Bolyai János Matematikai Társulat
Alapítva 1891-ben

Matek az utcán 2024. - beszámoló

Matek az Utcán

a Matematika Világnapja (π-nap) alkalmából

Budapest, 2024.03.16 - A Bolyai János Matematikai Társulat kezdeményezésére több mint negyven önkéntessel, két budapesti és öt vidéki helyszínen több száz ember bevonásával valósultak meg matematikát népszerűsítő utcai programok. A Matematika Nemzetközi Világnapja (március 14.) alkalmából tartandó Matek az Utcán rendezvénysorozat a széles nagyközönséget szólította meg szórakoztató módon. 

Március 14, a nemzetközi π-nap (ejtsd: pí-nap) (π ≈ 3,14), a Matematika Világnapja. Ennek alkalmából a Bolyai János Matematikai Társulat idén is megszervezte a Matek az Utcán eseménysorozatot (tavalyi beszámoló itt). A cél a matematikát közelebb vinni az utca emberéhez. Nemzetközi kezdeményezést követve, Magyarországon immár a második évben szervezett esemény védnöke az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság volt. A Társulat kezdeményezéséhez saját programokkal kapcsolódtak további szervezők. Így idén két budapesti és öt vidéki helyszínen voltak események március 14-én, illetve március 16-án.

Szigetmonostoron, Baján és Pusztamérgesen a π-napon, március 14-én helyi iskolások ünnepelték a π-t. Szigetmonostoron Szalay Péter szobrászművész matek által inspirált absztrakt szobrairól mesélt, Bata Tibor saját matek aha élményeit osztotta meg a 3-4. osztályos diákokkal, Mészáros László villamosmérnök pedig érdekes dolgokat mesélt GPS-ről, űrhajózásról, a Róka nevű repülőről, amivel átélhető a súlytalanság. A gyerekek kipróbálhatták a hipociklois rajzolót is. Baján a diákok matematikai fejtörőket oldottak meg. Pusztamérgesen pedig előadást tartottak és a π-számjegyeiből írott zenére jelenítették meg a π számjegyeit 46 tizedesjegyig, ahány diák részt vett a programban. A Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete középiskolásoknak játékos feladatokkal, érdekes feladványokkal, matematikai témájú versennyel ünnepelt.

Március 16-án Budapesten a Blaha Lujza téren volt a rendezvény központi helyszíne, ahol 10:00 és 13:00 között, több mint 100 járókelőt vontak be érdekes matematikai tevékenységekbe. Az érdeklődők felfedezhették a térkövön megjelenített Pascal-háromszög tulajdonságait, kijuthattak egy labirintusból, ördög lakatokat és logikai játékokat oldhattak meg, továbbá Poliverzum, Einstein-csempe, tesszalációk, fraktálok, közös éneklés és matematikai témájú művészi alkotás várt kicsiket és nagyokat. Óvodásoknak is élvezetes feladatoktól kezdve egészen az egyetemi matematikáig mindenki megtalálhatta a számára megfelelőt. Az önkéntesek számára az okozta a legnagyobb örömet, amikor azok, akik először a matematika hallatán tartózkodóbbak voltak, végül sikerélményekkel és széles mosollyal távoztak. A programhoz csatlakozott a Vasarely Múzeum, így Budapesten a Szentlélek téren az arra sétáló érdeklődők megismerhették, hogyan tervezte meg Vasarely azokat a képeit, amelyek látszólag kiugranak a papír felületéből, vagy épp belesüllyednek, majd bárki megtervezhette saját, a földben vagy a falon egy lyukat ábrázoló kollázsát. Szegeden pedig a Széchenyi téren lehetett megtanulni, hogyan kell szorobánnal összeadni-kivonni, a teret hézagmentesen kitölteni, Hanoi tornyait, illetve Poliverzumot kirakni. 

 

Sajtómegjelenések: (ezeket folyamatosan frissítjük)

Nyíregyházáról: 

https://www.nyiregyhaza.hu/post/nemzetkozi-pi-nap-matematikat-unnepeltek-a-nyiregyhazi-egyetemen-2024-03-13
https://www.youtube.com/watch?v=BtTM8thU_EU&t=208s
https://www.szon.hu/helyi-kozelet/2024/03/versennyel-szerettetik-meg-a-matematikat

Szegedről:

https://www.delmagyar.hu/helyi-kozelet/2024/03/kivittek-a-matekot-az-utcara 

Az Óbuda újság 7. oldalán is beszámolnak a helyi Matek az Utcán eseményről a Vasarely Múzeum előtt: https://obuda.hu/obuda-ujsag/obuda-ujsag-2024-evfolyam-7-szam/

 

Képgaléria