A Bolyai János Matematikai Társulat Veszprém Megyei Tagozata

ArchívumaVissza a Tagozat honlapjára => vissza
2016


Az Észkerék Egyesület matematikaversenyén több mint száz általános iskolás vett részt. Gratulálunk a győzteseknek!

A Bolyai csapatverseny legjobbjait jutalmazták a Deák Ferenc Általános Iskolában. A győztes csapatok: Számtündérek, 2x2, Kis Okosok, Páros, Ütős 4-es, Négy az egyben. Gratulálunk! Bővebben itt.

Mester-M-díjban, valamint Graphisoft-díjban részesült Spissich László matematikus, a pápai Észkerék Egyesület titkára. Gratulálunk! Bővebben itt.

Az Észkerék Egyesület felkészítésének eredményeként pápai diákok kiváló eredményeket értek el matematikaversenyeken. Bővebben itt.

Igazi Matemágusok - nem csak így hívják őket! Bővebben itt és itt .

A Veszprémben rendezett Náboj verseny eredményei: https://math.naboj.org/archive.php
és fényképei: https://drive.google.com/drive/folders/0BzHW95ukgNvnSWdNWTZCcXhwOVk .

Megtalálták a sztageirai Arisztotelesz sírját? Bővebben itt.

Gratulálunk a Zrínyi Ilona Matematikaverseny országos győzteseinek!

Gratulálunk a Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei győzteseinek!

Újabb matek zseni. Bővebben itt.

Ajánljuk a Haladvány Kiadvány legújabb írásait:
Napier pálcikák és a rácsmódszer az általános iskolákban ,
Mértani közép a japáni ökörszem nézőpontjából ,
Ácsok és földmérők háromszögei ,
Asztalosok és parallelogrammák ,
Matskó és a vízikerék meséje, avagy ne deriváljunk, inkább ... ,
Két boríték paradoxona három értelmezésben .

, Gratulálunk a Bem verseny idei győzteseinek!

2015


Ajánljuk a Haladvány Kiadvány legújabb írásait:
Ki fedezte fel? ,
Dominók, trigonometria, imagináriusok és Lénárt nyulai ,
Szokatlan koordinátarendszerek .

A NÁBOJ nemzetközi matematikaversenyt 2016. márciusában Veszprémi helyszínnel is megrendezzük, érdemes már most készülni! További információk a verseny honlapján: http://math.naboj.org/ .

Szalkai István: "Műszaki problémáink minden nap", Támop pályázattal készült interaktív oktatóanyag (sok matematikai tartalommal) kipróbálható:
http://math.uni-pannon.hu/~szalkai/MindMusz/Mindennapi-musz-start-2c.html ,
kapcsolódik a Mindennapi matematika könyvhöz:
, Ismertető (pdf)

Zrínyi matematikaverseny feladatsorai például az alábbi helyeken is megtalálhatóak:
http://lenkeyiskola.hu/lenkeyiskola/?p=2471 ,
http://www.csontvary-zhalap.sulinet.hu/dokumentumok/matek/verseny.htm ,
http://ai.alsoerdosor.hu/?page_id=292 .

Ferde fényképezés (pdf) a "Haladvány Kiadvány" hasábjain (magyar nyelvű digitális folyóirat: matematika, tudománytörténet, ...) .

Az idei Rátz László Vándorgyűlés (RLV) július 7-10. között lesz Vácott. Tájékoztató és jelentkezési lap.

Somogyi Barbara (Kandahár) "Egyetemi tapasztalatok Veszprémben és Angliában" címmel tart előadást április 21.(kedd) 16:00 órakor a Pannon Egyetem Matematika Tanszékén. Meghívó.

Bezdek Károly (Univ. Calgary): "The covering index of convex bodies" címmel előadást tart 2015.március 31, (hétfő) 12:30-kor a Pannon Egyetem Matematika Tanszékén.

Bozóki Sándor (MTA SZTAKI): "Hét, páronként érintkező végtelen henger", 2015.március 30, (hétfő) a Pannon Egyetem Matematika Tanszékén: I. épület 3. emelet. Meghívó és kivonat , az előadás anyaga .

Szalkai István: "Műszaki és matematikai problémáink minden nap" előadása: 2015. március 12. (csütörtök) 16:30, Pannon Egyetem Matematika Tanszék, Vigyázat: új cím: I. épület 3. emelet.
Az előadás meghívója: Meghívó , és kis ízelítő: Mindmusz.html . Az előadásra minden érdeklődőt szerettel várunk!

"Mi a matek?" játszóház március 4-én Budapesten. Megívó.

Jubilál a hagyományos Bem József matematikaverseny: idén HUSZADSZOR rendezték meg a veszprémi Deák Ferenc Általános Iskolában. Gratulálunk a díjazottaknak!

A NÁBOJ nemzetközi matematikaverseny idén március 13-án (pénteken) kerül megrendezésre, középiskolás diákok részére. A versenyen öt fős csapatok indulhatnak, két kategóriában. A verseny hasonlít a "Kenguru" és a "Kavics-kupa" versenyekhez: elegendő csak a feladatok végeredményét megadni.
    A verseny magyarországi helyszíne Budapest, DE igény szerint a BJMT Veszprémi Tagozata vállalja a verseny lebonyolítását Veszprémben is, a Pannon Egyetem Matematika Tanszékén. Szeretnénk, ha a versenyen minél több középiskola csapatai vennének részt!
    További részletek találhatók a felhívásban és a verseny honlapján: http://math.naboj.org/ . A verseny (budapesti) főszervezője Sagmeister Ádám, sagmeister.adam@gmail.com , tel: 3630/4829927. Ha a verseny veszprémi helyszínén kíván résztvenni, kérjük ezt Szalkai István tagozati elnöknek is jelezzék a szalkai@uni-pannon.hu címen!

