Bolyai János Matematikai Társulat
Alapítva 1891-ben

2. Díjak

Arany Katedra díj

Arany Katedra díjat kapott dr. Ruff János, a Pécsi Tudományegyem Matematikai és Informatikai Intézet oktatója a TTK képzéseinek népszerűsítéséért, a tehetséggondozásban mutatott elhivatottságáért, kiemelkedő oktatói, kutatói tevékenységéért.

 

Beke Manó emlékdíj  - 2023

A 62. Rátz László Vándorgyűlés nyitónapján átadásra kerültek a Beke Manó emlékdíjak, melyet a matematikai gondolkodásra nevelés és a matematikát népszerűsítő munka elismerése, serkentése és támogatása céljából 1951-ben alapított a Bolyai János Matematikai Társulat. Idén a díjazottak:

Aszódién Pálfi Edit

Garbaczné Olasz Andrea

Farkasházi Csilla

Kovács Gabriella

Kovács Béla

Matyuska Ferenc

Dr. Nádháziné Borbola Éva

Méltatásuk a Társulat honlapján olvasható.

 

Gábor Dénes-díj 2023 felhívás

A NOVOFER Alapítvány a Műszaki Szellemi Alkotásért idén is meghirdeti a Gábor Dénes-díj felterjesztési felhívását. Ez a díj az innovációs folyamatban alkotó módon résztvevő, határainkon belül, vagy kívül élő, kiemelkedő tudományos, kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató magyar szakemberek fokozott erkölcsi elismerését szolgálja.

Felterjesztési határidő: 2023. október 11.

A felterjesztéssel kapcsolatos részletes tudnivalók (tájékoztató, felhívás, adatlap) a http://www.gabordenes.hu/palyazati-felhivasok/ címről letölthetők.

 

Reményi-díj – 2023

A  Graphsoft díj 2022-től az AIT-Budapest égisze alatt született újjá. A díj és az alapító, Bojár Gábor tisztelegve saját egykori középiskolai matematika tanára, Reményi Gusztáv és felesége, a matematika oktatásnak kiemelkedően sokat adó Reményi Gusztávné előtt, a díjat Reményi-díjnak nevezte át. Az idei díjazottak:

Ákoshegyi Gerda Mária

Darabánt Emese

dr. Dobos Sándor

Fazakas Tünde

Fonyóné Németh Ildikó

Halász Alexandra

Horváthné Bujtás Anna

Hujter Bálint

Izsa Éva

dr. Kántorné Kovács Csilla Yvett

dr. Kokaveczné Bánki Judit

Márffy Katalin

Reiterné Makra Zsuzsanna

Remeténé Orvos Viola

Simon János

Szaszkó-Bogárné Eckert Bernadett

Szász Csilla

Szeibert Janka

Tóth Marianna

Korábbi évek díjazottjai és bővebb információk a díjról: https://www.bolyai.hu/dijak-kozremukodo-remenyi

 

Frontiers of Science Award (FSA) kitüntetés

Matolcsi Máté, az MTA doktora, a BME TTK egyetemi tanára, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszora az elmúlt öt év legkiemelkedőbb cikkének járó Frontiers of Science Award kitüntetést vehette át Pekingben a 2023. július 16-a és 26-a között megrendezésre került első International Congress of Basic Sciences (ICBS) konferencián.