Bolyai János Matematikai Társulat
Alapítva 1891-ben
Szeretettel üdvözöljük PRIMA PRIMISSIMA díjas Társulatunk honlapján!

A siker a Társulat 130 éve során a magyar matematikáért igen sokat tett, minden tagjának és munkatársának elismerése. Bemutató kisfilm a Társulatról. Az eseményről az Érintőben is olvashatunk.

Interjú Pach Jánossal és riportfilm Bollobás Bélával

A Rényi Intézet kutatójával, Pach Jánossal készített interjút Szathmári Nóra, mely az Érintő márciusi számában olvasható.

Az Érintő Matematikus történetek c. portrésorozatában megtekinthető a Bollobás Bélával 2004-ben készült kisfilm.

Alaptudományok a fenntartható fejlődésért 2022

2022-t az „alaptudományok a fenntartható fejlődésért” nemzetközi évének nyilvánította az ENSZ közgyűlése. Tovább az Érintő cikkére

Matematika­tanulás

Aktuális álláslehetőségek

Pályázatok

     EFOP-3.4.4-16-2017-0023 projekt

     Nemzeti Tehetség Program

Az egyenletek használata

A hatosztályos gimnáziumok felvételi anyagait tanulmányozva láthatjuk, hogy minden évben előfordulnak olyan szöveges feladatok, amelyeket felnőttként ösztönösen egyenlettel oldanánk meg. De a gyerekek másképp gondolkodnak, ezt elemzi Horváth Eszter és Fried Katalin: Úton az egyenletek használata felé

Járványmatek középiskolásoknak

Az Érintő háromrészes cikksorozatának utolsó részéhez érkezett. Az 1.rész és a 2. rész után a mostani is igencsak aktuális: a tesztek megbízhatóságát és a vakcinák hatékonyságát vizsgálja Wolf Annamária.

 

Felsőoktatás - Kutatás

Szemerédi Endre az Akadémiai Aranyérem díjazottja

A 2022. évi Akadémiai Aranyérmet a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége Szemerédi Endrének, az MTA rendes tagjának, Abel-díjas matematikusnak, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutató professor emeritusának adományozta.

A BJMT 130 éve

1891. november 5-én tartotta alakuló ülését a Mathematikai és Physikai Társulat, a Bolyai Társulat jogelődje. Bár egy 130. évfordulót nem szokás megünnepelni, a Prima Primissima díj elnyerése alkalmából érdemes visszatekinteni társulatunk hosszú történetére. Tovább...

Sarkovszkij tétele

Az ukrán matematika egyik ékkövéről, Sarkovszkíj tételéről írt Röst Gergely. Olekszandr Sarkovszkij 85 éves, Kijevben született, egész életében ott dolgozott, és jelenleg is ott él.

 

Eseménynaptár
Hírek, cikkek
SZJA 1 %

2022-ben is lehetőség van arra, hogy tagjaink és mások is, akik a magyar matematika érdekében végzett tevékenységünket kívánják támogatni, a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójuk 1%-át felajánlják Társulatunknak.

A BJMT adószáma: 19815613-2-41.

Támogatásukat ezúton is köszönjük!

A Rátz László Vándorgyűlést 2022. július 5-8. között Egerben, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemmel közösen tartjuk. Tájékoztató, jelentkezés és pályázati lehetőség a részvételi díj támogatására a https://www.bolyai.hu/61-ratz-laszlo-vandorgyules-eger oldalon olvasható.

Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2022. május 15.

Érintő és 30. hírlevél

Megjelent:

- elektronikus folyóiratunk, az ÉRINTŐ márciusi száma és

- 30., áprilisi HÍRLEVELÜNK

Kellemes böngészést!

 

További aktuális hírek

Korábbi hírek

Cikkek