Tisztújító és küldöttválasztó taggyűlés: 2015. március 12. (csütörtök) 16:00. Helye: Pannon Egyetem Matematika Tanszék, Vigyázat: új cím: I. épület 3. emelet. A részleteket a tagoknak személyesen kiküldtük.

2014


    A Magyar Tudomány, a Magyar Tudományos Akadémia folyóiratának régebbi számai elérhetők az interneten: http://www.matud.iif.hu/archive.htm . Például, a decemberi szám 1424-1432. oldalain érdekes cikket olvashatunk Deák Ervin tollából a logaritmus -táblázatok és függvény 400 évvel ezelőtti mibenlétéről (nem azonos a maival!), készítéséről és használatáról: Egy nevezetes matematikai évforduló: 400 éve jelent meg az első logaritmustáblázat címmel.
Bolyai Farkas elektromos (!) csengőjéről olvashatunk a következő írásban: Bolyai-csengettyu.pdf .

A Bolyai csapatverseny megyei fordulóján szép sikerek születtek. Gratulálunk a díjazottaknak!

Bandi Árpád és Oláh Gál Róbert (Marosvásárhely, Sapientia Egyetem) előadást tartottak a Pannon Egyetemen "Bolyai emlékhelyek" és "Réthy Mór élete" címmel 2014.szeptember 24-én.
A fenti, utolsó képen Bandi Árpád fényképei láthatók a Bolyai-emlékhelyekről, Oláh Gábor előadása pedig itt letölthető: OlahGR-RethyM_140924.pptx.
További képek a Pannon Egyetem Matematika Tanszékének honlapján a képgalériában:
http://math.uni-pannon.hu/index.php/cimlap/kepgaleria.html , vagy közvetlenül:
http://math.uni-pannon.hu/index.php/cimlap/kepgaleria/250-2014-bandi-arpad-es-olah-gal-robert-szeinariumi-eladasa.html

Bandi Árpád nemrég ünnepelte 90. születésnapját:
http://www.szekelyhon.ro/aktualis/marosszek/kilencvenedikbe-lep-bandi-arpad.
Isten éltesse Bandi Bácsit sokáig, és jó egészséget kívánunk neki!
Oláh Gábor honlapja:
http://ghtk.csik.sapientia.ro/hu/tanszekek/gazdasagtudomanyi-tanszek/a-gazdasagtudomanyi-tanszek-oktatoi/dr-olah-gal-robert
Oláh Gábor rendszeresen közöl életrajzi cikkekket magyar matematikusokról a Matematikai Lapokban: Veress Pál (1893-1945), Schmidt Ágoston (1845-1902), Klug Lipót (1854-1945) .


, Rácz Tanár Úr életműdíjat kapott Békefi Zsuzsa és Kubatov Antal. A díjakról itt olvashatunk: http://www.ratztanarurdij.hu/ (a "Díjazottak" almenüben), és http://tehetseg.hu/aktualis/ratz-tanar-ur-eletmudij-tizennegyedszer.
Gratulálunk a díjazottaknak!

"Matekos" erdei tábort szervezett dr. Spissich László a pápai Észkerék Egyesülettel közösen. Részletek: a jobboldali képen, és: http://veol.hu/hetvege/matekosok-erdei-tabora-1641753 . Kívánjuk, hogy a folytatás is hasonlóan jól sikerüljön jövőre!

Az Erdős Központ szervezésében Jesch Dávid tartott érdekes előadást "Nagykanizsától Amerikán keresztül ..." címmel.

A Medve Matematika Versenyt idén Veszprémben rendezték.

A hagyományos Bem József matematikaversenyt idén is megrendezték a veszprémi Deák Ferenc Általános Iskolában. Gratulálunk a díjazottaknak!

SIN.swf , COS.swf , TAN.swf , SinCosTan.swf , Xsin.xlsx , Xtan.xlsx
    Ez egy kis gyűjtemény a trigonometrikus (és egyéb) függvények szemléltetéséhez. (Forrás: Szalkai Balázs, Szalkai István és Internet.) További animációk találhatók Szalkai István Szemléletes Analízis I. tankönyvének digitális mellékleteiben: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0012_szemleletes_analizis/adatok.html

    Letölthető digitális tananyagok találhatók az OFI honapján: http://www.ofi.hu/letoltheto-tankonyvek, http://etananyag.ofi.hu, és http://etananyag.ofi.hu/hirek/2014-08-28-indul-a-tanev.


Könyvajánló: Philip Legner: Kombinatorika (ford. és szerk. Köves Gabriella), Typotex Kiadó. http://bookline.hu/product/..., http://books.google.hu/books...,
http://publioboox.com/en_US/kombinatorika , http://publioboox.com/en_GB/kombinatorika .
Figyelemreméltó még Ph. Legner honlapja is, ahol sok érdekességet gyűjtött össze a matematika szemléltetésére: http://world.mathigon.org/ , http://world.mathigon.org/Combinatorics .
2013


Varga Tamás Módszerteni Napok : 2013. november 8-9. (péntek, szombat) ELTE TTK Déli épület 1117 Budapest Pázmány Péter sétány 1/C. Program letöltése (doc).

