1. Hírlevél

HÍRLEVÉL

a Bolyai János Matematikai Társulat tagjainak

1/2016. január

 

A Társulat tavaly májusban megválasztott vezetése szeretné a tagokkal való kapcsolattartást felélénkíteni és a Társulatban, illetve a matematikai életben történő eseményekről időközönként értesíteni a tagságot. Célunk kéthavonta összesíteni a fontosnak vélt híreket. Alábbiakban találják az első számot, melyben a 2015. december eleje és 2016. január vége közötti történésekről számolunk be.

 

1. Események

·        Választmányi ülés 2016. január. 27.

·        Küldöttgyűlés 2016. február 27.

·        Matematikatanár klub az ELTE-n 2016. február 17.

2. Hírek

·        KöMaL: új főszerkesztő Ratkó Éva

A Bolyai Társulat Választmánya a KöMaL Kuratóriummal egyeztetve a következő három évre a pályázók közül Ratkó Évát választotta a KöMaL főszerkesztői állás betöltésére.

3. Díjak

·        Rátz Tanár Úr Életműdíj: Mike János, Pálfalvi Józsefné

Az Alapítvány a Magyar természettudományos Oktatásért szervezésében 2015. december 8-án került sor a Rátz Tanár Úr Életm?díj kiosztására. Matematikából Mike János (a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanára) és Pálfalvi Józsefné (az ELTE TTK Matematikatanítási és Módszertani Központ nyugalmazott főiskolai docense) kapták az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon által 2000-ben létrehozott kiemelkedő díjat. További információk a ratztanarurdij.hu honlapon.

·        Magyar Örökség Díj: Varga Tamás szellemisége

Varga Tamás szellemisége Magyar Örökség Díjat kapott 2015. december 19-én. Az oklevelet Varga Tamás két gyermeke (Varga Zsuzsa és Varga György), és a „Varga Tamás Tanítványai Emlékalapítvány” kuratóriumának elnöke (Pálfalvi Józsefné) vette át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. A díj tulajdonképpen a három tudós Varga testvérnek szólt: Varga Tamás matematikus, Vargha Balázs irodalomtörténész és Varga Domokos író szellemisége kapta, laudátor: Gazda István tudománytörténész volt.

·        Társulati díjak

                                                         i.            Szele Tibor Emlékérem

                                                       ii.            Grünwald Géza Emlékérem

                                                      iii.            Farkas Gyula Emlékdíj

                                                     iv.            Rényi Kató Emlékdíj

                                                       v.            Patai László Alapítvány díja

                                                     vi.            Schweitzer Miklós Emlékverseny

                                                    vii.            Kürschák József Matematikai Tanulóverseny

 

2015. december 16-án került sor a Társulati díjak átadására, valamint a Kürschák József Matematikai Tanuló- és Schweitzer Miklós Emlékverseny eredményhirdetésére (helyszín a Rényi Intézet nagyterme). Díjazottak:

  • Szele Tibor Emlékérem - Rónyai Lajos;
  • Grünwald Géza Emlékérem - Gehér György Pál, Maga Péter, Nagy Zoltán Lóránt, Pach Péter Pál, Szokol Patrícia;
  • Farkas Gyula Emlékdíj - Bekéné Rácz Anett, Dénes Attila, Nagy Adrienne, Szalkai Balázs;
  • Rényi Kató Emlékdíj - Bodor Bertalan, Kovács István, Mészáros András;
  • Patai László Alapítvány díja - Bazsó András, Tassy Gergely;
  • a Schweitzer Miklós Emlékverseny eredményei – első díjazott Nagy János, második díjazottak Mészáros András és Nagy Donát, harmadik díjazottak Ágoston Tamás és Poór Márk, kiemelt dicséretben részesültek Damásdi Gábor és Frankl Nóra, dicséretben részesültek Fehér Zsombor, Maga Balázs, Tardos Jakab;
  • a Kürschák József Matematikai Tanulóverseny eredményei – a Bizottság az első díjat nem osztotta ki, második díjazott Szabó Barnabás, harmadik díjazottak Baran Zsuzsanna, Fehér Zsombor, Gáspár Attila, Lajkó Kálmán, Matolcsi Dávid, Molnár-Sáska Zoltán és Nagy Kartal, dicséretben részesültek Almási Péter, Keresztfalvi Bálint, Kovács Benedek.

A Díjak szabályzatai és az eddigi díjazottak névsorai az www.bolyai.hu/dijak.htm címen találhatóak. A versenyekről szóló információk (korábbi évek feladatsorai, eredményei) a www.bolyai.hu címen érhetőek el.

4. Tagság

 

·        Új tagok

A 2015. december 2-án megtartott Választmányi Ülésen öt új tagot vettünk fel, ezzel tagjaink száma 1239-re emelkedett.

