20. Hírlevél

HÍRLEVÉL

a Bolyai János Matematikai Társulat tagjainak

20/2020. május

 

 

  A járvány következtében kialakult helyzet miatt az események tervezett időpontjai megváltoztak.
  Az alábbiakban, az egyes témáknál ismertetjük ezeket.


1. Hírek, események

 

ˇ        EGMO'20 - Európai Lányok Matematikai Olimpiájának eredményei

Immár 9. alkalommal, 2020. április 15-21. között idén virtuálisan rendezték meg a Lányok Európai Matematikai Olimpiáját (European Girls' Mathematical Olympiad, EGMO), az eredeti helyszín Egmond aan Zee (Hollandia) lett volna. Hazánkat ismét egy négyfős csapat képviselte. A magyar csapat idén is szép eredményeket ért el. Mindannyian éremmel tértek haza:
Hámori Janka (szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium) aranyéremmel,
Velich Nóra Zoé (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium) ezüstéremmel,
Kocsis Anett Berta (győri Révai Miklós Gimnázium) és Nguyen Diep Bich (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium) pedig bronzéremmel.
Magyarország holtversenyben a 10. helyen végzett a nemzetek rangsorában az 53 résztvevő ország között. Gratulálunk!
A csapatvezető Fekete Panna Tímea, a csapatvezető-helyettes Kiss Melinda Flóra volt.

ˇ        IMO (Nemzetközi Matematikai Diákolimpia) - Szentpétervár, Oroszország

A 2020. évi Nemzetközi Matematikai Diákolimpia szervező bizottsága az Olimpia elhalasztásáról döntött, a honlapjukon közzétett új időpont: 2020. szeptember 16 - 26.

ˇ        MEMO (Közép-európai Matematikai Olimpia) - Kassa, Szlovákia

Az idei MEMO szlovákiai szervezői az eredeti időpontban, 2020. augusztus 24-30. között tervezik megtartani versenyt, amennyiben a résztvevő országok vállalják az utazást.

ˇ        Lányok Napja - 2020

A Nők a Tudományban Egyesület a szokásosan áprilisban rendezett eseményt a 2020. október 1-ére halasztotta el. A Lányok Napja egy országos STEM területekhez közel álló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap diáklányok részére. Ezen a napon felsőtagozatos általános- és középiskolás lányok látogatják meg az ország vállalatait, egyetemeit és kutatóintézeteit, ahol interaktív programokon keresztül, gyakorló szakemberektől ismerhetik meg a tudományok, a technológia és az informatika világát. Az Egyesület a Lányok Napját idén 9. alkalommal rendezi meg. Több vidéki és budapesti helyszínen is lesznek események, a programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.
Bővebb információk: http://lanyoknapja.hu

ˇ        60. Rátz László Vándorgyűlés

Az Oktatási Bizottság döntése értelmében a 2020. évi Rátz László Vándorgyűlés elmarad. A 60., jubileumi rendezvényt 2021-ben reményeink szerint az idénre tervezett helyszínen, az egri Eszterházy Károly Egyetem Informatikai Karán tudjuk megtartani.

ˇ        Érintő

Elektronikus folyóiratunk, az Érintő 2020. márciusi számában ismét sok érdekes és hasznos cikket találhatnak. A következő szám várhatóan júniusban jelenik meg.

ˇ        KöMaL áprilisi száma és közleménye

Megjelent a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok Informatika rovattal áprilisi száma, nemcsak előfizetőknek, de mindenkinek online elérhető, pdf formában letölthető a komal.hu oldalról. Kérjük, olvassák, használják az oktatásban!
A tartalomból:
- Gyakorló feladatsor emelt szintű matematika érettségire
- Térbe kilépő bizonyítások VII.
- Egy járványmodell
Az áprilisi és májusi KöMaL számot amint lehet, utólag postázni fogja a szerkesztőség. A KöMaL pontversenye a tanév végéig folytatódik, a beküldés változásairól a komal.hu honlapon olvashatnak.
A honlapon 20 évre visszamenőleg megtalálhatók a KöMaL matematika, fizika és informatika versenyeiben minden korábbi tanévben havonta kitűzött feladatsorai és nagyon sok megoldás: https://www.komal.hu/verseny/korabbi.h.shtml. Az idei tanév (matematika, fizika és informatika) feladatai és a legtöbbnek a megoldása pedig itt érhető el: https://www.komal.hu/verseny/feladatok.h.shtml.
A KöMaL-ban rendszeresen jelennek meg matematikából emelt szintű érettségire gyakorló feladatsorok.
Tanár és diák egyaránt válogathat különböző korosztályú, nehézségű és témakörű (pdf-ben letölthető) feladatokat, cikkeket a KöMaL digitális archívumából (http://db.komal.hu/KomalHU) a Keresés funkcióval. Közöttük van néhány emelt szintű érettségire felkészítő feladatsor fizikából is.

