Bolyai János Matematikai Társulat
Alapítva 1891-ben
A matematika érdekes

Bolyai János "temesvári levelének" 200. évfordulójára

Álmok álmodói - Bolyai János

A Bolyai János születésének 220. évfordulója alkalmából készült kisfilmet Álmok álmodói - Bolyai János címmel vetítették 2022. december 15-én az MTV Duna csatornán.

Bolyai János, a modern fizika előfutára:

  

Szeretettel üdvözöljük PRIMA PRIMISSIMA díjas Társulatunk honlapján! 

A siker a Társulat 130 éve során a magyar matematikáért igen sokat tett, minden tagjának és munkatársának elismerése. Bemutató kisfilm a Társulatról. Az eseményről az Érintőben is olvashatunk.

Príma matematika

Az idei Prima Primissa Díjátadón  ismét elismerték a matematika jelentős társadalmi értékét. Amíg tavaly a Bolyai János Matematikai Társulat vehette át a magyar oktatás és köznevelés kategóriában a Prima Primissima Díjat, idén Lovász László matematikus, akadémikus a magyar tudomány kategóriában kapta meg a kitüntető címet.

Matematika­tanulás

Aktuális álláslehetőségek

Pályázatok

     EFOP-3.4.4-16-2017-0023 projekt

     Nemzeti Tehetség Program

Kicsit kooperatívan

Spencer Kagan neve, kooperatív tanulási technikákat kutató és népszerűsítő tevékenysége világszerte jól ismert. 2001-ben magyarul is megjelent könyve, módszereit már két évtizede sok iskolánkban használják. Kovács-Koszó Eszter, Kiss Viktória és Kosztolányi József ezeket a stratégiákat egészítette ki néhány gyakorlati ötlettel, amelyek kísérleteik alapján is jól illeszkednek a mai magyarországi matematikaórákba.

Sok színnel, sokszínűen a gráfokról

A magyarországi matematikának egyik kiemelkedő területe a gráfelmélet. A nemzetközi szakkönyvekben, példatárakban nagyon gyakran találkozhatunk hivatkozásokkal magyar matematikusok tételeire, hazánkban kitűzött versenyfeladatok bemutatásával. Ezek a példák megmozgatják a fiatalok fantáziáját, hiszen a problémák megoldása szinte minden esetben valamilyen speciális felismerésen, különleges fogalomtársításon alapul, így komoly szellemi kihívást jelent még a matematikailag képzettek számára is. Fonyó Lajos és Fonyóné Németh Ildikó jól hasznosítható, sokszínű anyagot kínál az iskolai szakkörök számára.

Sikeres KöMaL-rendezvény az ELTE-n

Október utolsó hétvégéjén rendezte meg a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok szokásos Ifjúsági ankétját a MATFUND Alapítvány szervezésében, a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat háttértámogatásával. A kétnapos előadássorozatra a 2021–22-es tanév KöMaL-pontversenyeinek legjobbjai kaptak meghívást.
Felsőoktatás - Kutatás

„A számológép és az agy” megjelenésétől az infoszféra forradalmáig

2023-ban lesz Neumann János születésének 120. évfordulója. Benczúr András tanulmányában röviden bemutatja Neumann életútját, részletesen ismerteti utolsó, 1958-ban megjelent írását, amelynek címe: „A számológép és az agy”. Ehhez kapcsolódik saját kutatása arról, hogy milyen új megvilágítást ad a számítógépek és az élő emberi elmék összevetése az infoszférában betöltött szerepük alapján. Tovább...

Ugródeszkák matek szakon – Palotay Dorka

Palotay Dorka alkalmazott matematikus egy, az internetszolgáltatóknak különféle szolgáltatásokat nyújtó cégnél dolgozik, malware, azaz kártékony szoftver elemzéssel foglalkozik. Bérczi-Kovács Erika negyedik interjúja következik az Ugródeszkák matek szakon sorozatában.

A Tingley-sejtés

Titkos Tamás az Érintőben megjelent cikkében valós normált terekről és azok távolságtartó leképezéseiről van szó. A szükséges fogalmak bevezetése után ismertetünk egy nagyon szép tételt, a Mazur–Ulam-tételt, majd rátérünk annak egy nagyon természetes általánosítására (Mankiewicz tétele). Ezek után teszünk néhány megjegyzést arra vonatkozóan, hogy hogyan néz ki egy gömb és a felülete, és kimondjuk Tingley sejtését, ami amennyire egyszerűnek hangzik, annyira nehéz. (És a mai napig megoldatlan.) 

Eseménynaptár
Hírek, cikkek

Az immár 22. alkalommal átadott Rátz Tanár Úr Életműdíj elismertjei matematikából: Erdős Gábor és Varga József. Tovább...

SZJA 1 %

2023-ban is lehetőség van arra, hogy tagjaink és mások is, akik a magyar matematika érdekében végzett tevékenységünket kívánják támogatni, a 2022-ben befizetett személyi jövedelemadójuk 1%-át felajánlják Társulatunknak.

A BJMT adószáma: 19815613-2-41.

Támogatásukat ezúton is köszönjük!

Érintő és 33. hírlevél

Megjelent:

- elektronikus folyóiratunk, az ÉRINTŐ decemberi száma és

- 33., januári HÍRLEVELÜNK

Kellemes böngészést!

 

További aktuális hírek

Korábbi hírek

Cikkek