Bolyai János Matematikai Társulat
Alapítva 1891-ben

1. Hírek, események

BJMT Küldöttgyűlés – 2021. május 8.

A Társulat május 8-án megtartotta éves Küldöttgyűlését, a veszélyhelyzettel kapcsolatos előírásoknak megfelelve online módon, zoom felületen. Idén esedékes a tisztújítás is, amit időben elő is készítettünk, de nem találtunk olyan online titkos szavazási lehetőséget, ami megfelel az alapszabályunk és az ügyrendünk előírásainak. Az 502/2020 (XI.16.) Kormányrendelet alapján, ha a tisztségviselők megbízatása a veszélyhelyzet ideje alatt szűnik meg, alapítói vagy döntéshozó szervi határozat hiányában a megbízatás a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napig fennmarad. Így a Társulat vezetése azt a döntést hozta, hogy a tisztújítást elhalasztjuk, egy rendkívüli küldöttgyűlés keretében a veszélyhelyzet megszűnése után tartjuk meg. 

 

Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Brand-filmje:

Elkészült a Rényi Intézet imázs-filmje, amely itt megtekinthető: https://video.renyi.hu/video/renyi-image-film-2021-139

 

EGMO 2021 - Európai Lányok Matematikai Olimpiájának eredményei:

Immár 10. alkalommal, 2021. április 9-15. között rendezték meg a Lányok Európai Matematikai Olimpiáját (European Girls Mathematical Olympiad, EGMO), idén is virtuális formában. A szervező Kutaisi, Grúzia volt. Hazánkat egy négy fős, végzős diákokból álló csapat képviselte. A magyar csapat idén is szép eredményeket ért el, mindannyian érmet szereztek:

Velich Nóra Zoé (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium) aranyérmet,

Hámori Janka (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium) ezüstérmet,

Győrffy Johanna és Nguyen Diep Bich (mindketten a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium tanulói) pedig bronzérmet.


Magyarország holtversenyben a 10. helyen végzett a nemzetek rangsorában az 55 résztvevő ország között. Gratulálunk!
A csapatvezető Fekete Panna Tímea, a csapatvezető-helyettes Kiss Melinda Flóra volt.

 

60. jubileumi Rátz László Vándorgyűlés

A 2021. évi Rátz László Vándorgyűlést július 1-3. között rendezzük meg, online formában. A rendezvény díja egységesen 5.000 Ft.

Tájékoztató és online jelentkezési lap. Jelentkezési határidő: 2021. május 21.

 

IMO 2021 - Nemzetközi Matematikai Diákolimpia:

Az idei IMO-t is a tavalyi szervező, Szentpétervár (Oroszország) rendezi meg, 2021. július 14-24. között, ismét online formában.

 

MEMO – 2021 - Közép-európai Matematikai Olimpia:

A 2021. évi MEMO-t Horvátország tartja augusztus 26.-szeptember 2. között. Helyszín: Zágráb. A járványhelyzettől függően vagy személyesen vagy online vagy hibrid módon rendezik meg.

 

RMM 2021 - Romanian Master of Mathematics:

Elhalasztották a Romanian Master of Mathematics online nemzetközi versenyt: október 11-16. között fogják megtartani. Magyarország egy 6 fős csapattal képviselteti magát.

 

Érintő

Elektronikus folyóiratunk, az Érintő 2021. márciusi számában ismét sok érdekes és hasznos cikket találhatnak. A következő szám várhatóan júniusban jelenik meg.

 

SZJA egy százalék

2021-ben is lehetőség van arra, hogy mindazok, akik a magyar matematika érdekében végzett tevékenységünket kívánják támogatni, a 2020-ban befizetett személyi jövedelemadójuk 1%-át felajánlják Társulatunknak, a BJMT adószáma 19815613-2-41.

Támogatásukat ezúton is köszönjük!