ˇ        SZJA egy százalék

2020-ban is lehetőség van arra, hogy mindazok, akik a magyar matematika érdekében végzett tevékenységünket kívánják támogatni, a 2019-ben befizetett személyi jövedelemadójuk 1%-át felajánlják Társulatunknak, a BJMT adószáma 19815613-2-41.

Támogatásukat ezúton is köszönjük!

 

2. Díjak

 

ˇ        Akadémiai díjak és elismerések 2020

Az MTA kihirdette a 2020. évi Akadémiai díjak és elismerések díjazottjainak nevét. A díjakat a kitüntetettek a következő személyes részvétel mellett zajló közgyűlésen, a hagyományoknak megfelelő, ünnepélyes keretek között vehetik át. Az Akadémiai Aranyérmet idén Keviczky László, az MTA rendes tagja kapta. További akadémiai kitüntetésben tizennyolcan részesültek. A díjazottakról az MTA honlapján olvashatnak.

ˇ        Gács András-díj 2020

Bérczi-Kovács Erika, az ELTE TTK Operációkutatási Tanszékének adjunktusa, valamint Szeszlér Dávid, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Számítástechnikai és Információelméleti Tanszékének docense kapott idén elismerést egyetemi matematika oktatásban nyújtott teljesítményéért. A Gács András-díjat a hagyományok szerint az ELTE dísztermében tartott Matematikus hangverseny keretében szokták átadni, de az ünnepélyes eseményre idén a járvány miatt nem kerülhetett sor. A nyertesek személyét így is kihirdette a szakmai kuratórium.

A díjat 2017-ben a család alapította azzal a céllal, hogy az egyetemi matematikaoktatásban kiemelkedő, sok diákot motiváló fiatal matematikus oktatókat jutalmazzák. A díj névadója Gács András (1969-2009) matematikus, aki kutatási eredményei mellett sokoldalúságával, nyitottságával és humorával hatott inspirálóan a diákokra.
További információ: http://www.gacsandrasdij.org

ˇ        Gödel-díj 2020

Gödel-díjat kapott Tardos Gábor és Robin Moser a Lovász-féle lokális lemma algoritmikus bizonyításáért. A világhírű osztrák matematikusról, Kurt Gödel-ről elnevezett díjat 1993 óta minden évben két szakmai egyesület - az European Association for Theoretical Computer Science és az Association for Computing Machinery Special Interest Group on Algorithms and Computational Theory - annak a matematikusnak ítéli oda, aki az elméleti számítógéptudomány területén világszínvonalú eredményeket ért el. Magyar matematikusok közül eddig Lovász László, Babai László, Szegedy Márió, Tardos Éva kapott Gödel-díjat.
További információ: https://www.renyi.hu/hu/hir/godel-dij-2020

ˇ        Széchenyi-díj - 2020

Társulatunk elnöke, Pálfy Péter Pál és Szőnyi Tamás, az ELTE TTK Matematikai Intézete Számítógéptudományi Tanszékének egyetemi tanára kaptak Széchenyi-díjat idén március 15-én. További információk: https://mta.hu/mta_hirei/kituntetesek-a-nemzeti-unnep-alkalmabol-110428

ˇ        MOL Mester - M Díj 2020

2020. februárban ítélte oda a díjat a kuratórium tíz kiemelkedő munkát végző pedagógusnak, köztük Erdősné Németh Ágnes informatika- és matematikatanárnak (Nagykanizsa). A MOL Mester-M Díj azoknak az áldozatkész tanároknak, edzőknek a munkáját ismeri el, akik ösztönzik a tehetséges gyerekeket a sport, a művészet és a tudomány területén, ezzel egy időben szakmailag, emberileg is tanítványaik példaképei.

