Bolyai János Matematikai Társulat
Alapítva 1891-ben

2. Díjak

Rényi díj – 2023.

A Rényi díjat 1972-ben hozta létre az Intézet akkori vezetősége Rényi Alfréd, az intézet alapítója tiszteletére. A díj az intézeti kutatók utolsó öt éves nemzetközileg is kiemelkedő matematikai teljesítményének elismerésére szolgál. Az idei díjazottak:

Matolcsi Máté - a Fuglede sejtés konvex testekre történő megoldásáért, valamint az ebből készült cikknek a Pekingben megtartott konferncián való dijazásáért, és egy Erdős problémának a mesterséges intelligencia csoporttal való együttműködés során való megoldásáért.

Révész Szilárd - a Beurling-primek elméletében elért eredményeiért, az Analysis Mathematica folyóirat főszerkesztői feladatainak ellátásáért, valamint az Analizis osztály vezetéséért.

Bővebb információ: https://renyi.hu/hu/hir/renyi-dijasok-2023

 

Bolyai-plakett

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma 2001-ben döntött arról, hogy a hároméves támogatási időszakról szóló záró kutatói jelentésükre kiemelkedő minősítést kapott ösztöndíjasoknak Bolyai Emléklapot adományoz. Közülük a „kiválók legkiválóbbjai” az MTA Bolyai-plakett kitüntetésben részesülnek, melyet az MTA elnökétől vehetnek át a díjazottak.

Idén Vrana Péter, a Budapesti Műszaki Egyetem Algebra és Geometria Tanszék docense is részesült ebben az elismerésben, melyet a 2019-2022 közti időszakban tartó Bolyai kutatási pályázat alatt végzett munkájáért kapott.