Bolyai János Matematikai Társulat
Alapítva 1891-ben

EGMO - Lányok Európai Matematikai Olimpiája

A Lányok Európai Matematikai Olimpiája (EGMO) az IMO-hoz hasonló nemzetközi matematikai verseny. 2012-ben szervezték meg először Cambridge-ben. Célja, hogy tehetséges lányoknak nemzetközi megmérettetési lehetőséget adjon, bátorítsa és új kihívások elé állítsa a matematikában tehetséges fiatal lányokat. A részvétel meghívás alapján történik, nem európai országok is küldhetnek csapatot, ők regisztrációs díjat kell fizessenek. Minden meghívott ország jogosult egy csapat kiküldésére. A csapat legfeljebb négy versenyzőből, egy vezetőből és egy vezető-helyettesből állhat. A versenyzők két egymást követő napon két írásbeli dolgozatot írnak. Magyarország a kezdetektől részt vesz a versenyen. 

 

 • Az idei Európai Lány Matematika Diákolimpiát (EGMO) 2024. április 11. és 17. közötttartották Grúziában, Tskaltubo városában. A versenyen 54 ország 212 diákja vett részt(köztük 37 európai ország, 148 diák), akik két 4 és fél órás feladatsor megoldásában mértékössze tudásukat.

  A magyar csapat szép eredménnyel, két ezüst- és két bronzéremmel tért haza, ezzel az összes ország között 14. helyet, a 37 európai ország között pedig 7. helyet megszerezve hazánknak. Az eredmények:

  Wiener Anna (Budapest, Fazekas Mihály Gimnázium) 29 ponttal ezüstérmet,

  Elekes Dorottya (Budapest, Fasori Evangélikus Gimnázium) 26 ponttal ezüstérmet,

  Keresztély Zsófia (Budapest, Szent István Gimnázium) 16 ponttal bronzérmet,

  Nguyen Kim Dorka (Budapest, Fazekas Mihály Gimnázium) 13 ponttal bronzérmet szerzett.

       A hivatalos éremtáblázat itt érhető el. Csapatvezető: Kiss Melinda, csapatvezető helyettes: Baran Zsuzsanna.

       Gratulálunk a csapatnak! A lányok részletes beszámolója itt olvasható.