A MOL Alapítvány a 2019. évi jelöltek közül első ízben oklevéllel ismerte el azok pedagógiai munkásságát, akik közel álltak a díj elnyeréséhez. A díjazottak neveit itt olvashatják. A MOL Alapítvány a 2020-as is várja a jelöléseket, az online pályázatkezelő adatbázisában.

 

3. Tagság

 

ˇ        Belépés

Új társulati tagokat az Elnökség választ. Ha be kíván lépni, akkor a honlapunkon található belépési nyilatkozatot kell kitölteni.

ˇ        Tagdíj

A 2020. évi tagdíj összegét a küldöttgyűlés hagyja majd jóvá. Ezután a tagdíj mértékéről és a befizetés határidejéről levelet írunk. Itt felhívjuk szíves figyelmét a tagdíj fizetésével kapcsolatos azon kitételre, hogy "aki még a küldöttgyűlés előtt befizeti tagdíját, jogosult az előző évre meghatározott összeget fizetni".
Ez 2019-ben az alábbi volt:

  - a javasolt összeg 6.000.-,
  - a minimálisan befizetendő összeg 5.000.- Ft volt,
  - az általános, ill. középiskolás diákoknak, a nappali tagozaton B.Sc. vagy M.Sc. fokozatot szerző egyetemistáknak, illetve
  - a 70. évüket be nem töltött nyugdíjasoknak 600.- Ft.
  - a legfeljebb 65 éves tagok esetében bevezettük az élethosszig tartó tagsági díjat, ami azt jelenti, hogy ha valaki előre befizet egy nagyobb összeget, az egész életére taggá válik. Az összeget a (66-K)xT képlet alapján kell megállapítani, ahol K jelenti az illető életkorát, amelyet az adott naptári évben betölt, T az adott évre érvényes rendes tagdíj.
  - 70. életév betöltésekor mindenki mentesül a tagdíj fizetése alól, ugyanakkor automatikusan tagja marad a Társulatnak.
Az összeget átutalhatja a Kereskedelmi és Hitelbanknál kezelt 10200830-32310243 sz. bankszámlánkra vagy előzetes jelzés alapján csekket küldünk a befizetéshez.
Érdemes élni ezen jogával!

ˇ        Taglétszám

Aktuális taglétszám: 1202 fő.

 

4. Közoktatás

 

ˇ        Hatosztályos gimnáziumok kerettanterve

Az Oktatási Hivatal honlapján olvashatóak a hatosztályos gimnáziumok kerettantervei

ˇ        Mozaik Kiadó

A Mozaik Kiadó az otthoni tanulás megkönnyítésére minden közismereti tankönyvét digitális formában, online ingyenesen elérhetővé tette a 2019/2020-as tanév végéig. A könyvek a mozaweb.hu honlapon érhetők el a korábban regisztrált vagy újonnan regisztráló tanulók és tanáraik számára. A regisztráció ingyenes. A könyvek itt érhetők el. A kiadványok a téma kiválasztása után a könyvborítók alatti "demó" gombbal nyithatók meg. A Mozaik kiadó segítsége a Mozaweb használatához.
A Kiadó tájékoztatója tankönyveinek rendelési módjáról.

ˇ        Okostankönyvek

Az okostankönyvek portálja: https://www.nkp.hu/okostankonyvek

ˇ        Okos doboz

Az "Okos Doboz" Magyarország egyik leglátogatottabb digitális feladatgyűjteménye, mely a okosdoboz.hu oldalon érhető el. Az oldalon több mint 10.000 grafikus feladat, stb. szerepel

ˇ        Mateking

A mateking.hu oldalon középiskolai anyagok most ingyen elérhetők.

ˇ        GEOMATECH

A Geomatech oldalán is számos online tananyag található: http://www.geomatech.hu/
A tanároknak szóló rész: http://tananyag.geomatech.hu

ˇ        Balázs-Diák

A "Balázs-Diák" is ingyenessé tette a digitális anyagait. Alsósoknak, illetve felsőben minden természettudományban vannak csomagjaik: tananyagtartalom, gyakorlófeladatok, egy gombnyomással összeállítható dolgozat-feladatsorok.

