Bolyai János Matematikai Társulat
Alapítva 1891-ben
A matematika érdekes

Bolyai János "temesvári levelének" 200. évfordulójára

APP&X: Alkotó pályázat iskolásoknak

Arra hívjuk a 3-13. évfolyamos diákokat, hogy készítsenek videót, képet vagy szöveget Bolyai János 200 éve tett bejelentéséhez kapcsolódva: „…semmiből egy újj más világot teremtettem…”. A zsűri tiszteletbeli elnöke Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok vívó, aki az alábbi videóval üzen a pályázóknak.

Bolyai János munkájának hatása a háromdimenziós terek elméletére

A hiperbolikus geometria felfedezésével Bolyai  nemcsak a párhuzamosok problémáját oldotta meg, de megadta a két- és háromdimenziós esetben a „tipikus”, legtöbbször előforduló geometria konstrukcióját is. A 200 éves folyamaton Stipsicz András vezeti végig az olvasót.

Álmok álmodói - Bolyai János

A Bolyai János születésének 220. évfordulója alkalmából készült kisfilmet Álmok álmodói - Bolyai János címmel vetítették 2022. december 15-én az MTV Duna csatornán.

Bolyai János, a modern fizika előfutára:

  

Szeretettel üdvözöljük PRIMA PRIMISSIMA díjas Társulatunk honlapján! 

A siker a Társulat 130 éve során a magyar matematikáért igen sokat tett, minden tagjának és munkatársának elismerése. Bemutató kisfilm a Társulatról. Az eseményről az Érintőben is olvashatunk.

A számok rejtett építőkövei  – A prímek

Azt hiszem, közös élményünk nekünk, matematikusoknak, hogy időről időre megpróbáljuk elmondani nemmatematikus családtagjainknak, hogy mi az, ami a matematikában szép és izgalmas. Vagyis mi az, ami bennünket annyira lenyűgöz, és oly sok időt töltünk vele. Ilyen fiktív családi beszélgetések adják a keretét Pintér Gergő ismeretterjesztő könyvének. Biró András ajánlja a Libri kiadásában idén megjelent, laikusoknak és matematikát jobban ismerőknek egyaránt érdekes könyvet.

Matematika­tanulás

Tanári kérdőívek doktori kutatáshoz:

A valószínűség tanításáról

Az arányosság témakörének tanításáról

Aktuális álláslehetőségek

Pályázatok

     EFOP-3.4.4-16-2017-0023 projekt

     Nemzeti Tehetség Program

62. Rátz László Vándorgyűlés

Az idei Rátz László Vándorgyűlést Budapesten, a Graphisoft Parkban rendeztük meg július 4-7. között. Részletek...

Színpadon a Tudomány - válogató

A Magyar Színpadon a Tudomány szervezőbizottsága tanárok és tanárjelöltek jelentkezését várja a nemzetközi Science on Stage fesztiválon (2024. augusztus 12-15., Turku, Finnország) Magyarország képviseletére. Tovább...

A matematika érettségi követelményeinek változása 2024-től – III. rész

A cikksorozat harmadik része a Függvények témakörről és változásairól szól. Csapodi Csaba táblázatos formában mutatja be, hogyan módosulnak ebben a témában az érettségi követelmények 2024-től, röviden magyarázva, értelmezve, indokolva a változásokat. Néhány, újdonságnak számító ismeret esetén mutat olyan feladatokat, amelyeket a követelmények alapján el tudna képzelni egy feladatsorban. A feladatok megoldása az Érintő Facebook-oldalán és a következő számban is megjelenik. Tovább...

Héttusa 2. forduló (2023. szeptember)

Új feladatok a Héttusa rovatban! Ismét 7 olyan gondolkodtató kérdés, amelyet megoldhat akár egy általános iskolás,  de érdekes még annak is, aki rendszeresen foglalkozik. matematikával . Akit érdekelnek az első forduló tapasztalatai, az első hét feladat és azok megoldása, nézze meg a Beszámolót a Héttusa 1. fordulójáról. A kitűzött feladatokra bárki küldhet megoldást, elég a feladatok sorszámát és a feltett kérdésekre a válaszokat megküldeni. Figyelem! A  határidő: 2023. október 1. Következnek a feladatok.

Kell-e nekünk függvénytáblázat?

Hogyan használjuk a 21. században a függvénytáblázatot? Használjunk-e egyáltalán függvénytáblázatot? Szükség van-e rá, vagy a számológépek, számítógépek és az internet, illetve legújabban a mesterséges intelligencia teljesen feleslegessé teszik? Wintsche Gergely egy matematikatanári levelezés kapcsán mutat érveket és ellenérveket .
Felsőoktatás - Kutatás

Az Erdős–Moser sejtés bizonyítása

A közelmúltban egy több mint fél évszázadon át megoldatlan geometriai sejtést sikerült igazolniuk magyar kutatóknak. A bizonyítás a geometria, a Fourier-analízis, a lineáris programozás, a gráfelmélet és a számítástudomány módszereit ötvözi. Ketten az öt szerző közül, Ambrus Gergely és Varga Dániel mutatják be a híres problémát és a bizonyítást

A sonkásszendvics-probléma

Egy korábbi Érintő cikkben szerepelt már a híres lvivi Skót Kávéház, ahol kiváló lengyel matematikusok a Skót Könyvbe jegyzeték fel a fontosabb matematikai problémákat. Ebben a cikkben Hugo Steinhaus 123-as sorszámú problémájáról lesz szó, amelyet ma már csak sonkásszendvics-problémaként emlegetnek. Titkos Tamás ismerteti (kicsit leegyszerűsítve) a tételt és a bizonyítás vázlatát.

A ChatGPT története

Az utóbbi időszak legnagyobb port kavaró nyelvközpontú mesterséges intelligencia (MI) fejlesztése, a ChatGPT lényegében csak 10 éves múltra tekint vissza. Bár működése korántsem hibátlan, mégis áttörésnek számít a természetesnyelv-feldolgozás területén. Ennek kapcsán ír Héja Enikő az előtanított nyelvmodellekről, végül röviden ismerteti a Nyelvtudományi Kutatóközpontban fejlesztett magyar GPT-3 nyelvmodellt, a PULI GPT-3SX-et, és kitér a nyelvmodellek potenciális veszélyeire. Arra is fény derül, hogyan változik a svájci bicska konyhai robotgéppé...Tovább...
Eseménynaptár
Hírek, cikkek

Az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért Kuratóriuma idén 23. alkalommal írta ki a RÁTZ TANÁR ÚR ÉLETMŰDÍJ pályázatát, olyan magyarországi tanárok számára, akik pályájuk során különösen sokat tettek a hazai reáloktatásért és a reálértelmiségiek következő generációiért. Tovább...

Rendezvények

Szép eredményeket ért el a magyar csapat a 2023. évi MEMO-n. Tovább...

62. Rátz László Vándorgyűlést 2023. július 4-7. között Budapesten a Graphisoft Parkban rendezzük. Tovább...

XXXV. Magyar Operációkutatás Konferencia 2023. június 21-23. között a Corvinus Egyetemen. Tovább...

Érintő és 36. hírlevél

Megjelent:

- elektronikus folyóiratunk, az ÉRINTŐ szeptemberi száma és

- 36., augusztusi HÍRLEVELÜNK

Kellemes böngészést!

 

További aktuális hírek

Korábbi hírek

Cikkek