Bolyai János Matematikai Társulat
Alapítva 1891-ben

APP&X pályázat díjkiosztó ünnepsége

APP&X Pályázat Díjkiosztó Ünnepség - Bolyai János Matematika Társulat

 

Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok vívó, Dr. Kollár László, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, és neves matematikusok részvételével zárta le a Bolyai János Matematikai Társulat APP&X pályázatát a Vasarely múzeumban megrendezett díjkiosztó ünnepségen 2024. január 20-án.

 

A pályázatra 238 alkotás érkezett 3-13. évfolyamos diákoktól, akik kép, videó és szöveg műfajban alkottak Bolyai János Appendix című munkájához kapcsolódóan. A pályázatot a társulat abból az alkalomból írta ki, hogy Bolyai János 200 évvel ezelőtt fedezte fel az Appendixben leírt nem-euklideszi geometriát, amit az UNESCO Bolyai emlékévvel ünnepelt.

 

A díjátadón és a pályázat népszerűsítésére készített videójában Szilágyi Áron arról beszélt, hogy a matematika hogyan segítette őt a vívásban elért eredményeiben. (Szilágyi Áron a Fazekas Gimnázium speciális matematika tagozatára járt és matematika versenyeken is kiváló eredményeket ért el). A Magyar Tudományos Akadémia 1,3 millió forinttal támogatta a pályázatot, és Dr. Kollár László főtitkár hangsúlyozta, hogy az MTA fontosnak tartja a diákok támogatását a jövő szempontjából. Dr. Laczkovich Miklós, az MTA Matematikai Tudományok Osztályának korábbi elnöke a pályázatok sokszínűségét emelte ki. Pálfy Péter Pál, a Bolyai János Matematikai Társulat elnöke Bolyai János munkásságát és a Bolyai Társulat történetét foglalta össze.

 

A zsűri arról számolt be, hogy nagyon nehéz volt a sokféle színvonalas pályázatból kiválasztani a díjazottakat, végül az eredetileg tervezettnél többet: 11 fődíjat és 5 tanári különdíjat osztottak ki, egy pályázat pedig közönségdíjat kapott. Így összesen 16 diák és 12 tanár részesült díjban. A diákok nyereményei élmények: tanfolyamok, táborok és szabadulószoba közül választhatnak.

 

Az ünnepségen a díjazott pályaműveket kivetítették illetve felolvasták. A díjkiosztó ünnepség után a diákok múzeumi foglalkozáson, a tanárok és kísérők tárlatvezetésen vehettek részt. A díjazott és kiemelt pályaművek megtekinthetőek a Bolyai Társulat honlapján.