ˇ        Egyetemisták az online közoktatásért - Oktondi

Az Egyetemisták az online közoktatásért munkacsoport adminjainak vezetésével készült (és folyamatosan bővül) egy honlap, mely tantárgyanként, évfolyamonként rendszerezve tartalmaz használható digitális anyagokat.
Az igen gazdag és átlátható gyűjtemény tanárok és diákok részére is hasznos: https://www.tavoktatas2020.hu

ˇ        Hivatalos tankönyvjegyzék

Megjelent a hivatalos tankönyvjegyzék a 2020-2021-es tanévre: http://konyv.kello.hu/tankonyvlista

 

5. Versenyek, felkészítők

 

ˇ        Arany Dániel Matematikaverseny

Az Oktatási Bizottság döntése alapján a 2019/2020. tanévi Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny döntőjét elhalasztjuk, az időpontot és a helyszínt később határozzuk meg. A február 13-i fordulón a versenybizottság által adott pontszámokat a versenyportálon, a döntőbe jutók listáját pedig itt olvashatják.

ˇ        Varga Tamás Matematikaverseny

A döntő 2020. február 25-én zajlott le. Az eredmények a versenyt szervező MATEGYE Alapítvány honlapján találhatóak.

ˇ        Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny

A 2020. március 19-re meghirdetett Nemzetközi Kenguru Matematika Versenyt későbbi időpontban rendezik meg. Az új időpontról a benevezett iskolák tanárait e-mailben értesítik majd.

ˇ        XXIV. Hajnal Imre Matematika Verseny

A 2020. március 28-ára meghirdetett XXIV. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny és Módszertani Nap elmaradt. A versenyt esetleg a tanév egy későbbi időpontjában tudják megrendezni.

ˇ        Nemzetközi Magyar Matematika Verseny

Az 5-8. évfolyam részére 2020. május 7-10. között tervezett - sorozatban a VII. versenyt - a révkomáromi (Szlovákia) szervezők lemondták.

A 9-12. évfolyam részére 2020. március 18-22. között Zalaegerszegre tervezett XXIX. ilyen verseny is elmaradt.

ˇ        Náboj nemzetközi matematikaverseny

A Náboj nemzetközi matematikaverseny 2020-ban minden helyszínen elmarad.

ˇ        Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny

Az OKTV március 16-ra kihirdetett döntője elmaradt. A verseny eredményét a megyei forduló eredményei alapján állapították meg.

ˇ        Szőkefalvi-Nagy Gyula Matematikai Emlékverseny

A Verseny 2020. április 17-re tervezett III. zárthelyi fordulója elmaradt.

ˇ        Zrínyi Ilona Matematikaverseny

A Zrínyi Ilona Matematikaverseny 2020. április 17-19-ére Kecskemétre tervezett országos döntője elmaradt.

ˇ        Medve Matek - Logirintus (új verseny)

A 2020-as évben a Medve Szabadtéri Matekverseny szervezői meghirdették a Logirintus nevű, mindenki számára ingyenes online matematikai-logikai kalandot.
A Logirintus időpontja 2020. április 25. szombat volt (a Budapest-Gellért-hegyi szabadtéri matekverseny eredeti időpontja).
A Logirintuson az 5-12. évfolyamos korosztály vett részt, újdonságként várták a kisebbeket, a 3-4. évfolyamosokat is. Emellett családi csapatok számára is nyitott volt az esemény, hogy az egy háztartásban lévők közösen is részt vehessenek a kalandon. A következő Logirintus időpontja: május 30. (szombat), 10.30 - 12.00.
További információk: oldalon találhatóak.

ˇ        BME Alfa Matematikaverseny középiskolásoknak

A BME Matematika Intézete idén is megrendezte hatfordulós online matematikaversenyét. Induláskor közel 600 versenyző jelentkezett be. Ezúttal a legjobbak számára szervezett döntőt is online formában kellett megtartani. Erre a 25 legjobb eredményt elérő diákot hívták meg - nagyon sok vidéki és néhány határon túli településről.
A versenyek feladatai és megoldásai, valamint eredményei elérhetők az BME Alfa oldalon.

