Bolyai János Matematikai Társulat
Alapítva 1891-ben

1. Hírek, események

 • 2023. évi Romanian Master of Mathematics 

  A  nemzetközi versenyt február 27. - március 4. között rendezték meg Bukarestben. Csapatunk a 6. helyen végzett a nemzetek rangsorában

  Németh Márton 23 ponttal ezüstérmet, Simon Bence László 17 ponttal, Lovas Márton 12 ponttal bronzérmet, Fülöp Csilla 10 ponttal dicséretet kapott. A teljes ponttáblázat itt található.

  A csapatvezető Lenger Dániel, a csapatvezető-helyettes Borbényi Márton. Gratulálunk a csapatnak, beszámolójuk a versenyről a márciusi Érintőben olvasható. 

  

 • Matek az utcán: A matematika mindenkié 

  2023. március 12-én, vasárnap a Matematika Világnapja alkalmából a Bolyai János Matematikai Társulat és 70 önkéntes az ország 7 helyszínén rendezte meg a Matek az Utcán eseményt, ahol a járókelők felfedezhették a matematika ezerféle arcát.

  Cegléden drónfelvétel készült a π flashmobról (a honlapunkon és a Youtube csatornánkon már elérhető), a szervező matematika tanárok pedig Pí klubot alapítottak, ami egy hosszú távú szakmai együttműködés kezdete. Pest belvárosában megtudhattuk, hogy mi a hasonlóság egy 3D nyomtatóval készült fraktál és egy brokkoli között, míg Óbudán egy Vasarely festmény alapján készült optikai illúziókollázs.  Debrecenben a résztvevők Kairó ötszögekkel csempézték ki az egyetem lépcsőjét, Nagykanizsán hazavihették a π egy számjegyét lufin, Veszprémben logikai játékokkal játszottak, Szombathelyen pedig olyan világhírű magyar találmányokkal találkoztak, mint a Rubik játékok és a Gömböc.

  Az eseményeken készült fényképek és a beszámoló elérhető a honlapunkon.

 

 • Neumann-emlékkiállítás 

  2023. március 27-én kerül sor az ünnepélyes megnyitóra a budapesti Fasori Evangélikus Gimnázium Dísztermében. Az esemény honlapja: www.neumann120.hu

 

 • Matematikus Hangverseny 

  Az idei Matematikus hangverseny 2023. április 12-én, szerdán este 7-kor lesz a szokott helyen, az ELTE Egyetem téri aulájában. Szereplők jelentkezését március 22-ig várja a főszervező, Horváth András a mathangverseny@gmail.com címen. Részletek

  

 • Emlékkonferencia Besenyei Ádám tiszteletére 

  2023. április 17-én, hétfőn 15 órától konferenciát szerveznek az ELTE TTK Matematikai Intézet Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszéken tavaly elhunyt kolléga, Besenyei Ádám emlékére.

  Helyszín: ELTE TTK Északi Tömb 0.83. Eötvös terem.

  A tervezett program:

  15:00 óra:     Köszöntő: Simon Péter intézetigazgató

  kb. 15.10:     Megemlékező előadások

                              Komornik Vilmos

                              ELTE: Csomós Petra, Szádeczky-Kardoss Magdolna, Faragó István
                              Óbudai Árpád Gimnázium

          kb. 17:00:     Kötetlen beszélgetés szerény vendéglátás mellett

 

 •  Matematika a mindennapokban 

   címmel Bérczes Attila (egyetemi tanár, tanszékvezető, DE TTK Matematikai Intézet) tart előadást a Szenior Egyetemen.

  Időpont: 2023. május 5. péntek 16 óra

  Helyszín: DE Élettudományi Központ, F015-F016 terem földszinti nagyelőadó (Debrecen, Egyetem tér 1.)

 

 • SZJA egy százalék 

  2023-ban is lehetőség van arra, hogy tagjaink és mások is, akik a magyar matematika érdekében végzett tevékenységünket kívánják támogatni, a 2022-ben befizetett személyi jövedelemadójuk 1%-át felajánlják Társulatunknak. 

  A BJMT adószáma 19815613-2-41. 

  Támogatásukat ezúton is köszönjük!