A Bolyai János Matematikai Társulat
Veszprém Megyei Tagozata
Régebbi hírek => itt


!!! Kérjük, hogy kollégái, ismerősei figyelmét is hívja fel honlapunkra, továbbá közédekű információit juttassa el hozzánk Szalkai István elnök címére (Szalkai@almos.uni-pannon.hu vagy 88-624 349 [mh] telefonon), mi közzétesszük honlapunkon.
- Ha szeretné megkapni (esetenként megjelenő) hírlevelünket, kérjük jelezze a Szalkai@almos.uni-pannon.hu címen.
- Belépés a Társulatba: Belépési nyilatkozat
Elnök: dr.Szalkai István egyetemi adjunktus, Pannon Egyetem, Veszprém, Matematika Tanszék
email: Szalkai@almos.uni-pannon.hu , http://math.uni-pannon.hu/~szalkai/

Titkár: dr.Mihálykó Csaba egyetemi docens, Pannon Egyetem Veszprém, Matematika Tanszék
email: Mihalyko@almos.uni-pannon.hu


Legfrissebb híreink /2017.11.03./

2017

Varga Tamás Módszertani Napok november 10-11-én lesz az ELTE TTK Déli Épületében: http://mathdid.elte.hu/html/vtn2017.html

Szalkai István "A Logarléc reneszánsza" címmel tart előadást november 16.(csütörtök) 16:00 órakor a Pannon Egyetem Matematika Tanszékén.
Néhány téma: Elfér-e végtelen sok skála egyetlen lécen? Harmonikus- és gyök- közepek. XXI. századi kutatások. Az első logaritmustáblák. Elég-e két tizedesjegy a holdraszálláshoz? Mennyit ér egy Aristo TRILOG 0908? Whisky Collins és Martini. Rekesznyílás, záridő, R*arccos(R/(R+x)) és logx(N).Meghívó.

A legutóbbi Rátz László vándorgyűlés anyagai megtalálhatók itt: http://rlv.berzsenyi.hu/2017

A Pannon Egyetem MIK Diszkrét Matematika Kutatócsoportjával közösen szerveztük a Diszkrét Matematikai Minikonferenciát, melyet 2017. május 11-én tartottunk. Délelőtt kutatási eredményeket bemutató, délután pedig ismeretterjesztő előadások hangzottak el. Az előadások címei és kivonatai a Meghívóban és a konferencia honlapján http://dimat.uni-pen.hu/ találhatóak. A kivonatokban található linkeken részletesebben olvashatunk az egyes témákról.

Idén 25. alkalommal rendezték meg Pápán a Heitler Lászlóné Matematikaversenyt. Részletesebben: ITT vagy itt: https://veol.hu/hirek/a-matematika-ifju-papai-bajnokai-1828643

Eredményesen szerepeltek a Kossuth Iskola diákjai a Zrínyi Ilona verseny megyei fordulójában: https://veol.hu/hirek/kossuth-lajos-altalanos-iskola-veszprem-verseny-matematika-1828350 .

A PE Matematika Tanszéke által szervezett idei és régebbi versenyek feladatai megtekinthetők a Tanszék honlapján: http://math.uni-pannon.hu/~verseny .

A Hajós György matematikaversenyek eredményei, feladatai és megoldásai a http://hajos2017.math.bme.hu/ és a http://hajos2017.math.bme.hu/korabbi-feladatsorok honlapokon találhatóak.

A Náboj nemzetközi matematikai verseny fényképei megtalálhatók a MIK honlapján , az eredmények pedig a verseny honlapján: http://math.naboj.org/.
A Lovassy László Gimnázium Junior csapata országos VII., Senior csapata pedig országos IV. helyezést ért el. Gratulálunk !

A "Medve Szabadtéri Matekverseny" április 1-jén lesz Veszprémben a Kossuth (sétáló) utcában. 6 kategória, felnőttek és diákok is részt vehetnek. Részletek és jelentkezés: http://medvematek.hu/.

A Náboj nemzetközi matematikai verseny április 7-én, pénteken, 11:30-15:00 között Veszprémben a Pannon Egyetem, Műszaki Informatikai Karán lesz.
Részletek és regisztráció a verseny honlapján: http://math.naboj.org/ , http://math.naboj.org/about.php .
Tavalyi verseny feladatai : http://math.naboj.org/archive.php .
Tavalyi verseny fényképei: https://drive.google.com/drive/folders/0BzHW95ukgNvnSWdNWTZCcXhwOVk .

Számzsonglőrök vetélkedtek Csöglén. Részletesebben: Bővebben itt.

Stipsicz András (MTA, Rényi Matematikai Kutatóintézet) népszerűsítő előadást tart a csomók elméletéről 2017. április 20-án, 15:30 -tól a Pannon Egyetem Matematika Tanszékén (I. épület 314 terem). Az előadás meghívója.
    Az előadás után beszélgetés és fórum Simon Péterrel, a BJMT főtitkárával és Stipsicz Andrással, a BJMT főtitkárhelyettesével a Bolyai társulatról, tervekről.
    Az előadásra és a fórumra minden érdeklődőt, nem BJMT tagokat is, és a jelenlevők ötleteit is örömmel hívjuk és várjuk! A fórum meghívója.