 

6.  Konferenciák

 

ˇ        EMS (European Mathematical Society) kongresszusa

Az EMS következő, 8. Kongresszusát 2020. július 5-11. között a szlovéniai Portorozban tervezték megtartani. Esetleges halasztásáról május végéig döntenek, amennyiben erre sor kerül, az eseményt 2021. június 20-26. között rendezik az eredeti helyszínen.

ˇ        8. Heidelbergi Díjazottak Fóruma (Heidelberg Laureate Forum - HLF)

Az IMU (International Mathematical Union) szervezésében 2020. szeptember 20-25-ére tervezett 8. Heidelbergi Díjazottak Fórumát (Heidelberg Laureate Forum - HLF) 2021. szeptember 19-24-ére halasztják el. A fórumra meghívják az összes HLF-díjazottat, továbbá fiatal tehetségeket a matematika és az informatika tudományterületéről. Információk a Heidelberg Laureate Forum oldalán.

        

7. Tudomány

 

ˇ        Abel-díj 2020

A "matematikai Nobel-díjként" is emlegetett norvég Abel-díjat idén Hillel Fürstenberg (Hebrew University of Jerusalem) és Grigorij Margulis (Yale University, New Haven) matematikusai kapták, megosztva.
Az idén 7,5 millió norvég koronával (232,5 millió forint) járó díjat, amely a világ egyik legjelentősebb tudományos kitüntetése, Niels Henrik Abel (1802-1829) norvég matematikus emlékére alapították 2002-ben hiánypótló elismerésként, hiszen az 1895-ben alapított Nobel-díj a matematikusokat nem jutalmazza.

ˇ        A matematika szerepe járvány idején

A matematikának a járvány elleni védekezésben nagy szerep jut. Honlapunkon, az Események menüpont alatt kialakítottunk egy aloldalt, ahova az aktuális cikkeket, előadásokat fogjuk feltölteni ebben a témában. Az aloldal a főoldalról is kattintható közvetlenül (az Események ablakból).

- Röst Gergely "A koronavírus-járvány matematikai modellezése" című előadása a videó 1:10 percétől 1:43 percéig tekinthető meg.

- A Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet számos előadást tartott a témában:

- MTA-cikkek a koronavírus-járványhoz kapcsolódóan.

 

8.      Emlékőrzés

 

ˇ        Rényi Alfréd

50 éve hunyt el Rényi Alfréd matematikus, egyetemi tanár.

ˇ        Schweitzer Miklós

Schweitzer Miklós 1923-ban született, középiskoláit Budapesten a Mátyás király Gimnáziumban végezte. 1941-ben érettségizett. Ugyanebben az évben az Eötvös Loránd Matematikai és Fizikai Társulat matematikai tanulóversenyén második "báró Eötvös Loránd díjat" nyert. Származása miatt nem vették fel az egyetemre, azonban matematikai tanulmányait és kutatásait tovább folytatta. Első tudományos eredményét az analízis területén 1942 végén érte el. 1945-ben, Budapest ostromakor hunyt el. Cikkei, eredményei az Abel-féle hatványsor-tételnek a végtelen sorozatokra való átvitelénél talált összefüggésekről csak a 2. világháború után jelenhettek meg, Turán Pál, Fejér Lipót és Szegő Gábor gondozásában. A Schweitzer-egyenlőtlenséget 1956-ban Cassels, a Schweitzer sejtést 1961-ben Atkinson bizonyította be.
A Bolyai János Matematikai Társulat alapítói 1949-ben az egyetemi hallgatók számára létrehoztak egy versenyt, amelyet a 22 éves korában elhunyt tehetséges matematikus emlékére Schweitzer Miklós Matematikai Emlékversenynek neveztek el.

ˇ        Szegő Gábor

125 éve született Szegő Gábor matematikus.

ˇ        Szénássy Barna

25 éve hunyt el Szénássy Barna matematikus, tudománytörténész, egyetemi tanár.

 

9.  Egyéb

 

ˇ        GDPR - Adatvédelmi Nyilatkozat

Korábban kiküldött felhívásunknak megfelelően ezúton is kérjük tagjainkat, hogy aki ezidáig nem töltötte ki a Nyilatkozatot, legyen szíves minél hamarabb visszaküldeni.