Imreh Csanád 2013. október 9. előadásának anyaga (pdf) .
Érdelődőknek bevezető tankönyv: Dósa Gy.-Imreh Cs.: Online algoritmusok (pdf) .
A k-szerver feladat áttekintése: Koutsoupias,E.: Survey (pdf) .
Az előadás felvétele (2013. év végéig) meghallgatható : ImrehCs-131009.wmv vagy lementhető a http://math.uni-pannon.hu/~szalkai/ honlap legvégén levő linkről, az előadás kivetített fóliái itt találhatóak (pdf) .

Tom TIT: Tom Tit száz kísérlete és produkciója (kísérletek, fejtörők, természettudomány) http://mek.oszk.hu/10400/10444/
Tom Tit száz ujabb kisérlete http://mek.oszk.hu/11300/11306/
Tom Tit legújabb száz kísérlete http://mek.oszk.hu/10000/10066/

Samuel LOYD: Cyclopedia of 5000 Puzzles, Tricks and Conundrums with Answers (5000 fejtörő, rejtvény trükk, megoldásokkal): http://www.mathpuzzle.com/loyd/

A 2013. évi Kürshák József középiskolás tanulóverseny feladatai (pdf) .
Az egyetemisták 2013. évi Schweitzer Miklós matematikaverseny feladatai (pdf)
Imreh Csanád (Szeged): "Online algoritmusok" címmel tart előadást a Pannon Egyetem Matematika Tanszékén (I.épület 9.emelet) 2013. október 9-én (szerdán) 16:30 órakor . Meghívó + kivonat.
Ez évben október 11-én (pénteken) 14:00-18:00 között kerül megrendezésre a KÜRSCHÁK JÓZSEF MATEMATIKAI TANULÓVERSENY, Veszprémben ismét a Pannon Egyetemen. Részletes ismertető.

Tanárok hosszú (ingyenes) éjszakája 2013. október 11-én, pénteken, 16-tól 20 óráig a Vasarely Múzeumban, 1033 Budapest, Szentlélek tér 6. Részletes ismertető.

A "Lee-Math" Projekt pályázatot hirdet(ett) matematikai tárgyú színdarab vagy musical írására: ismertető. Talán meghirdetik jövőre is !

Surányi László , a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanára elnyerte a Massachusetts Institute of Technology (MIT,USA) Inspirational Teacher Award (2013) nevű díját. Két külföldi egyikeként, számos amerikai mellett. A díjat az MIT-s diákok javaslatai alapján évente osztják ki kiemelkedő középiskolai tanároknak. Gratulálunk!

A Kormányrendelet 17.§ ( Magyar Közlöny 13. ) alapján a különböző országos versenyek iskolában történő fordulói szervezése, felügyelete, a dolgozatok javítása beszámítható a 32 óra kötelezően le nem kötött részébe.

Elhunyt Fried Ervin.

A Kalmár versenyről ismertető és feladat-összeállítások ismét találhatóak az Élet és Tudomány folyóirat 2013/36,37, ... számaiban,
például: 2013/36)a , 2013/36)b , 2013/37)a , 2013/37)b , 2013/38)a , 2013/38)b .

Bonis bona (A nemzet tehetségeiért) díjban részesült Csizmaziáné Fazekas Beáta : Lovassy.hu . Gratulálunk !
Bonis Bona elismerés az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola tanárainak: Pintér Ferenc, Ábrahám Gábor József, Bíró Bálint, Katz Sándor, Róka Sándor, Erdős Gábor és Kiss Sándor . Egyetemi hírlevél . Gratulálunk !
Szórakoztató matematika: xFaktor Gratuálunk a veszprémi (és a többi) egyetemistáknak!

Újabb beszámolók a versenyről: Egyetemünk , Egyetemi Hírlevél .

Hajnal András , a Bolyai Társulat volt főtitkára, majd elnöke, az MTA Rényi Alfréd Kutatóintézetének volt igazgatója, 2013. augusztus 20 -a alkalmából a Magyar Köztársaság Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetésben részesült. Gratulálunk!

Erdős Gábort , a http://www.microprof.hu matematika tesztverseny szervezőjét a matematikai tehetséggondozásban végzett munkájáért Bonis bona (A nemzet tehetségeiért) díjjal tüntették ki. Gratulálunk !

Szeptembertől újra indulnak a matematika tehetséggondozást ill. a kerettanterv alkalmazását segítő tanfolyamok. Matematikából a különböző korosztályokat tanítóknak hat különböző tanfolyam indul. A részvételért nem kell fizetni, sőt szállást és étkezést biztosítanak.
A tanfolyamok listája és a jelentkezési feltételek a mellékletben olvashatók.
A tanfolyamokra jelentkezés határideje a kezdési időpontot megelőzően 3 hét! A legelső időpont 2013.szeptember 19-21, tehát erre augusztus 30-ig lehet jelentkezni! További információk: Telefon: +36-1-786-2999 ; E-mail: kepzes[at]tehetsegpont.hu
Kérjük, minél többen vegyék igénybe ezeket a lehetőségeket!

Magyar siker a 13. Középeurópai Matematiai Olimpián (MEMO): mindhárom aranyérmet magyar diákok kapták:
Di Giovanni Márk, Homonnay Bálint Zoltán és Maga Balázs .
A csapatversenyt Lengyelország nyerte, Magyarország csak 4 ponttal (2%) maradt le. Gratulálunk mindenkinek!
Képek az eredményhirdetésről. További eredmények, képek és a feladatok az alábbi honlapokon találhatók:
http://memo2013.mik.uni-pannon.hu/ , http://memo.szolda.hu
Augusztus 23-27.között a Pannon Egyetemen rendezik a 13. Középeurópai Matematiai Olimpiát (MEMO).
Képek a megnyitóról. Az eredményhirdetés augusztus 27.(kedd) 19:00 órakor lesz.
Az idei verseny hivatalos honlapja: http://memo2013.mik.uni-pannon.hu/
Régebbi feladatsorok: http://memo.szolda.hu

Ráckevei hajókirándulás.

