Bolyai János Matematikai Társulat
Alapítva 1891-ben

4. Közoktatás

APP&X pályázat

„…semmiből egy ujj más világot teremtettem…” írta 200 évvel ezelőtt Bolyai János, és most a Bolyai János Matematikai Társulat arra hív különböző érdeklődésű és korú diákokat, hogy ők is egy-egy új világot teremtsenek egy hozzájuk közel álló műfajban.

A zsűri tiszteletbeli elnöke Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok, vívó.

A 3-13. évfolyamos, magyarországi iskolába járó diákok egyénileg vagy 2-3 fős csapatokban pályázhatnak három műfajban: szöveg, kép, videó.

Pályázatok benyújtási határideje: 2023. november 8.

Bővebb információk: https://www.bolyai.hu/appx-palyazat/

 

Gondolkodás Öröme Alapítvány - Repülő Iskola

A Repülő Iskola tanárai minél több középiskolát szeretnének felkeresni, hogy ott kedvcsináló foglalkozást tartsanak (a foglalkozás hossza 3×45 perc). Az országos körúton olyan diákokat szeretnének felkutatni, akik bár tehetségesek matematikából, eddigi tanulmányaik során ennek kibontakoztatására nem volt módjuk.

Jelentkezési határidő: november 7. (kedd)

További részletek és a jelentkezési felület a felhívásban érhetőek el: 

https://agondolkodasorome.hu/2023/09/13/felhivas-repulo-iskola/

 

Őszi Pedagógiai Napok – 2023.

A Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ ismét megszervezi kiemelt rendezvényét, az Őszi Pedagógiai Napokat, 2023. november 13-17. között.

Kiemelt témák a generációk közötti különbségekből adódó pedagógiai feladatok, a mesterséges intelligencia köznevelési intézményeket is érintő jelenléte és jövője, valamint az inkluzív nevelés. A programsorozat első napján, november 13-án, hétfőn személyes jelenléttel plenáris konferenciát tartanak a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium nagytermében. Az ülést dr. Puszter Bernadett köznevelési elnökhelyettes nyitja meg.
A szakmai programok túlnyomórészt személyi jelenléttel zajlanak majd, de néhány online előadásra is sor kerül. A szakmai napokon a szaktanácsadók és a bázisintézmények pedagógusai a kiemelt témák és társterületek tematikája szerint tudásmegosztó bemutatókat, műhelyfoglalkozásokat tartanak. Többek között szó lesz pénzügyi tudatosságról élménypedagógiai módszerekkel és a mesterséges intelligencia tanórai felhasználási lehetőségeiről is láthatunk majd bemutatóórát.

A részletes programfüzettel még októberben jelentkeznek, a regisztráció október 30-án nyílik meg:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/pok/budapest/oszi_pedagogiai_napok

 

POLYGON pályázat középiskolásoknak matematikából

A Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete pályázatot hirdet középiskolás diákok (9-12. évfolyam) számára.
A pályázat témája:

KÖZÉPISKOLAI MATEMATIKÁHOZ KAPCSOLÓDÓ PROBLÉMÁK, ÉRDEKESSÉGEK

Ami biztosan ide tartozik: hogyan lehet egy ismert feladatot folytatni, újszerű és érdekes feladatok vagy trükkös megoldások, régi korok matematikája, hétköznapok matematikája, a matematika és a természettudományok kapcsolata, gyakorlati alkalmazások, informatikai alkalmazások és kapcsolatok (például algoritmusok), stb. Pályázni egyénileg lehet, vagy maximum 3 fős csapattal. A pályamunkákat a Bolyai Intézet oktatóiból álló zsűri fogja elbírálni. Benyújtási határidő: 2024. január 31.

Bővebb információ:

https://www.math.u-szeged.hu/mathweb/index.php/hu/nyitolap/63-hirek/817-polygon-palyazat-diakoknak-2023

 

Feladatbank

A Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium és Általános Iskola Matematika portálján elérhető egy feladatbank, ahol többek között az Arany Dániel Matematikaverseny, matematika érettségi, Kavics Kupa, OKTV és vegyes kategórában több száz feladat található, feladatlap-összeállító funkcióval.

Bővebb információ: https://matek.fazekas.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=55&Itemid=187

 

A matematika érettségi követelményeinek változása 2024-től III. rész

Az Érintő szeptemberi számában jelent meg a cikksorozat harmadik része a Függvények témakörről és változásairól szól. Csapodi Csaba táblázatos formában mutatja be, hogyan módosulnak ebben a témában az érettségi követelmények 2024-től, röviden magyarázva, értelmezve, indokolva a változásokat. Néhány, újdonságnak számító ismeret esetén mutat olyan feladatokat, amelyeket a követelmények alapján el tudna képzelni egy feladatsorban.