12. Hírlevél

HÍRLEVÉL

a Bolyai János Matematikai Társulat tagjainak

12/2018. május

 

 

1. Hírek, események

 

ˇ        EGMO'18 - nemzetközi matematika verseny eredményei

Immár 7. alkalommal, 2018. április 9-15. között Firenzében rendezték meg az Európai Lányok Matematikai Olimpiáját (European Girls' Mathematical Olympiad - EGMO), melyen hazánkat ismét egy négyfős csapat képviselte. A versenyen a nemzetközi diákolimpiákhoz hasonlóan két versenynapon 3-3 feladatot kell megoldaniuk a középiskolás résztvevőknek, melyeket nemzetközi zsűri bírál. A magyar csapat idén is szép eredményeket ért el. Mindannyian éremmel tértek haza:
Janzer Orsolya Lili és Kerekes Anna (mindketten a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium diákjai) ezüstéremmel,
Kocsis Anett (győri Révai Miklós Gimnázium) és Vankó Miléna (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium) bronzéremmel.
Ezzel Magyarország a 7. helyen végzett a nemzetek rangsorában az 51 résztvevő ország között. Gratulálunk!
A csapatvezető Nagy Zoltán Loránt (ELTE), a csapatvezető-helyettes Fekeke Panna Tímea volt.
Utazásukat a Bolyai János Matematikai Társulat támogatta.

ˇ        Szele Tibor Emlékülés - Debrecen, 2018. június 13.

100 éve, 1918. június 21-én született Szele Tibor Kossuth-díjas matematikus, a Debreceni Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára. Ennek a jeles évfordulónak az alkalmából a Debreceni Egyetem Matematikai Intézete, az MTA Debreceni Területi Bizottságának Matematikai Munkabizottsága és a Bolyai János Matematikai Társulat Hajdú-Bihar Megyei Tagozata emlékülést szervez 2018. június 13-án.
A program kora délután emléktábla-avatással, majd temetői koszorúzással kezdődik, ezt követően, 14 órától az MTA Debreceni Területi Bizottság székházában Szele Tibor életpályáját és tudományos munkásságát bemutató előadásokkal folytatódik.
A részletes programot tartalmazó meghívókat hamarosan közzétesszük a Bolyai János Matematikai Társulat honlapján.

ˇ        58. Rátz László Vándorgyűlés

A 2018. évi Rátz László Vándorgyűlést július 3-6. között Győrben rendezzük a Győri SZSZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolájával közösen.
Idén először lehetőség van online jelentkezési lap kitöltésével regisztrálni.

ˇ        SZJA egy százalék

2018-ban is lehetőség van arra, hogy mindazok, akik a magyar matematika érdekében végzett tevékenységünket kívánják támogatni, a 2017-ben befizetett személyi jövedelemadójuk 1%-át felajánlják Társulatunknak, a BJMT adószáma 19815613-2-41.

ˇ        Elektronikus folyóiratunk, az Érintő 2018. márciusi számában ismét sok érdekes és hasznos cikket találhatnak.

 

2. Díjak

 

ˇ        Bonis Bona - A Nemzet Tehetségeiért Díj 2018.

Az Új Nemzedék Központ a Nemzeti Tehetség Program keretében felhívást tett közzé a "BONIS BONA" A nemzet tehetségeiért-díjra a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző szakemberek, tehetségsegítők és tehetséggondozó szervezetek erkölcsi és anyagi elismerése céljából köznevelési intézmények pedagógusai, szakoktatói, felsőoktatásban dolgozó oktatói és civil szervezetek tehetséggondozói számára.
A díjat három kategóriában írták ki:
Kiváló Tehetséggondozó
Kiváló Tehetségfejlesztő
Kiváló Tehetségsegítő

Beküldési határidő: 2018. május 7.