Nyári tábor tehetséges középiskolásoknak a Pannon Egyetemen. Bővebben: VEOL.hu .

Május végén volt a Kalmár verseny országos döntője: Radnai Bálint (8.oszt) országos II. helyezést ért el! Sikerrel szerepeltek a veszprémi Kossuth és Deák Iskolák tanulói is. Gratulálunk!
A dobogós helyezettek névsora az Élet és Tudomány folyóirat 2013/25 számában is megjelent: ET.gif .
A részletes eredmények a www.titkalmarlaszlomatematikaverseny.hu honlapon várhatóak.
A 2007-2013. versenyek feladatai, megoldásai és eredményei: KalmarVs-2007-2013.pdf .

A műszaki és gazdasági egyetemek hallgatói számára meghirdetett 35. Hajós György országos matematikaversenyt május 23-25 között rendezte meg a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara Veszprémben.
Helyezettek: Deák Sándor, Simkó Marcell (Pázmány P. Katolikus Egyetem), Éles András (Pannon Egyetem). Feladatsor2013.gif .
Sajtóközlemény: Hajos2013.pdf , eredmények, feladatsorok és további információk a MIK honlapján: http://hajos2013.mik.uni-pannon.hu , újsághír: HajosVs-Naplo130627.gif .

Különleges matematikai vetélkedőt szervezett az Észkerék Egyesület Pápán, Dr.Spissich László matematikus vezetésével. Részletek, eredmények és fényképek a Pápa-ma honlapon.

Radnai Bálint 8. osztályos tanuló (Rákóczi Telepi Tagiskola, Várpalota, tanára Gerstmárné Takács Beatrix ) a Zrínyi Ilona Matematikaverseny országos döntőjében 4. helyezést ért el, a Varga Tamás Matematikaverseny 8/I-es kategóriában pedig az országos 2.helyet szerezte meg.
Mindkét versenyen Bálint érte el a legjobb eredményt a veszprém megyei versenyzők között, részletek a mategye.hu honlapon olvashatók. Gratulálunk!

A Pannon Egyetem Mérnöki Kara július 1-7. között nyári egyetemet szervez középiskolai tanulóknak. A tábor célja a középiskolás korosztály természettudományos és műszaki érdeklődésének és ismereteinek bővítése.
További információk: http://nyariegyetem.mk.uni-pannon.hu/

Matematikai Alkotóház nyílt Budapesten a Szabadsághegyen: a fogaskerekű vasút "Városkút" megállójánál: Költő utca 1, a "Lívia" villában.
Minden kedden programok minden korosztálynak (kiállítások, fejtörők, játékok, workshopok, vetítések, előadások).
Információ: edan@option.hu , mobil: 70-67 23232

A Játéktól a kutatásig tehetséggondozó sorozatot a középiskolás tanulók matematikai, természettudományos és műszaki kompetenciáinak fejlesztése, elmélyítése céljából szervezi az ELTE TTK Lágymányosi épületeiben a Varga Tamás Tanítványainak Emlékalapítványa (www.vtamk.hu) .
További információk kérhetők Pálfalvi Józsefnétől : ELTE TTK Matematikatikatanítási és Módszertani Központ, p99sari@gmail.com .

A Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpia (http://www.ioling.org) feladatai inkább logikai természetűek, két mintafeladatsor: BJMT-NyelveszD-12.pdf és BJMT-NyelveszD-22.pdf .

Képek, riportok, videó a 2013.évi Zrínyi Ilona matematikaverseny országos döntőjéről:
http://veol.hu/veszprem/veszpremben-rendezik-az-orszagos-dontot-1536226
http://veol.hu/veszprem/veszpremben-rendezik-az-orszagos-dontot-1536367
http://veol.hu/veszprem/matematikabol-mertek-ossze-a-tudasukat-1536603
http://veol.hu/veszprem/dijaztak-a-legyugyesebbeket-1536750

A Kalmár versenyről ismertető és feladat-összeállítások találhatóak az Élet és Tudomány folyóirat 2013/9,10,11,... (március 1,8, ...) számaiban,
például: 2013/9. , 2013/10. .
A verseny régebbi feladatai és eredményei a http://www.titteleki.hu vagy http://www.zalamat.hu honlapokon, vagy ITT találhatóak meg.

2013. március 27-29. között Veszprémben lesz a Zrínyi Ilona matematikaverseny országos döntője .
Eredményhirdetés március 29-én 10 órakor a Vetési Albert Gimnáziumban .

2013. augusztus 22-28. között Veszprémben, a Pannon Egyetemen kerül megrendezésre a 7. Közép-Európai Matematikai Diákolimpia (MEMO). A versenyről folyamatosan tájékoztatjuk a honlap Olvasóit! A 2012.évi verseny eredménye a KöMaL-ban.
A verseny magyar honlapja (sok gyakorló feladattal!): http://memo.szolda.hu

A 2013.évi Surányi János Emlékverseny (a Matematikai Diákolimpia válogató versenyének első fordulója) 2013. március 11-én (hétfő) 10.00-14.00 lesz a Matematikai Kutatóintézet Nagytermében, Budapest V. kerület, Reáltanoda u. 13.15.
A szervezők minden olyan középiskolás diákot várnak a megmérettetésre, akiknek eddigi eredményeik alapján ott a helyük.

