Bolyai János Matematikai Társulat
Alapítva 1891-ben

Matek az Utcán: így ünnepeltük a Matematika Világnapját!

A Matematika Világnapja alkalmából a Bolyai János Matematikai Társulat és 70 önkéntes az ország 7 helyszínén rendezte meg a Matek az Utcán eseményt, ahol a járókelők felfedezhették a matematika ezerféle arcát.

 Pí flashmob Cegléden

Cegléden drónfelvétel készült a π flashmobról, a szervező matematika tanárok pedig Pí klubot alapítottak, ami egy hosszú távú szakmai együttműködés kezdete. Pest belvárosában megtudhattuk, hogy mi a hasonlóság egy 3D nyomtatóval készült fraktál és egy brokkoli között, míg Óbudán egy Vasarely festmény alapján készült optikai illúziókollázs.  Debrecenben a résztvevők Kairó ötszögekkel csempézték ki az egyetem lépcsőjét, Nagykanizsán hazavihették a π egy számjegyét lufin, Veszprémben logikai játékokkal játszottak, Szombathelyen pedig olyan világhírű magyar találmányokkal találkoztak, mint a Rubik játékok és a Gömböc.

A Bolyai Társulat idén először kapcsolódott be a nemzetközi Mathematics in the Street eseménybe a Matematika Világnapja, vagyis a π nap (3. hó 14.) alkalmából. Az idei világnap azért is különleges, mert az UNESCO 2023-at Bolyai Emlékévnek nyilvánította, hiszen idén lesz Bolyai János „temesvári levelének” 200. évfordulója, amelyben a nem-euklidészi geometria felfedezését jelentette be.

Vasarely alkotás

Az eseményeket 70 önkéntes valósította meg. Amikor a társulat meghirdette a tagságának és a matematika tanár közösségben, hogy önkénteseket keres az esemény megvalósításához, még remélni sem merte, hogy ilyen sok helyszínen ennyire változatos programok lesznek. Az önkéntesek matematika tanárok, matematikusok, egyetemi hallgatók és középiskolai diákok voltak. Ők szervezték meg a helyi eseményeket, töltötték fel tartalommal, és vezették le a tevékenységeket az esemény napján.

A közönségben minden korosztály előfordult: totyogók dobáltak Buffon tűket, gyerekek versengtek aszfaltkvízben, felnőttek játszottak művészeti kirakókkal, és nyugdíjasok lépkedtek életnagyságú sakktáblán. Volt, aki csak ebédelni indult, és és úgy botlott az eseménybe, volt, aki tudatosan a programra érkezett, és volt, aki a buszra várva ugrott be egy játékra. Az esemény meggyőzően illusztrálta a 2023-as Matematika Világnapja mottóját: a matematika mindenkié! 

 

A ceglédi helyszínen készült drónvideó itt tekinthető meg.

1 |