 

5. Közoktatás

 

·        Érettségi szabályozás

Az érettségi 2016-tól érvényes szabályozásról szóló kormányrendelet a http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=158003.286322 hivatkozáson olvasható. A 3. melléklet 9. pontja tartalmaz információt arról, hogy mely szakokra lesz kötelezo egy emelt szintu érettségi.

A májusi érettségi vizsgák nyilvánosságra hozott anyagai között szerepelnek a matematikához kötheto anyagok is. Az alábbi hivatkozáson minden tantárgy megtalálható:

http://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/2016tavaszi_vizsgaidoszak/2016tavasz_nyilvanos_anyagok

A Szent István Gimnázium honlapján az érettségi feladatsorok tömörítve érhetok el: http://matek.jimdo.com/.

Változások az érettségiben 2017-tol: http://ofi.hu/matematika-mintafeladatsorok. Az OFI honlapján olvasható egy rövid összefoglaló a fontosabb változásokról. Ezután minta feladatsorok találhatóak az oldal alján pedig Csapody Csaba, Koncz Levente, Kósa Tamás és Orosz Gyula által írt tanulmányt lehet elérni. Az ellenorzés problémaköre az érettségi vizsgán címmel.

·        Pedagógusminosítés

A pedagógusminosítés illetve a tanfelügyeleti látogatás szabályozásáról szóló tájékoztatók elérhetoek a http://www.oktatas.hu/kiadvanyok/ címen.

·        Felvételi tájékoztató

2015. december 23-án megjelent a felvételi tájékoztató:

http://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoztato

 

6. Versenyek, felkészítők

 

·        Bolyai csapatverseny

A Bolyai csapatverseny a 3 – 8. évfolyamok számára lezajlott, az eredmények megtekinthetok  a http://www.bolyaiverseny.hu/matek/ honlapon a Dönto 2015 -> Eredmények menüben (kategóriánként kereshetünk). Ebben az évben tanítóknak, általános iskolai-  és gimnáziumi tanároknak is volt versenye. A fenti hivatkozáson a kategóriák között megtalálhatóak ezek az eredmények is. 

A Bolyai Csapatverseny 9 - 12. évfolyamok  számára 2016. január 8-án 14.30 és 15.30 között volt.

·        Varga Tamás verseny

A Varga Tamás Verseny elso fordulója 2015. december 1-én volt, a 2. fordulóra 2016. január 19-én 14.00 és 16.00 között kerül sor, a második fordulóba jutottak névsorát az alábbi linken találják meg http://www.mategye.hu/?pid=vargatamasverseny/2.%20fordul%F3%20-%20bejut%F3k%20-%202016.

·        OKTV

Az OKTV I. és II. kategória 2. fordulóját január 27-én 10.00 és 15.00 között rendezik meg.

·        Arany Dániel Matematikaverseny

2015. december 2-án zajlott az Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny Kezdok és Haladók I. és II. kategória elso fordulója, a következo forduló 2016. január 28-án lesz, ekkor kapcsolódnak be a III. kategóriában versenyzok (a versenyek helyszínei a résztvevo iskolák)

·        Olimpiai felkészítő

2015. december 27. és 2016. január 4. között Tatán szerveztük meg az olimpiai felkészülés részét képezo angol-magyar edzotábort, amelyen magyar részrol 20 diák vett részt, akik esélyesek az olimpiai-, az EGMO-, vagy a MEMO csapatokban való részvételre.

·        PPKE tehetséggondozó szakköri anyag

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem tehetséggondozó anyaga újabb szakköri anyaggal bovült matematikából. A korábbi anyagokkal együtt az alábbi hivatkozáson elérheto (az új anyag - Matematika 3): https://itk.ppke.hu/felvetelizoknek/tehetseggondozas.

A honlap tartalmaz biológiához, kémiához, fizikához és informatikához használható anyagokat is. A november 20-án az ehhez kapcsolódó tanártovábbképzés eloadásainak prezentációi a KPSZTI honlapján megtekinthetoek: http://www.kpszti.hu/a_2015_november_20_i_kozepiskolai_tovabbkepzes_eloadasai.

 

7.  Konferenciák

 

·        Intuitive Geometry, László Fejes Tóth Centennial

A Rényi Intézet: Fejes Tóth László születésének 100. évfordulója alkalmából nemzetközi konferenciát szervezett „Intuitive Geometry, László Fejes Tóth Centennial” címmel, http://www.renyi.hu/conferences/lft100/ .

·        Uniform Distribution Theory 2016, Sopron, július 5-8

Július 5. és 8. között Sopronban rendezik a „Uniform Distribution Theory 2016” c. konferenciát, amelyet a szervezok kérésére a Társulat erkölcsi támogatásban részesít.

