Bolyai János Matematikai Társulat
Alapítva 1891-ben

7. Tudomány

  • 36. ECMI Modellező Hét

A 36. ECMI Modellező Hét 2023. július 9 - 16. között kerül megrendezésre a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetében.

A European Consortium for Mathematics in Industry (ECMI) egy akadémiai intézetekből és ipari cégekből álló konzorcium. Ennek az Európán átívelő együttműködésnek fő célja a matematikai modellezés, szimuláció, és optimalizálás támogatása és előtérbe helyezése bármilyen társadalmi vagy gazdasági fontosságú alkalmazásban.

Az ECMI Modellező Heteken Európa minden tájáról érkeznek hallgatók: itt egy hetet töltenek kisebb funkcionális munkacsoportok részeként, és való életbeli problémákon alapuló projekteken dolgoznak (a témák egy része már megtalálható a fenti honlapon). Minden csapatot egy ECMI instruktor vezet, ő tűzi ki a csapat feladatát is. A csapat instruktora magát a projektet általában nem-matematikai nyelvezetben vezeti fel az esemény első napján, a hét folyamán pedig segíti, vezeti, mentorálja a csapatát ennek a feladatnak a megoldása során. Az utolsó napon a hallgatók bemutatják eredményeiket a többi csapat számára, illetve egy rövid report-ot írnak munkájukról.

A Modellező Hét fő célja, hogy a résztvevők nemzetközi környezetben szerezzenek tapasztalatot a matematikai modellezés gyakorlati alkalmazásáról, bővüljön problémamegoldó eszköztáruk, illetve fejlődjön a kommunikációs és kooperációs készségük.

Az esemény honlapja: http://www.math.u-szeged.hu/ECMI2023/

Izelítőül a tavaly Veronában megrendezésre került ECMI Modellező Hét honlapja: https://ecmimw2022.di.univr.it/

 

  • 12. Colloquium on the Qualitative Theory of Differential Equantions

A Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete a konferenciasorozat következő kollokviumát 2023. június 19-23. között rendezi meg, melyen lehetőséget biztosítanak a legújabb eredmények bemutatására és megvitatására a területen dolgozó matematikusok számára, különös tekintettel a közönséges differenciálegyenletek, parciális differenciálegyenletek, funkcionális differenciálegyenletek, dinamikus rendszerek és ezek alkalmazásai kvalitatív elméletére.

A konferencia honlapja: https://www.math.u-szeged.hu/12QTDE/index.php