Marosvásárhelyen 10 éves munkát követően átadták a Bolyai Múzeumnak azt az adathordozót, amely Bolyai János közel 15 ezer oldalnyi (teljes) digitalizált kézirathagyatékát tartalmazza eredeti méretben, nagy felbontású kép formájában: http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=69984 .
Részletek: Level-130228.txt , Kezirat-temakorok.doc , Benko-kotet4.doc .

Bolyai Farkas: Tentamen műve is megtalálható a következő címen: http://mek.oszk.hu/06500/06507/

Pitagorasz tétele mozgásban
2012"Mindennapi matematika" - a könyv sajnos még csak kézirat, kiadót keresünk ... Ismertető (pdf)

Szemléltetés és becsapás (pdf) a "Haladvány Kiadvány" hasábjain (magyar nyelvű digitális folyóirat: matematika, tudománytörténet, ...) .

A Veszprém Megyei Tagozat tisztújító taggyűlését 2012. március 13-án (kedden) 14:00 -kor tartjuk a Pannon Egyetem Matematikai Tanszékének könyvtárában (Veszprém, Egyetem u.10). Kérjük a tagok megjelenését, akadályoztatás esetén email-visszajelzését.
...Beszámoló Tagozatunk 2009-2011 közötti működéséről: Beszámoló 2009-2011.

Szalkai István: "Mindennapi matematika" címmel tart előadást a Pannon Egyetem Matematika Tanszékén 2012.március 13-án (kedden) 14:30 órakor . meghívó + kivonat

Fejes-Tóth Gábor 2011.december 14-i előadásának anyaga
2011A Társulat (országos) tisztújító küldöttgyűlését 2012. május 05-én (szombaton) tartják Budapesten.
A fenti küldöttgyűlést megelőzően kell megtartanunk a tagozati vezetőség és a tagozatot képviselő küldöttek megválasztását, 2012. február 10. és március 16. között . Ennek pontos időpontjáról 2012. január elején értesítjük a Veszprém megyei tagokat.
...Beszámoló Tagozatunk 2009-2011 közötti működéséről : Beszámoló 2009-2011.
Fejes-Tóth Gábor (Budapest): "Közlekedés gömbi akadályok között" címmel tart előadást a Pannon Egyetem Matematika Tanszékén 2011.december 14-én (szerdán) 15:00 órakor . meghívó
A Közép-dunántúli Regionális Pedagógiai Intézet Veszprém Megyei Irodája 2011. december 7-én (szerdán) 15 órai kezdettel a Lovassy László Gimnáziumban (8200 Veszprém Cserhát ltp.11.) " MATEMATIKA - közel a mindennapokhoz " címmel szakmai fórumot rendez, amelynek keretében a középiskolai matematika szakos tanárok Környei László alkotószerkesztő előadásában megismerkedhetnek a Marosvári – Korányi – Dőmel szerzőhármas azonos című tankönyvsorozatának újszerű szakdidaktikai megoldásaival. Sebestyén József irodavezető: Sebestyen.Jozsef@korpi.hu .
Részletes program itt , regisztrációs lap , Közép-dunántúli Regionális Pedagógiai Intézet honlapja: http://www.korpi.hu .
A Varga Tamás versenyt 2012-ben a MaTeGye Alapítvány szervezi. Versenykiírás .
2011. évi Kürschák verseny feladatai: Kürschák 2011. feladatok
VERSENYEREDMÉNYEK : 2011. júniusában a Kalmár László matematikaverseny országos döntőjében Nagy Kartal 7.oszt. (Kossuth L. Ált.Iskola, Veszprém, tanára Cz.Nagyné Bándi Klára) 5. helyezést, Radnai Bálint 6.oszt. (Rákóczi Telepi Tagiskola, Várpalota, tanára Gerstmárné Takács Beatrix) 1. helyezést, Lakatos Ádám 5.oszt. (Áldás utcai Ált.Iskola) 1. helyezést ért el.
2010-ben Radnai Bálint 6. helyezést ért el 52 ponttal (max.56-ból), Nagy Kartal 1. helyezett lett holtversenyben.
A Kalmár verseny feladatai és eredményei a http://www.titteleki.hu vagy http://www.zalamat.hu honlapokon, vagy ITT találhatóak meg.

