Bolyai János Matematikai Társulat
Alapítva 1891-ben

BJMT Alkalmazott Matematikai Konferencia

AMK 2024. június 3-5. Szeged

A Bolyai János Matematikai Társulat 2024. június 3-5 között rendezi meg a BJMT Alkalmazott Matematikai Konferenciáját Szegeden, az SZTE Bolyai Intézet, a HU-MATHS-IN és az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium szervezésében. A konferencia 2012 óta, négyévente kerül megrendezésre, ám a legutóbbi alkalommal a COVID-járvány miatt elmaradt.

A konferencia célja olyan tudományos, technológiai, gazdasági és társadalmi kihívások bemutatása, amelyek megoldásában a magyar alkalmazott matematikusok jelentős szerepet játszanak. A rendezvény bepillantást enged a Magyarországon zajló alkalmazott matematikai kutatásokba, fórumot teremt új multidiszciplináris és ipari együttműködések kialakítására, valamint új irányokba vezető matematikai kutatások ösztönzésére. A konferencia egyben betekintést ad a nemzetközi alkalmazott és ipari matematikai trendekbe is.

A kiváló kutatók előadásai mellett poszterszekció, valamint aktuális és széles érdeklődésre számot tartó témákról szóló panelbeszélgetések is a program részét képezik. A konferencia tematikája döntően (de nem kizárólagosan) az alábbi alkalmazási területek köré épül fel:

  •  Egészség
  •  Mesterséges intelligencia és adattudomány
  •  Ipari matematika
  •  Pénzügy és gazdaság

A panelbeszélgetések a mesterséges intelligencia matematikára gyakorolt hatásától a magyar nyelvű publikációk jövőjén át a diákok ipari matematikára való felkészítéséig számos érdekes és aktuális témát felölelnek.

A konferencia nyelve elsősorban magyar, néhány külföldi előadóval.

Mivel előadásokra csak korlátozott számban van lehetőség, várjuk a kollégák jelentkézését kutatási eredményeik bemutatására a poszterszeckióra is, ahol mindehhez megfelelő időt és körülményeket fogunk biztosítani.

A konferencia felhívása, plakátja és honlapja, ahol a részletes információk megtalálhatók: www.math.u-szeged.hu/amk2024

 

AMK 2016. június 1-3. Győr

A Bolyai János Matematikai Társulat (BJMT) és a győri Széchenyi István Egyetem, a HU-MATHS-IN - Magyar Ipari és Innovációs Matematikai Szolgáltatási Hálózat - közreműködésével, 2016. június 1. és 3. között rendezte meg a 2016. évi BJMT Alkalmazott Matematikai Konferenciát. A konferencia helyszíne és fő támogatója a győri Széchenyi István Egyetem volt.

A konferenciát a 2012-ben megrendezett azonos megnevezésű konferencia koncepciójára támaszkodva szerveztük meg (ld. http://amk2012.math.sze.hu/).

A konferencia tematikáját döntően az alábbi alkalmazási területek szerint strukturáltuk: 

  • Biológia, Orvosi Alkalmazások, Gyógyszeripar
  • Hálózatok, Telekommunikáció és Web-Technológiák
  • Jármű- és Gépipar, Energia
  • Pénzügyi- és Biztosítási Matematika
  • Társadalmi kihívások: Demográfia, Környezetvédelem

Bővebb információ a konferenciáról a Széchenyi Egyetem honlapján olvasható.