További információ:
https://bonisbona.tehetsegunk.hu/BonisBona_2018_Felhivas_vegleges.pdf

ˇ        Gács András-díj

Az ELTE dísztermében, a Matematikus hangverseny keretében adták át az elsőként idén kiosztott Gács András-díjat. Az egyetemi matematikai oktatásban, valamint a kutatómunkában nyújtott kiemelkedő teljesítményükért az elismerést Röst Gergely, a szegedi SZTE TTIK Bolyai Intézet Matematikai Tanszékcsoport Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszék adjunktusa, valamint Zábrádi Gergely, az ELTE TTK Matematikai Intézet, Algebra és Számelmélet tanszékének adjunktusa vehette át.
A díjat 2017-ben a család alapította azzal a céllal, hogy az egyetemi matematikaoktatásban kiemelkedő, sok diákot motiváló fiatal matematikus oktatókat jutalmazzák. A díj névadója Gács András (1969-2009) matematikus, aki kutatási eredményei mellett sokoldalúságával, nyitottságával és humorával hatott inspirálóan a diákokra.
"Olyan díjat szeretnénk évről évre átadni, ami szakmai rangján túl felidézi azt is, ahogyan Andrásra a rokonai, barátai, kollégái emlékeznek. Sokat beszélgettünk arról, pontosan mit is szeretnénk díjazni: a talán legjobban mérhető tudományos teljesítményt, a nehezebben mérhető, de mégis jól látható tanári munkát, vagy azt a megfoghatatlan, megfogalmazhatatlan szellemi örömöt, amivel András olyan sokféle terület felé fordult? Végül arra jutottunk, hogy jó volna, ha a díj mindezt tükrözné: ha a kuratórium a tudományos eredmények mellett a jelöltek oktatói kvalitásait is figyelembe venné, és a díj kiegészítőjeként adott apró ajándékok - színházjegyek, társasjátékok, uszodabérletek vagy gólyalábak - pedig jeleznék az érdeklődésnek, a szellemi és érzelmi inspirációnak azokat a forrásait, amelyek a kiváló szakembereket hasonlíthatatlan személyiségekké teszik" - hangsúlyozta a díjátadón a család nevében Gács Anna, Gács András húga.
A szegedi és a budapesti matematikus a díszoklevél és a maguk által választhatott játékos tárgyjutalmak mellett a hazai egyetemi élet díjazásai között kiemelkedő mértékűnek számító 150-150 ezer forintos díjazásban és egy különleges műtárgy elismerésben is részesült. A díj összetett, megfejthetetlen formája jelképezi, hogy a szellemi teljesítmény és a személyes varázs, a tudományos eredmények és a fiatal kollégák iránti felelősségérzet, vagyis a tehetség, a szorgalom és a szüntelen kíváncsiság nem választhatók el egymástól.

 

3. Tagság

 

ˇ        Taglétszám

Aktuális taglétszám: 1240 fő.

 

4. Közoktatás

 

ˇ        Érettségi feladatok témakörönként és időrendben

A Budapesti Corvius Egyetem keretein belül működő Studium Generale honlapján témakörök szerint és 2005-ig visszamenőleg időrendben is találhatók letölthető matematika feladatlapok és megoldási útmutatók közép és emelt szinten, segítve az érettségi felkészülést.

ˇ        MATEHETSZ Tehetségkönyvtár

A MATEHETSZ gondozásában, a Géniusz Műhely Kiadványok sorozatban (többek között a matematikai) tehetséggondozás, -segítés, -fejlesztés témakörökben megjelent füzetek ingyenesen letölthetők mobi, epub és pdf változatban is.

 

5. Versenyek, felkészítők

 

ˇ        Arany Dániel Matematikaverseny

Eredményhirdetés - május 23. 14:00-tól az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóinézet Nagytermében (Budapest, Reáltanoda u. 13-15.)

ˇ        XXII. Hajnal Imre Matematika Verseny

Középiskolák nappali tagozatos diákjai részére rendeztek versenyt Gyulán március 24-én.
Beszámoló és a verseny díjazottjai:
http://www.bolyaibekes.hu/?q=node/114

ˇ        XXVII. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny

Idén a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium szervezte a versenyt március 14-18. között.
További információk, feladatok és megoldások:
http://www.tancsics.hu/

ˇ        Náboj nemzetközi matematikaverseny

Veszprémi Tagozatunk és a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara március 23-án rendezte meg a Náboj nemzetközi matematikaversenyt középiskolás diákok részére.
További információ és eredmények:
https://math.naboj.org/

 

6.  Konferenciák

 

ˇ        Csörgő Sándor Emlékkonferencia - Szeged, május 18.

Csörgő Sándor emlékére rendez egynapos konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete. További információ:
http://www.math.u-szeged.hu/CsorgoEmlek//

ˇ        Matematikatörténeti és Matematika Oktatási Konferencia - Miskolc, május 23-26.