Néhány további, kevésbé ismert honlap címe: Alapműveleti: http://www.mikszath-marcali.hu/amv , Vakondvágta: http://www.kisvakond.hu .
Radnai Bálint egyéb eredményei: Zrínyi megyei 1. és országos 1., Kenguru megyei 2. és országos 10., Alapműveleti megyei 1. és országos 6., Kalmár megyei 1. helyezés.
Lakatos Ádám egyéb eredményei: Zrínyi országos 2., 2010 -ben Bátaszéki országos 1., Bolyai csapatversenyen 2., Kalmár országos 5. helyezés.
Nagy Kartal eredményeit a Kossuth L. Ált. Iskola honlapján találjuk meg: http://www.kossuthiskola.hu .
Gratulálunk minden szorgalmas és eredményes versenyzőnek !
(Nagyon sok általános és középiskolás verseny eredménye megtalálható az interneten; sajnos arra nincs időnk, hogy végigböngésszük az oldalakat és listákat, de a jövőben is örömmel közzétesszük az összegyűjtött, hozzánk beküldött eredményeket!
Különösen örülünk a Kalmár verseny országos döntőjén elért eredményeknek, hiszen a mezőny minden évben közismerten nagyon erős! )
Az 50. Rátz László Vándorgyűlés alkalmával elkészültek a Vándorgyűlés történetéről, a Társulatról, a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapokról, a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiákról szóló filmek és anyagok digitalizált változatai. Ezeket a http://www.cs.bme.hu/~bolyai címen tekinthetjük meg.
... A Bolyai Társulat néhány díjának áttekintése: zip .
Oláh-Gál Róbert: Bolyai János egy fizikai írásáról http://www.kfki.hu/fszemle/fsz0809/olah0809.html vagy ITT .
Néhány hasznos internetcím:
Matematika népszerűsítése: http://www.mathematikum.de , Kaposvári élményműhely , Haladvány Kiadvány , Erdélyi Matematikai Lapok .
Lexikon: http://mathworld.wolfram.com
Több mint száz, új felsőoktatási jegyzet (PE): http://tananyagfejlesztes.mik.uni-pannon.hu
Mindenféle szakkönyv: http://www.tankonyvtar.hu , BME: http://tankonyvtar.ttk.bme.hu , egyéb: http://extracoder.com/genesis/ .
Kiss Elemér: Matematikai kincsek Bolyai János kéziratos hagyatékából http://mek.oszk.hu/05300/05321/05321.pdf
Tentamen+Appendix (latinul): http://mek.oszk.hu/06500/06507/
Euklidész: Elemek (magyarul) http://mek.oszk.hu/06200/06232 , http://mek.iif.hu/06200/06232 , http://mek.oszk.hu/00800/00857 .
Sain Márton: Matematika története http://mek.oszk.hu/05000/05052/index.phtml
Matematikai mozaik: http://www.tankonyvtar.hu/konyvek/matematikai-mozaik/matematikai-mozaik-081029-12
Új matematikai mozaik: http://www.tankonyvtar.hu/konyvek/uj-matematikai-mozaik/uj-matematikai-mozaik-uj
Matematikus életrajzok nagy gyűjteménye: http://www-history.mcs.st-and.ac.uk/history/
Abacus International : http://www.gcschool.org/pages/program/abacus.html
Bezdek Károly (Budapest): "A diszkrét geometria nagy megoldatlan problémáiról dióhéjban" címmel tart előadást a Pannon Egyetem Matematika Tanszékén 2011.május 10-én (kedden) 13:00 órakor meghívó
A 2011. évi Kalmár László Matematika Verseny (TIT) Veszprém Megyei eredményei: 3.oszt. , 4.oszt. , 5.oszt. , 6.oszt. , 7.oszt. , 8.oszt. ,
Gratulálunk minden résztvevőnek !
A versenyt szervező TIT honlapja elkészült: http://www.titveszprem.hu
2010Maróti György (Pécs): "A Maple alkalmazása a középiskolai matematika oktatásában" címmel tart előadást a Pannon Egyetem Matematika Tanszékén 2010.november 09-én (kedd) 15:00 órakor meghívó
Dósa György (Veszprém): "Modellezés és problémamegoldás a GAMS programrendszerrel" címmel tart előadást a Pannon Egyetem Matematika Tanszékén 2010.október 25-én (hétfő) 13:00 órakor meghívó
A 2010. évi Kalmár László Matematika Verseny (TIT) Veszprém Megyei eredményei itt .
Gratulálunk minden résztvevőnek !
A versenyt szervező TIT honlapja hamarosan elkészül, az új honlap címét közölni fogjuk.
Zrínyi I. és Gordiusz versenyeken eredményesen szerepeltek megyénk tanulói: eredmények a MATEGYE honlapján vagy a Napló újságban
Gratulálunk Csizmadia Botond (3.o.Veszprém), Radnai Bálint (5.o.Várpalota), Nagy Kartal (6.o.Veszprém), Stark Patrícia (6.o.Veszprém), Rothweil Anna (7.o. Balatonalmádi), Benyó Krisztián (12.o.Veszprém) és Pongrácz Vivien (12.o.Veszprém) tanulóknak !
XXI. Bátaszéki verseny /március 26./ országos döntő eredményei
Gratulálunk Pozsonyi Levente (5.o.Ajka), Palotás Réka (5.o.Veszprém) és Nagy Kartal (6.o.Veszprém) tanulóknak !
Czapp Gyula (Kassa): "Síkgráfok színezéseiről" címmel tart előadást a Pannon Egyetem Matematika Tanszékén 2010.február 24. -én (szerdán) 13:30 órakor meghívó , kivonat
Bem matematikaverseny eredményei: ld. a Deák iskola honlapján: http://deak.veszprem.hu , a feladatok pedig itt
Jubileumi Bem matematikaverseny eredményhirdetése: 2010. január 15. (péntek) 15:00 óra, Helyőrségi Művelődési Otthon /HEMO/ nagyterme.2009Jubileumi Bem matematikaverseny Idén, december hónapban jubileumi 15. alkalommal kerül megrendezésre a Bem matematikaverseny. Az elmúlt másfél évtized hagyományának megfelelően 2-8. évfolyam tanulói mérhetik össze tudásukat. Az idei esztendőben 11 veszprémi társintézmény diákjai versengenek egymással. A 2-4. évfolyamosok 2009. december 1-jén, míg az 5-8. évfolyamosok 2-án 14.30- kor kezdik a versenyt a Deákban. /Horváth Szilárd/
Az ünnepélyes eredményhirdetésre januárban kerül sor. Ennek pontos időpontjáról és helyszínéről később pontos tájékoztatást adunk.
ELTE TTK nyílt nap 2009.november 25. részletek
Bátaszéki verseny 2009/10/1.forduló zip
KöMaL -cikk a Rátz László Vádorgyűlésről gif
Szimmetriamotívumok hímzéseken ott vagy itt1 és itt2
Bolyai Farkas a Holdról: KöMaL -cikk 2009.okt. 1.gif , 2.gif
Lukács Amarilla (PhD hallgató,Sopron): Üzleti hálózatok és klaszterek matematikai megközelítései
előadása a Pannon Egyetem Matematika Tanszékén 2009.november 10.(kedd) 14:00 órakor meghívó , előadáskivonat
Maga Péter (PhD hallgató,CEU,Budapest): Hausdorff-dimenzió: fedések és minták
előadása a Pannon Egyetem Matematika Tanszékén 2009.november 04.(szerda) 13:00 órakor meghívó
Bolyai János, mint fizikus (Oláh Gábor, Csíkszereda) http://www.kfki.hu/fszemle/fsz0809/olah0809.html
A PE MIK képei Rátz László Vádorgyűlésről: 1.oldal , 2.oldal , 3.oldal , 4.oldal /2009.10.17./
A Rátz László Vádorgyűlés előadásainak anyagai:
- - - Gál Péter: Játékkészítő műhely (pdf) , Jateksorozatok (pps)
- - - Kántor Sándorné: Kürschák József (pdf)
- - - Klepp Ferenc: Érettségi Baden-Würtenbergben (zip)
- - - Szalkai István: Ki fedezte fel? (zip)
A 2009. évi Kalmár László Matematika Verseny (TIT) Veszprém Megyei eredményei:
3oszt.xls , 4oszt.xls , 5oszt.xls , 6oszt.xls , 7oszt.xls , 8oszt.xls .
Az országos döntőbe jutottak:
3.o. Varga Márk (Kossuth Isk.,Vp.), Piller Trisztán (Deák Isk.,Vp.),
4.o. Szentes Ivett (Deák Isk.,Vp.), Palotás Réka (Kossuth Isk.,Vp.),
5.o. Frisch Attila (Deák Isk.,Vp.), Hamar Laura (Deák Isk.,Vp.), Nagy Kartal (Kossuth Isk.,Vp.),
8.o. Székely Mátyás (Révfülöpi Ált. Isk.) . GRATULÁLUNK és sok sikert kívánunk nekik!
Megjelent a Rátz László Vádorgyűlés előzetes programja ! Az előadások a Pannon Egyetem Audi Max és O épületeiben lesznek.

