Bolyai János Matematikai Társulat
Alapítva 1891-ben

MEMO - Közép-európai Matematikai Olimpia

A Közép-európai Matematikai Olimpia (Middle European Mathematical Olympiad, MEMO) célja, hogy a fiatalabb korosztály részére is lehetővé tegyék a nemzetközi rutin megszerzését, a tudatos utánpótlás nevelést. A versenyen csak olyan diák vehet részt, aki még nem indult az IMO-n, ezért az erre való felkészülés egyik lépcsőjének is tekinthető. Egy-egy ország itt is hat versenyzőből álló csapatot nevezhet. Itt is két versenynap van, az elsőn egyénileg dolgoznak a versenyzők, de a második napon csapatban oldják meg a kitűzött feladatokat. 

A MEMO az Osztrák-lengyel Matematika Versenyből jött létre 2007-ben, amikor az ausztriai versenyen a házigazdák és Lengyelország mellett Csehország, Horvátország, Svájc, Szlovákia és Szlovénia képviseltette magát. 2008-ban csatlakozott Magyarország és Németország, 2009-ben pedig Litvánia. Azóta tíz résztvevő ország van a MEMO-n. A szervező ország meghívhat még egy csapatot. A részvétel meghívás alapján történik és regisztrációs díjhoz kötött.  

 • A 2024. évi, 18. MEMO szervezési jogát Magyarország nyerte el. A verseny helyszínét a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete biztosítja, a várható időpont 2024. augusztus 24 - 30. 
  A verseny szervezését a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatja.
MEMO2024_támogatóink

Nagyításhoz kattints a képre!

 

 •  2023. augusztus 21-27. között rendezték a szlovákiai Strečno-ban a 17. MEMO-t. A magyar csapat résztvevői szép sikereket értek el:
 • Szakács Ábel - aranyérmet, Bényei Borisz, Chrobák Gergő, Varga Boldizsár és Wiener Anna - ezüstérmet nyertek, Nguyen Kim Dorka - dicséretet kapott. Lenger Dániel a csapatvezető, Imolay András a csapatvezető-helyettes volt és Marvin Elte a kabala :)

  A csapatversenyben ezüstérmet szereztek. Gratulálunk! A hivatalos éremtáblázat itt tekinthető meg, a versenyen szereplő feladatok pedig - többek között magyar nyelven is itt.

 • A 2022. évi MEMO-t Bern (Svájc) rendezte meg 2022. augusztus 25-31. között. Eredmények: Fülöp Csilla és Lovas Márton aranyérmet, Mezey Dorottya, Móricz Benjámin és Wiener Anna ezüstérmet, Duchon Márton bronzérmet nyert. A magyar csapat a csapatversenyben bronzérmet szerzett. A csapatvezető Lenger Dániel, a -helyettes Imolay András volt. Gratulálunk a csapatnak!
 • A 2021. évi MEMO-t Horvátország tartotta meg augusztus 23-29. között, Zágrábban, 11 ország részvételével. A magyar csapat személyesen vett részt a versenyen. Török Ágoston és Molnár-Szabó Vilmos aranyérmet, Bán-Szabó Áron ezüstérmet, Bencsik Ádám és Jánosik Máté bronzérmet nyertek. A csapat tagja volt még Nádor Benedek. A magyar csapat a csapatversenyben ezüstérmet szerzett. Gratulálunk! Lenger Dániel csapatvezető és Imolay András csapatvezető-helyettes beszámolója
 • 2020. évi MEMO-t a kassai szervezők (Szlovákia) virtuálisan rendezték meg. A versenyzők augusztus 29-én (szombaton) írták meg a versenydolgozatot, egyénileg. Idén nem volt csapatverseny. Füredi Erik és Várkonyi Zsombor arany-, Szabó Kornél és Hámori Janka ezüst-, Fleiner Zsigmond és Kovács Tamás bronzérmet nyert. Lenger Dániel csapatvezető beszámolója. A csapatvezető-helyettes Imolay András volt.
 • A 2019. évi MEMO-t augusztus 26. és szeptember 1. között rendezték Pardubiceben (Csehország). Weisz Máté arany-, Gyimesi Péter ezüst-, Soós Máté, Tóth Balázs és Beke Csongor bronzérmet nyert. A tíz ország részvételével zajló versenyen a magyar csapat a 2. helyen végzett. A csapatvezető Lenger Dániel, a csapatvezető-helyettes Szoldatics József volt. Beszámoló a versenyről
 • A 2018. évi MEMO-t augusztus 27. és szeptember 2. között rendezték Bielsko Bialában (Lengyelország). Beke Csongor és Weisz Máté arany-, Kerekes Anna ezüst-, Tóth Balázs és Zsigri Bálint bronzérmet nyert. A tizenegy ország részvételével zajló versenyen a magyar csapat az 3. helyen végzett. A csapatvezető Lenger Dániel, a csapatvezető-helyettes Szoldatics József volt. Beszámoló a versenyről
 • A 2017. évi MEMO-t augusztus 21-27. között rendezték Vilniusban (Litvánia). Bukva Balázs , Imolay András és Simon Dániel Gábor aranyérmet; Janzer Orsolya Lili ezüstérmet; Molnár-Sáska Zoltán és Zsigri Bálint bronzérmet nyert. A tizenegy ország részvételével zajló versenyen a magyar csapat az 3. helyen végzett. A csapatvezető Lenger Dániel, a csapatvezető-helyettes Szoldatics József volt. Beszámoló a versenyről
 • A 2016. évi MEMO-t augusztus 22-28. között rendezték az ausztriai Vöcklabruckban. A tíz ország részvételével zajló versenyen a magyar csapat az 5. helyen végzett. Borbényi Márton és Tóth Viktor aranyérmet; Váli Benedek ezüstérmet; Bukva Balázs bronzérmet nyert; Imolay András és Hansel Soma dicséretben részesültek. A csapatvezető Lenger Dániel, a csapatvezető-helyettes Szoldatics József volt.
 • A szlovéniai Koperben 2015. augusztus 25-31. között megrendezett 9. MEMO-n aranyérmet szerzett Gáspár Attila és Lajkó Kálmán, ezüstérmes lett Kovács Benedek, bronzérmes Gyulai-Nagy Szuzina. Magyarország csapata a 3. helyen végzett. A csapat tagjai voltak még Kovács Viktória és Nagy Kartal. A csapatvezető Lenger Dániel, a csapatvezető-helyettes Szoldatics József volt.