Bolyai János Matematikai Társulat
Alapítva 1891-ben

6. Konferenciák

  • Matematika és Informatika Didaktikai Kutatások konferencia (MIDK 2024) – Szeged, 2024. április 5-7.

A Matematikaszakos tanárképzésért Alapítvány a Debreceni Egyetem Matematika- és Számítástudományok Doktori Iskolájának és a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának bevonásával megrendezi a 

Matematika és Informatika Didaktikai Kutatások konferenciát (MIDK 2024).

A konferencia időpontja: 2024. április 5- április 7. (péntek délután - vasárnap délelőtt)

Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Szeged, Boldogasszony sgt. 6.

A konferencia nyelve: magyar és angol

A konferencia elsődleges céljaként lehetőséget kíván biztosítani arra, hogy a magyarországi és a határon túli, matematika és informatika didaktikával foglalkozó kutatók találkozzanak, beszámolhassanak aktuális kutatásaikról, tanácsokat, ötleteket kapjanak, esetleg bekapcsolódjanak egymás munkájába, közös programot indítsanak. Lényeges szempont az is, hogy a PhD hallgatók és az egyetemisták bemutathatják elképzeléseiket, eredményeiket, útmutatást kaphatnak tapasztaltabb kollégáiktól.

A szakmai program plenáris előadásokból, szekcióelőadásokból, poszterbemutatóból és workshopokból áll. A konferenciáról az előző évekhez hasonlóan a Teaching Mathematics and Computer Science c. folyóiratban angol nyelvű beszámoló készül az absztraktok bemutatásával.

Bővebb információk: https://konferencia.unideb.hu/hu/nyitolap-midk-2024

  

  • AMK (Alkalmazott Matematikai Konferencia) – Szeged, 2024. június 3-5.

A sikeres 2012-es és 2016-os győri AMK konferenciák hagyományát folytatva, a 2020-as COVID év kimaradása után a Bolyai János Matematikai Társulat ismét megrendezi a magyar Alkalmazott Matematikai Konferenciát, ezúttal Szegeden, az SZTE Bolyai Intézet és az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium szervezésében.

A konferencia célja olyan tudományos, technológiai, gazdasági és társadalmi kihívások bemutatása, amelyek megoldásában a magyar alkalmazott matematikusok jelentős szerepet játszanak. A rendezvény betekintést ad a Magyarországon zajló alkalmazott matematikai kutatásokba, azok más tudományterületekkel való kapcsolataiba. Fórumot teremt új multidiszciplináris és ipari együttműködések kialakítására, valamint új irányokba vezető matematikai kutatások ösztönzésére. A konferencia egyben képet ad a nemzetközi alkalmazott és ipari matematikai trendekről is.

A program alapját kiváló kutatók változatos összetételű plenáris, illetve meghívott előadásai alkotják. A várható nagy érdeklődésre tekintettel további kollégák kutatásainak bemutatását poszterszekció keretében tudjuk biztosítani. Mindemellett aktuális és széles érdeklődésre számot tartó témákról szóló panelbeszélgetések is a program részét képezik.

További információk a konferencia honlapján: https://www.math.u-szeged.hu/amk2024/

 

  • Nyári iskola az ELTE Matematikai Intézetében – 2024. június 17-21.

Az ELTE Matematikai Intézete a Rényi Alfréd Matematikai Intézettel közösen idén is megszervezi szokásos nemzetközi nyári iskoláját. Az évente változó témával foglalkozó egyhetes rendezvény címe az idén:

 Optimal transport: discrete and continuous

Időpont: 2024. június 17-21 (hétfő-péntek)

Helyszín: ELTE Matematikai Intézet, Budapest, Pázmány Péter sétány 1/c

Honlap: https://www.math.elte.hu/summerschool/

A nyári iskolán öt előadássorozatban lesz szó a manapság igen aktuális témáról:

Bérczi Kristóf (ELTE, Budapest): Network flows and applications

Király Tamás (ELTE, Budapest): Matching games with transferable and non-transferable utility

Lorenzo Portinale (Hausdorff Center, Bonn): Optimal transport and applications to gradient flows

Titkos Tamás (Rényi Intézet, Budapest): An introduction to classical optimal transport

Virosztek Dániel (Rényi Intézet, Budapest): Selected topics in quantum optimal transport

A szervezők elsősorban mesterszakos vagy doktori képzésben résztvevő matematikus hallgatók részvételére számítanak, de vélhetőleg az alapképzés fölsőbb éves érdeklődő hallgatói számára is hasznos lehet. 

 A szervezők E-mail-címe: summerschool@math.elte.hu

 

  • CSM (Conference of PhD Students in Mathematics) - Szeged, 2024. július 3-5.

A SZTE Bolyai Intézet által szervezett konferencia tudományos fórumot biztosít PhD (vagy esetleg MSc) hallgatók és fiatal kutatók számára munkájuk bemutatására. A konferencia témái közt az elméleti és az alkalmazott matematika több ága is megjelenik. A konferencia nyelve jellemzően angol, de lesz magyar nyelvű Didaktika/Oktatás szekció.

Bővebb információk: https://www.math.u-szeged.hu/CSM/CSM2024/

A CSM konferenciával párhuzamosan kerül megrendezésre a CSCS - Conference of PhD Students in Computer Science, melyről bővebb információk elérhetők:
www.inf.u-szeged.hu/~cscs

 

  • Equadiff 2024 - Karlstad, Svédország, 2024. június 10-14.

Az Equadiff egy kétévente megrendezésre kerülő konferenciasorozat a differenciálegyenletek elméleti vonatkozásairól, amelyeket felváltva tartanak Csehországban és Szlovákiában, valamint Nyugat Európa valamely
országában, és mindegyik legalább 400 résztvevőt vonzott.

A következő Equadiff konferenciát Karlstadban (Svédország) tartják 2024. június 10. és 14. között, az esemény honlapja: https://www.kau.se/equadiff