTube –csatornáján megtekinthetőek.

·        PUSE MÓDSZERTAN - Poliuniverzum = matematika + művészet + játék

A Poliuniverzum az iskolai oktatásban (PUSE – Poly-Universe in School Education) nemzetközi Erasmus+ projekt célja egy új, vizuális élményen alapuló matematikai, oktatási módszertan kidolgozása volt. A program a SAXON Szász János által feltalált Poliuniverzum geometriai játékon alapszik. Az eszköz újdonságértéke az alapformákban rejlő ”léptékváltásos szimmetriában” és az ehhez rendelt színkombinációs rendszerben van. A Poliuniverzum változatos területeken alkalmazható az oktatásban, szerepe lehet például a geometriai és logikai készségek fejlesztésében, vagy a kombinatorikai problémák vizuális megjelenítésben. Az eszköz egyszerre egyszerű és komplex: több mint játék, több mint művészet, több mint matematika, mert a Poliuniverzum mindezek együttvéve, szinergiák az oktatásban…

A projekt keretében a módszertant Finnország, Spanyolország, Szlovákia és Magyarország matematika tanárai, diákcsoportjai, szakértői dolgozták ki.

Regisztrációval magyar-angol nyelven ingyenesen letölthető módszertani anyag, bővebb információ: www.poly-universe.com

 

5. Versenyek, felkészítők

 

·        Arany Dániel Matematikaverseny

Nevezési határidő: november 30.

A KEZDŐK és HALADÓK I. és II. kategóriájában három forduló van:
Az első forduló időpontja: 2019. december 5. (csütörtök) 14-18 óra
A második forduló időpontja: 2020. február 13. (csütörtök) 14-18 óra
A harmadik forduló időpontja: 2020. április 2. (csütörtök) 11-15 óra

A KEZDŐK és HALADÓK III. kategóriájában két forduló van: Az első forduló időpontja: 2020. február 13. (csütörtök) 14-18 óra
A második forduló időpontja: 2020. április 2. (csütörtök) 11-15 óra

·        Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny

Matematika versenyek:
I-II. kategória 1. forduló: november 13.
III. kategória 1. forduló: november 29.

·        Zrínyi Ilona Matematikaverseny

Nevezési határidő: 2019. november 12. 20.00
További információ a MATEGYE honlapján:
http://www.mategye.hu/kiirasok.php

·        Varga Tamás Matematikaverseny

Nevezési időszak: 2019. szeptember 16. - november 12.
További információ a MATEGYE honlapján:
http://www.mategye.hu/kiirasok.php

·        EGMO'19 - Európai Lányok Matematikai Olimpiájának eredményei

Immár 8. alkalommal, 2019. április 7. és 13. között Kijevben rendezték meg az Európai Lányok Matematikai Olimpiáját (European Girls' Mathematical Olympiad - EGMO), melyen hazánkat ismét egy négyfős csapat képviselte. A versenyen a nemzetközi diákolimpiákhoz hasonlóan két versenynapon 3-3 feladatot kell megoldaniuk a középiskolás résztvevőknek, melyeket nemzetközi zsűri bírál. A magyar csapat idén is szép eredményeket ért el. Mindannyian éremmel tértek haza: Kerekes Anna (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium) aranyérmet, Hámori Janka (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium) ezüstérmet, Kocsis Anett és Mészáros Anna (mindketten a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanulói) bronzérmet nyertek. Ezzel Magyarország a 7. helyen végzett a nemzetek rangsorában. Kísérők voltak Fekete Panna Tímea és Kiss Melinda. Utazásukat a Bolyai János Matematikai Társulat támogatta.

·        IMO'19 - Nemzetközi Matematika Diákolimpia 2019.