        

8. Tudomány

 

·        Bolyai díj: Barry Simon

Barry Simon amerikai matematikusnak ítélték a 2015-ös Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díjat. Barry Simon idén január 6-án vette át az MTA egyetlen nemzetközi díját, melyet 1902-ben alapítottak Bolyai János 100. születésének évfordulója alkalmából. Bovebb információk az MTA honlapján:

http://mta.hu/tudomany_hirei/meglepett-az-mta-bolyai-dija-interju-barry-simon-amerikai-matematikussal-105870/

Interjú Barry Simonnal a díj átvétele alkalmából:

http://mta.hu/tudomany_hirei/meglepett-az-mta-bolyai-dija-interju-barry-simon-amerikai-matematikussal-105870/

·        Babai László eredményei

 

9.      Emlékőrzés

 

·        490 éve született Hájek Tádé

490 éve született Prágában a kiváló természettudós és matematikus: Hájek Tádé. A török elleni küzdelmek során Magyarországon is katonaorvos volt, majd Rudolf királyunk doktora.
Elosegítette, hogy Brahe is és Kepler is királyi csillagászok legyenek.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Tade%C3%A1%C5%A1_H%C3%A1jek_z_H%C3%A1jku#/media/File:Hajek.jpg
https://de.wikipedia.org/wiki/Thaddaeus_Hagecius
http://tudosnaptar.kfki.hu/historia/webdok.php?namenev=hajek

·        300 éve született Maróthi György

„300 éve született Maróthi György” címmel dr. Kántor Sándorné tartott eloadást

a matematikatanárok Rátz László Vándorgyulésén, elérheto a http://rlv.berzsenyi.hu/2015 címen.

·        50 éve halt meg Radó Tibor

50 éve halt meg Radó Tibor


Radó Tibor a budapesti muegyetemrol vonult be harcolni 100 éve; hamarosan orosz fogságba került. Flekktífusza idején annyira legyengült, hogy barátja csak ölben tudta kivinni levegozni; de még akkor is könyvébol matematizált. (A svédországi muködésu Riesz Marcel és mások segítségével sikerült a hadifoglyokat könyvekkel segíteni.) Radó betegségébol felépülve megszökött. Kínán keresztül ért el a Sárga-tengerig, majd Indiát megkerülve jutott haza. Már 1921-ben Szegeden ledoktorált Riesz Frigyesnél, aztán 1929-ben Rockefeller-ösztöndíjjal került Münchenbe, majd az Egyesült Államokba, ugyanis az 1925-ös, Debrecenbe küldött álláspályázását elutasították!
A második világháború után sok csomagot küldött Magyarországra, de aztán a levelei elmaradoztak. Surányi János (1960-ben kelt) gyanúja szerint Radó Tibort „megszekírozhatták” McCarty-ék.
Radó Tibor még a fogolytáborban a Kutya ragadványnevet kapta, mert olyan elszántan tanulmányozta a matematikát. Amerikában pedig a Szorgos Hód (Busy Beaver) nevet
nyerte a „bennszülött” kollégáktól szorgalma, kitartása és az általa kitalált algoritmikus
probléma elnevezése okán.
Ajánlott irodalom: Szabó Péter Gábor két könyve: ,,Kalmárium II'' és ,,Kiváló tisztelettel''
Radó Tibor halálának idopontja a magyar és az amerikai források szerint különbözik!
(Az amerikaiak szerint Radó 1965.12.29-én halt meg, magyar vélemények szerint december 12-én.)

http://www.math.bme.hu/~hujter/rt2.jpg
http://www.math.bme.hu/~hujter/beaver.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/Tibor_Rad%C3%B3
http://hu.wikipedia.org/wiki/Rad%C3%B3_Tibor
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szab%C3%B3_P%C3%A9ter_G%C3%A1bor_%28matematikus%29

                                                                                                  

 

10.  Pályázati támogatások

 

·        Nemzeti Tehetség Program: 2 millió forint

A Nemzeti Tehetség Programhoz pályáztunk a 2015/2016. tanévi Arany Dániel Matematikai Tanulóversennyel, a döntés alapján 2 millió forint támogatást kapunk.

·        Nemzeti Együttműködési Alap: 250 ezer forint

A Nemzeti Együttmuködési Alaphoz a 2015-ös évre benyújtott muködési és szakmai pályázatunkat várólistára helyezte. December értesítettek, hogy a keretbol még rendelkezésre álló összegbol muködésre 250.000,- Ft támogatást kapunk, az errol szóló szerzodés aláírás alatt van.

Szintén decemberben közzé tették a 2016-os évre vonatkozó pályázatokat. Mindkét témában (muködési és szakmai) nyújtottunk be pályázatot, a befogadó nyilatkozatok megérkeztek, várjuk a döntést.

 

11. Társulati döntések a Választmány 2015. december 2-i ülésén

·        Költségvetés

·        Főtitkári beszámoló

·        Alapszabály módosítás

·        Tagozati részvétel az Elnökségben

A 2016-2017-es évekre, az Elnökségben való képviseletre a Gyori, valamint a Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyei tagozatokat választották meg.

 

12.  Egyéb

·        Matematikai animációk a Typotex honlapján

A TYPOTeX kiadó honlapján matematikai animációk találhatóak: http://www.typotex.hu/animaciok.