Bolyai János Matematikai Társulat
Alapítva 1891-ben

2. Díjak

Rényi díj:

A díjjal a Rényi Alfréd Matematikai Intézet az intézeti kutatók utolsó öt éves nemzetközileg is kiemelkedő matematikai teljesítményét ismeri el. Idén, Rényi Alfréd 100. születésnapja tiszteletére két díj kiadásáról döntött a Tanács.

Első díjazott: Elekes Márton

Rényi díjat kapott továbbá megosztva Gerbner Dániel és Patkós Balázs.

További információk: https://www.renyi.hu/hu/hir/renyi-dij-2021

 

MOL Mester-M Díj:

A MOL Alapítvány a 2020. évi jelöltek közül idén tavasszal ítélte oda a díjat tíz kiemelkedő munkát végző pedagógusnak, köztük Hujter Bálint matematikatanárnak (Budapest), aki a Fiatal tanár kategória nyertese.

A díjazottakkal készült kisfilmeket itt tekinthetik meg: https://www.molalapitvany.hu/tamogatott/dijazottak

A MOL Mester-M Díj azoknak az áldozatkész tanároknak, edzőknek a munkáját ismeri el, akik ösztönzik a tehetséges gyerekeket a sport, a művészet és a tudomány területén, ezzel egy időben szakmailag, emberileg is tanítványaik példaképei.

 

A MOL Alapítvány oklevéllel ismerte el azok pedagógiai munkásságát, akiknek a neve az értékelés során a szűkített listára felkerült ezzel is jelezve, milyen közel álltak maguk is a díj elnyeréséhez. Az elismerést az alábbi matematikatanárok kapták:

Erdős Gábor (Nagykanizsa), Marczis György (Gyula), Számadó László (Budapest)

 

A MOL Alapítvány a 2020. évi járványhelyzetre reagálva „Kedvenc Online Tanárom 2020” címmel különdíjat is meghirdetett, amellyel a váratlanul bevezetett digitális oktatási időszak alatt különösen innovatív pedagógiai teljesítményt nyújtó tanárok és edzők munkájára kívánta felhívni a figyelmet. A 11 díjazott tanár közül matematikatanárok:

Ábrahám-Huszár Éva, Török Ignác Gimnázium, Gödöllő

Ivánkovich Anita, Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja, Baja

Vernyikné Horváth Beáta (matematika- és technikatanár), Hunyadi Mátyás Általános Iskola és AMI, Lőrinci

 

Pro Progressio-díj:

A BME Pro Progressio Alapítványának Innovációs Díját Horváth Gábor, Kovács Edith Alice és Molontay Roland nyerte el, telekommunikációs működési anomáliák jelzésére szolgáló fejlesztésükért.

További információk:  https://math.bme.hu/node/3688

 

Gács András-díj - 2021

A Gács András-díjat 2017-ben a család alapította azzal a céllal, hogy az egyetemi matematikaoktatásban kiemelkedő, sok diákot motiváló fiatal matematikus oktatókat jutalmazzák. A díj névadója Gács András (1969-2009) matematikus, aki kutatási eredményei mellett sokoldalúságával, nyitottságával és humorával hatott inspirálóan a diákokra.

Az ez évi díj kitüntetettjei Besenyei Ádám, az ELTE TTK Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszékének docense, és Nyul Gábor, a Debreceni Egyetem Algebra és Számelmélet Tanszékének adjunktusa.

További információk: http://www.gacsandrasdij.org/korabbi-dijazottak/

 

Schrödinger-díj

Az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) egyik legnagyobb elismerését, a matematika és a természettudományok területén elért eredményekért járó Erwin Schrödinger-díjat virtuálisan vette át Erdős László matematikus és Markus Arndt német kvantumfizikus, megosztva.

További információk: https://www.renyi.hu/hu/hir/erdos-laszlo-schrodinger-dijat-kapott