A Miskolci Egyetem és a Bolyai Társulat Borsodi Tagozatának szervezésében History of Mathematics & Teaching of Mathematics címmel rendeznek nemzetközi konferenciát.
A Társulat tagjainak a jelentkezéskor esedékes részvételi díjból 30% kedvezményt adnak, ehhez a regisztráció után egy e-mailt kell küldeni Körtesi Péternek a pkortesi@gmail.com címre.
További információ:
http://www.uni-miskolc.hu/hmtm/

ˇ        Csiszár 80 Konferencia - Budapest, június 4-5.

Az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóinézetben Csiszár Imre 80. születésnapja alkalmából rendeznek nemzetközi konferenciát.
További információ:
https://www.renyi.hu/conferences/csiszar80/

ˇ        20th European Conference on Mathematics for Industry - Budapest, június 18-22.

A Bolyai János Matematikai Társulat, az ELTE Matematikai Intézete és az MTA SZTAKI közös szervezésében, a European Consortium for Mathematics in Industry (ECMI) megbízásából 2018. június 18-22. között kerül megrendezésre a 20. konferencia a matematika ipari alkalmazásainak témakörében. A konferencia nyelve angol.
Bővebb információk:
http://ecmi.bolyai.hu/

ˇ        Szegedi Dinamikus Napok - Szeged, június 26-27.

Hatvani László 75. születésnapja alkalmából rendez nemzetközi konferenciát a Szegedi Egyetem Bolyai Intézete.
További információ:
http://www.math.u-szeged.hu/szegeddynamics/szegeddynamics.html

        

7. Tudomány

 

ˇ        Robert Langlands kanadai matematikus nyerte idén az Abel-díjat

A "matematikai Nobel-díjként" is emlegetett norvég Abel-díjat a 81 éves Langlands a reprezentációelméletet és a számelméletet, a matematika korábban két egymástól teljesen elkülönültnek vélt területét összekapcsoló "látnoki programjának" elismeréseként kapja.
A hatmillió norvég koronával (197 millió forint) járó Abel-díjat május 22-én adják át Oslóban.
A díjat, amely a világ egyik legjelentősebb tudományos kitüntetése, Niels Henrik Abel (1802-1829) norvég matematikus emlékére alapították 2002-ben hiánypótló elismerésként, hiszen az 1895-ben alapított Nobel-díj a matematikusokat nem jutalmazza.

 

8.      Emlékőrzés

 

ˇ        Hunyady Jenő

180 éve született a Műegyetem első világhírű matematikusa Hunyady Jenő (1838.04.28-1889.12.26).
A lineáris algebrában végzett vizsgálatai nagy hatással voltak hazai matematikusokra, és neki tulajdoníthatjuk, hogy e tárgykörben sok tudósunk később jelentős eredményeket ért el.
Egyik legszebb eredménye: http://www.math.bme.hu/~hujter/HS.gif

További információ:
http://tudosnaptar.kfki.hu/historia/egyen.php?namenev=hunyady
Egyik legszebb eredménye:
http://www.math.bme.hu/~hujter/HS.gif

ˇ        Kőváry Károly (Kavics tanár úr)

95 éve, 1923. máj. 10-én született Rákospalotán és 15 éve, 2003. márc. 12-én hunyt el Vácott Kőváry Károly piarista matematikatanár. 28 évig tanított a Fővárosi Fazekas Mihály Gimnáziumban ahol a speciális matematika osztályokat tanította és a vezető tanári feladatokat látta el. Tanítványai nevezték Kavics tanár úrnak. 2001-ben Urbán Jánossal együtt elsőként kapta meg a Rátz tanár úr Díjat.

További információ:
http://tudosnaptar.kfki.hu/historia/egyen.php?namenev=kovaryk

 

9.  Pályázati támogatások

 

ˇ        Nemzeti Együttműködési Alap

A Nemzeti Együtmműködési Alap által kiírt 2018. évi működési és szakmai pályázatainkat a támogatáskezelő befogadta.
Működési pályázatunkra 1.500.000,- Ft-ot kaptunk, a szakmai pályázat elbírálására várunk.

ˇ        Nemzeti Tehetség Program

A Nemzeti Tehetség Program által nagy hagyományú országos tanulmányi versenyek támogatására kiírt pályázatán indultunk a 2018/2019. évi Arany Dániel Matematikai Tanulóversennyel. Pályázatunkat befogadták, a döntésre várunk.