>>> Rendkívüli tisztújító és küldöttválasztó tagozati közgyűlés 2009. március 24.-én 16:00 órakor a Pannon Egyetem Matematikai és Számítástechnikai Tanszék könyvtárában (Veszprém, Egyetem u.10., E épület) !!!
Utána: a Bátaszéki matematikaversenyek bemutatása
Rátz László Vádorgyűlés lesz VESZPRÉMBEN a BJMT, Tagozatunk és a Pannon Egyetem Matematikai és Számítástechnika Tanszékének rendezésében 2009. július 7-10 között.
Részletek: itt vagy Szalkai István szervezőnél (Szalkai@almos.uni-pannon.hu) vagy bjmt@renyi.hu .
Zrínyi I. és Gordiusz versenyek eredményhirdetése: 2009. március 07. (szombat), 10:00' HEMO -ban
(Veszprém, Zalka M.tér).
A 2009. évi Kalmár László Matematika Verseny (TIT) megyei döntője 2009. március 21-én lesz, bővebb információ: TIT Veszprém, tel: 20-927 5081 vagy szaszlorinc@gmail.com .

-- 2009. januárban indult a "Deák Számítástechnikai Verseny " , a felhívás itt is olvasható.
A Deák Ferenc Általános Iskola által szervezett Bem József városi matematikaverseny eredményhirdetése 2009. januárban volt. Részletek: itt

2008A november 22.-én megrendezett Bolyai csapatversenyen a veszprémi "Okostojások" csapat 1. helyezést ért el! Gratulálunk! További részletek itt vagy ott .
-- Benkő Attila PhD hallgató előadást tartott október 8-án "A XXI. század kommunikációjának fejlődési irányai a valós és a virtuális világban" címmel: meghívó .
Titokban (!) Veszprémben járt Pósa Lajos október 7-én: újságcikk .
2008. évi Kalmár Verseny országos döntő végeredménye és feladatai: 3.o. , 4-5.o. , 6-7.o. , 8.o. .
Gratulálunk Nagy Kartal (Veszprém) 4.oszt. tanulónak!
A Kalmár Verseny veszprém megyei fordulójának (2008.márc.29.) eredményei: 3.o. , 4.o. , 5.o. , 6.o. , 7.o. , 8.o. .
Szász Lőrinc (TIT Veszprémi M.titkár) rövid beszámolója . Gratulálunk a versenyzőknek !

