Bolyai János Matematikai Társulat
Alapítva 1891-ben

1. Hírek, események

62. Rátz László Vándorgyűlés

A 2023. évi Rátz László Vándorgyűlést július 4-7. között Budapesten rendeztük meg 240 fő regisztrált résztvevővel a Graphisoft Parkban, az Aquincumi Technológiai Intézet (AIT) magánegyetemmel közösen. Akkreditált matematikatanár-továbbképzésünk idei hívó szava a kreativitás. Előadást tartott többek között: Bojár Gábor, Gyarmathy Éva és Szemerédi Endre. A felvett előadások már elérhetőek a Társulat Youtube csatornáján.

Az előadások anyagai pedig a vándorgyűlés weboldalán (https://www.bolyai.hu/62-ratz-laszlo-vandorgyules-budapest) érhetők el.

 

IMO 2023 - Nemzetközi Matematikai Diákolimpia

2023. évi IMO-t Chiba (Japán) rendezte meg 2023. július 2-13. között. A magyar csapat eredményei

Simon László Bence arany-;

Tarján Bernát és Németh Márton Tamás ezüst-; 

Lovas Márton, Fülöp Csilla és Nádor Benedek bronzérmet szereztek.

Az országok nem-hivatalos pontversenyében Magyarország az előző évhez képest tíz helyet javítva a 22. helyen végzett. A csapatot Harangi Viktor vezette, a csapatvezető-helyettes Dobos Sándor volt.

Dobos Sándor csapatvezető-helyettes beszámolója a csapat-válogató versenyekről, a felkészítő táborokról és magáról a olimpiáról itt olvasható.

Az olimpia záró napján a zsűri megszavazta, hogy 2027-ben Magyarország rendezheti a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiát.

 

Workshop rólunk, matematikusokról

A Bolyai Társulat szervezésében elindított workshopok közös gondolkodásra hívnak minden – akadémiai, vagy cégeknél dolgozó – matematikust. A tavaszi és nyári programokról megjelent Tardos Zsófia beszámolója az Érintőben

Információk és frissülő időpontok a Társulat honlapján:

https://www.bolyai.hu/rendezvenyek-konferenciak-matematikus-workshop

 

13. CERME Konferencia – Nemzetközi Matematikatanítási Konferencia Budapesten

Európa legnagyobb matematikadidaktikai tanácskozását, a 13. CERME Konferenciát idén nyáron az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet szervezte 2023. július 9-14. között 910 fő részvételével a világ 55 országából. A European Society for Research in Mathematics Education (ERME) kétévenként hívja össze a terület szakembereit, hogy lehetőséget biztosítson a különböző európai országokban folyamatban lévő kutatások megismerésére és kutatói együttműködések kialakítására. Képes beszámoló a konferenciáról a Rényi Intézet honlapján és egy hosszabb beszámoló az ELTE honlapján.