A Bath-ban 2019. július 11-22. között rendezett 60. Nemzetközi Matematikai Diákolimpián Haiman Milán aranyérmet , Zsigri Bálint, Schrettner Jakab és Matolcsi Dávid ezüstérmet , Szabó Kristóf és Nagy Nándor bronzérmet nyert. Magyarország a 112 résztvevő ország közül a 11. helyen végzett az országok éremtáblázatán, holtversenyben Ukrajnával. Csapatvezető Pelikán József, csapatvezető-helyettes Dobos Sándor. Pelikán József beszámolóját itt olvashatják. A következő diákolimpiát Szentpéterváron rendezik, 2020. július 8-18. között.

·        MEMO'19 - Közép-európai Matematikai Diákolimpia 2019.

A 2019. évi MEMO -t augusztus 26. és szeptember 1. között rendezték Pardubicében (Csehország). Weisz Máté arany- , Gyimesi Péter ezüst- , Soós Máté, Tóth Balázs és Beke Csongor bronzérmet nyert. A tíz ország részvételével zajló versenyen a magyar csapat a 2. helyen végzett. A magyar csapat vezetői Lenger Dániel (ELTE TTK) és Szoldatics József (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium) voltak. Az Érintő szeptemberi számában a csapat fényképes élménybeszámolóját olvashatják el a versenyről és az utazásról.

 

6.  Konferenciák

 

·        9. Emléktábla workshop - Matching Theory

Június 17-21. között rendeztük Gárdonyban az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézettel közös, fiatal matematikusok számára szervezett 9. Emléktábla workshop-ot (Matching Theory).

·        59. Rátz László Vándorgyűlés

A 2019. évi Rátz László Vándorgyűlést július 3-6. között Gödöllőn rendezte a Társulat a gödöllői Premontrei Iskolaközponttal közösen.
Az elhangzott előadások, szemináriumok anyagai, továbbá az Oktatási Bizottság zsűrije által legjobbnak ítélt munkák elérhetőek a rendezvény weboldalán.
A 2020. évi Vándorgyűlést az Eszterházy Károly Egyetemmel közösen július 7. és 10. között, Egerben tartjuk.

        

7. Tudomány

 

·        Kutatók Éjszakája - 2019. szeptember

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére.
2019-ben a két napos rendezvény programjai szeptember 27-én és 28-án zajlottak. Információk a rendezvényről: https://www.kutatokejszakaja.hu

 

8.      Emlékőrzés

 

·        Rábai Imre

Életének 94. évében, 2019. szeptember 7-én elhunyt Rábai Imre, a Fazekas Gimnázium legendás tanára. Munkásságáért 1967-ben Beke Manó díjban, 1999-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült, 2001-ben a Bolyai János Matematikai Társulat örökös tagjává választották, 2003-ban elnyerte a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, 2013-ban pedig az Apáczai Csere János-díjat.
Életútja itt olvasható: http://www.bolyai.hu/Rabai_nekrolog.pdf

·        Pap Gyula

Életének 66. évében, 2019. október 4-én tragikus hirtelenséggel elhunyt Pap Gyula, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének tanszékvezető tanára.
Az életútjáról a SZTE honlapján olvashatnak: http://sci.u-szeged.hu/hirek-esemenyek/szte-ttik-2019-oktober/gyaszhir

 

9.  Egyéb

 

·        Typotex - 25% kedvezmény matematika könyvekre

A Typotex weboldalán 25% kedvezménnyel kaphatóak matematikai témájú könyvek, példatárak, feladatgyűjtemények a készlet erejéig.

·        Gyors matematikai számolások - National Museum of Mathematics

Az amerikai National Museum of Mathematics egy előadásán készült az alábbi videó gyors matematikai számolási lehetőségekről, például egy Rubik-kocka segítségével:
https://www.youtube.com/watch?v=TzSUhxewQLg

·        Hajnal István matematikatanár honlapja

A honlapon (matekarcok.hu) matematikusokról, matematikai fogalmakról, tételekről, matematikai érdekességekről olvashatunk.