-- Varga Tamás Matematika Verseny feladatai és eredményei: 7.f.+8.e. , 7.f2.+8.f. , 7.e. .
Gratulálunk Haász Zsombor 7.o.(Balatonfüred) tanulónak !
Bátaszéki verseny feladatai és eredményei: 3-5.o.f. , 5-7.o.f. , 8.o.f.+e. . Könyvben megjelent 10 év feladatsora, érdeklődni a szervezőknél (tolnamat@freemail.hu) lehet.
-- Informatikatanár oktatás a Pannon Egyetemen VEAB Matematika, fizika és informatika tanítása munkabizottság ülése 2008.05.29., 14 óra
Zrínyi I. és Gordiusz versenyek eredményhirdetése: 2008.március 08.
A Deák Ferenc Általános Iskola által 2007.decemberében szervezett Bem József városi matematikaverseny eredményhirdetése 2008. januárban volt. Részletek: itt .2007-- dr.Kristóf János: A matematikai fizika matematikája előadása 2007.12.03.
-- Király László: A matematikai tehetségek felismerése és gondozása a TALENTUM -program keretében a Padányi iskolában előadása 2007.12.12., 16 óra
-- Szalkai István: Meddig fut egy algoritmus? előadása 2007.12.17, 15 óra , kis olvasnivaló
Az országos Bolyai csapatverseny megyei fordulóját Deák Ferenc Általános Iskola ősszel szervezte meg.
További információk: Horváth Szilárdné Adrien szervező (hszadr@freemail.hu).
2007.szeptember 10-13. között szerveztük meg a Pannon Egyetem Matematika és Számítástechnika tanszékével közösen a 27'th International Workshop on Chemical Engineering Mathematics nemzetközi minikonferenciát: program , az Egyetemi TV honlapja és felvétele a 4'00" - 5'31" időintervallumban.
2007. március 4-6.között Veszprémben volt a Zrínyi Ilona matematikaverseny országos döntője a Kossuth Lajos Általános Iskola szervezésében. Veszprém Megyei eredmények:
Nagy Kartal (3.osztály) I.díj, Rosta Mátyás (4.osztály) IV.díj, Juhász Zoltán (5.osztály) XIII.díj, Kerekes Gergő (5.osztály) XVII.díj. A versenyzőknek és felkészítőiknek gratulálunk !!!
Pillanatképek itt és ott , megoldókulcsok itt és helyezések ott .
Zrínyi I. és Gordiusz versenyek eredményhirdetése: 2007.március 09. (péntek), 16:00' HEMO -ban (Zalka M.tér).
2007. március 24. (szombat) 10. órakor Kalmár László matematikai verseny általános iskoláknak, a TIT szervezésében. A veszprémi és a Veszprém környéki iskolák tanulói a Kossuth Iskola felajánlása miatt Veszprémben, az ajkai iskolák tanulói a Fekete I. Iskola felajánlása miatt Ajkán, a megye többi iskolájának tanulói Pápán írhatták meg a dolgozatot. A versenyt a MTESZ Veszprém megyei Szervezete és a BJMT Veszprém Megyei Tagozata is támogatta anyagilag 10-10e Ft-tal. Veszprém Megyei eredmények: 3.o. , 4.o. , 5.o. , 6.o. , 7.o. , 8.o. .

-- Eredményesen zárult a tisztújító taggyűlés 2007.március 22-én a Pannon Egyetem Matematikai és Szth.Tanszék könyvtárában (Veszprém, Egyetem u.10.). Titkári körlevél 6/2007 elnök: dr.Szalkai István, titkár: dr.Mihálykó Csaba Köszönjük a leköszönő elnök, Knoll János több mint két évtizedes munkáját! Jegyzőkönyv
-- VEAB Matematika, fizika és informatika tanítása munkabizottság ülése 2007.05.24,
Szalkai István: Ki fedezte fel? előadása 2007.03.22 , kis olvasnivaló
Szalkai István: Mindennapi matematika, trükkök a matematika oktatásában előadása 2007.02.09. , kis olvasnivaló
-- Tisztújító taggyűlés volt 2007.február 9. (péntek) 15:00 órakor a MTESZ Veszprém M.Székházában (Veszprém, Bajcsy Zs.u.3.). Titkári körlevél 5/2007 , beszámoló a Tagozat működéséről 1990-2006
A Deák Ferenc Általános Iskola által decemberben szervezett Bem József városi matematikaverseny eredményhirdetése 2009. január 16-án volt. Részletek: itt .2006-- Dósa György: Ládapakolás, hatékonyságbecslés, és egy már nem megoldatlan probléma előadása 2006.12.18.
-- Csákány Rita: Korok és titkosírások előadása 2006.11.28.
2006. júliusában Cz.Nagyné Bándi Klára , a veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola matematikatanára, igazgató, Beke Manó díj -ban részesült. Gratulálunk!
2007. augusztusában megrendezett Nemzetközi Informatikai Diákolimpián ( ) Szalkai Balázs (Lovassy László Gimnázium) bronzérmet nyert. Gratulálunk!
2006. júliusában megrendezett Közép-Európai Informatikai Diákolimpián ( ) Szalkai Balázs (Lovassy László Gimnázium) bronzérmet nyert. Gratulálunk!
Beszámolók: 1 , 2 , Képek: , , , .
Beszámoló a Tagozat működéséről 1990-20062006 előtt2003.december: Neumann -napok a Kossuth Lajos Általános Iskolában .
1999-2004 között részt vettünk az uromaths project-ben.
Résztvevők: Veingartner Erika , Országh Viktória , Dr.Győri István , dr.Szalkai István , Szalkai Balázs .
Zene: 1 , 2 , 6 , 3 , 4 , 5 . További részletek: itt.
1994.júliusában az Amerikai Matematikai Társaság Lester Ford díját kapta dr. Szalkai István

Vissza a Tagozat honlapjára => vissza
Utolsó módosítás: 2018.02.15.