 • A 2023. évi versenyt 2023. április 13. és 19. között rendezték meg a szlovéniai Portorožban. A magyar csapat nagyon szép teljesítménnyel, két arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel tért haza, ezzel az összes résztvevő ország között 9., míg az európai országok között 6. helyezést szerezve. Az eredmények: Fülöp Csilla (Szeged, Radnóti Miklós Gimnázium) 40 ponttal aranyérmet, Sztranyák Gabriella (Budapest, Berzsenyi Dániel Gimnázium) 38 ponttal aranyérmet, Wiener Anna (Budapest, Fazekas Mihály Gimnázium) 35 ponttal ezüstérmet,Kercsó-Molnár Anita (Budapest, Fazekas Mihály Gimnázium) 19 ponttal bronzérmet szerzett. Csapatvezető: Kiss Melinda, csapatvezető helyettes: Baran Zsuzsanna. Gratulálunk a lányoknak! A hivatalos éremtáblázat itt érhető el.
 • 2022. évi verseny április 6-12. között került megrendezésre, a szervező Eger, Magyarország volt. A házigazda jogán két magyar csapattal indulhattunk, melyek kiváló eredményeket értek el. Az A csapatban Fülöp Csilla aranyérmet, Páhán Anita Dalma ezüstérmet, Nagy Leila és Sztranyák Gabriella bronzérmet, a B csapatban Kercsó-Molnár Anita és Somogyi Dalma ezüstérmet, Ungár Éva pedig bronzérmet szerzett. Magyarország az európai (hivatalos) listán a 5. helyet szerezte meg, míg az összes nemzet rangsorában a 8. helyen végzett. Gratulálunk a szép eredményekhez! A megnyitó és a záró ünnepség itt megtekinthető.
 • 2021. évi versenyt online módon rendezték meg április 9-15. között. A szervező: Kutaisi, Grúzia volt. A magyar csapat ismét szép eredményt ért el: Velich Nóra Zoé (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium) aranyérmet, Hámori Janka (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium) ezüstérmet, Győrffy Johanna és Nguyen Diep Bich (mindketten a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium tanulói) pedig bronzérmet szerzett. Az 55 résztvevő ország közül 37 volt Európához tartozó ország. Magyarország az európai (hivatalos) listán a 6. helyet szerezte meg, míg az összes nemzet rangsorában holtversenyben a 10. helyen végzett. A csapatvezető Fekete Panna Tímea, a csapatvezető-helyettes Kiss Melinda Flóra volt. A lányok beszámolójacikk az Érintőben
 • A holland házigazdák a 2020. évi versenyt - a járvány miatt kialakult helyzetben - online módon szervezték meg. A dolgozatírásra április 17-én és 18-án került sor. A magyar csapat idén is szép eredményeket ért el: Hámori Janka (a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium) aranyérmet, Velich Nóra Zoé (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium) ezüstérmet,  Kocsis Anett Berta és Nguyen Diep Bich (mindketten a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium diákjai) pedig bronzérmet szerzett. Magyarország holtversenyben a 10. helyen végzett a nemzetek rangsorában az 53 résztvevő ország között. A csapatvezető Fekete Panna Tímea, a csapatvezető-helyettes Kiss Melinda Flóra volt. Beszámoló a versenyről
 • A 2019. április 7-13. között Kijevben megrendezett 8. EGMO-n a magyar csapat ismét szép eredményeket ért el:
  Kerekes Anna (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium) 36 ponttal aranyérmet,
  Hámori Janka (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium) 25 ponttal ezüstérmet,
  Kocsis Anett és Mészáros Anna (mindketten a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium diákjai) 19-19 ponttal bronzérmet szereztek.
  nemzetek rangsorában Magyarország a 7. helyen végzett. Csapatvezető: Fekete Panna Tímea, csapatvezető-helyettes: Kiss Melinda Flóra. Beszámoló a versenyről
 • Immár 7. alkalommal, 2018. április 9-15. között Firenzében rendezték meg az EGMO-t, melyen hazánkat ismét egy négyfős csapat képviselte. Mindannyian éremmel tértek haza: Janzer Orsolya Lili és Kerekes Anna (mindketten a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium diákjai) ezüstéremmel, 
  Kocsis Anett (győri Révai Miklós Gimnázium) és Vankó Miléna (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium) bronzéremmel.
  Ezzel Magyarország a 7. helyen végzett a nemzetek rangsorában az 51 résztvevő ország között. A csapatkapitány Nagy Zoltán Loránt (ELTE), helyettese pedig Fekete Panna. 
  Akit pedig érdekelnek a feladatok is, itt megtalálhatja. Beszámoló a versenyről
 • 2017. április 6-12. között Zürichben megrendezett EGMO-n a magyar csapat az eddigi eredményeket felülmúlva különösen bravúrosan teljesített. Egyéniben Baran Zsuzsanna és Janzer Lili aranyérmes, Kerekes Anna és Andó Angelika ezüstérmes lett. Mindez a résztvevő országok listáján negyedik, a hivatalos európai országok között harmadik helyezést jelent. Beszámoló a versenyről
 • 2016. április 10-16. között Busteniben (Románia) megrendezett EGMO-n a magyar csapat a 9. helyet szerezte meg az országok versenyében, egyéniben Baran Zsuzsanna aranyérmes, Klász Viktória és Vankó Miléna bronzérmes lett. 
 • 2015-ben a magyar csapat ismét az 5. helyen végzett az EGMO-n; egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szereztek. Beszámoló és fényképek
 • Magyarország az 5. helyen végzett az egyre növekvő  mezőnyben a 2014. évi EGMO-n; egy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel érkeztek haza április 17-én.