A Pannon Egyetem MIK Diszkrét Matematika Kutatócsoportja 2017. május 11-én egynapos Workshop-ot tart. Az előadások nyíltak és bárki által ingyen látogathatók. Délelőtt tudományos, délután népszerűsítő előadások lesznek. Részletes program április végén várható.


Az MTA Rényi Alfréd Matematika Kutatóintézet Didaktikai Csoportjának kezdeményezésére létrejött a Repülő iskola program, melynek egyik célja minél szélesebb körben megismertetni a matematika gondolkodtató és játékos arcát. További részletek és a jelentkezési felület: http://agondolkodasorome.hu/felhivasok/repulo-iskola/ .


Nyelvészeti (!) Diákolimpia izgalmas fejtörőkkel: http://ioling.ppke.hu .

Reiman István tehetséggondozó tanár, matematikus emlékére rendezett emlékestet a Matematika Múzeum (ELTE TTK, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 1.emelet) 2017.03.22-én, szerdán 17:30-22:00 között. A találkozó fényképei és anyagai az alábbi címeken érhetők el: RI.jpg , r0.jpg , r1.jpg , r2.jpg , r3.jpg , r4.jpg , r5.jpg , felad1.pdf , felad2.pdf , felad3.pdf , Tudósnaptár.

A XXXII. Magyar Operációkutatási Konferencia 2017.június 14-16. között Cegléden kerül megrendezésre. Bővebb információ és a jelentkezési lap: http://www.bolyai.hu/mok17.htm .


A Matematikát Tanítók Klubja minden évben megrendezi összejövetelét. Részletek itt.


A világ legjobb junior matematikusai ebben az évben Bukarestben mérték össze tudásukat. A magyar csapat tagjairól és a verseny feladatairól az alábbi címeken tájékozhatunk: Versenyző1 , Versenyző2 , Versenyző3 , Versenyző4 , problem1 , problem2 , problem3 , problem4 , problem5 , problem6 .

Megjelent az Érintő, a BJMT elektronikus folyóiratának legújabb száma. Érdemes belelapozni! http://www.ematlap.hu.

Ajánljuk a Haladvány Kiadvány legújabb írásait:
Egy feladvány az új esztendő köszöntésére,
Mindennapi hatványösszegeink ,
Reiman István két feladványáról ... ,
Reiman István egyik fejtörője egy kakukkos óra megjavításáról .

Az Élet és Tudomány folyóirat szinte összes száma megtalálható 1946-tól napjainkig az alábbi címeken. Logar Miska feladatai, Gondolkodás Iskolája, IQ fejtörők kimeríthetetlen kincsestára!
http://epa.oszk.hu/02900/02930 , http://epa.oszk.hu/00100/00193 ,
http://epa.oszk.hu/00100/00194 ,
http://www.eletestudomany.hu/ , http://www.titnet.hu/elet-es-tudomany,
http://eklektika.ektf.hu/hu/folyoirat/elet-es-tudomany,
http://www.sulinet.hu/cgi-bin/db2www/ma/et_menu/lst .
A folyóirat tartalomjegyzékét a szerkesztőség kérésre email-ban megküldi:     eltud "kukac" eletestudomany.hu .

Grätzer József "rejtvénykirály" (1897.02.15.-1945.03.18.) egyik könyve megjelent a Magyar Elektronikus Könyvtárban (a bevezetőt Karinthy Frigyes írta): http://mek.oszk.hu/15300/15379/ .
Grätzer József Karinthy Frigyes titkára volt, és az Amerikában élő, szintén rejtvénykedvelő Grätzer György matematikus édesapja. Bővebben a Wikipédián: Grätzer József és Grätzer György .

Néhány érdekes link és linkgyűjtemény:
Nagy-György Judit (Szeged Bolyai Intézet) érdekesség honlapgyűjteménye:
http://www.math.u-szeged.hu/~ngyj/erdekes/erdekes.htm , például Open Problems in Combinatorics .
http://mathafou.free.fr/pba_en/ (angol-francia nyelven).

Eredményesen szerepeltek megyénk tanulói a Zrínyi Ilona országos matematikaversenyen. Középiskolás eredmények: Rompos Ádám, Kerekes Bálint, Nagy Viktória, Hajdu Norbert, Kadem Aziz, Pituk Gábor, Radnai Bálint, Stark Patrícia. Gratulálunk! Bővebben itt.

Gratulálunk a Bem verseny idei győzteseinek! Bővebben itt.

2016


Az Észkerék Egyesület matematikaversenyén több mint száz általános iskolás vett részt. Gratulálunk a győzteseknek!

A Bolyai csapatverseny legjobbjait jutalmazták a Deák Ferenc Általános Iskolában. A győztes csapatok: Számtündérek, 2x2, Kis Okosok, Páros, Ütős 4-es, Négy az egyben. Gratulálunk! Bővebben itt.

Mester-M-díjban, valamint Graphisoft-díjban részesült Spissich László matematikus, a pápai Észkerék Egyesület titkára. Gratulálunk! Bővebben itt.

Az Észkerék Egyesület felkészítésének eredményeként pápai diákok kiváló eredményeket értek el matematikaversenyeken. Bővebben itt.

Igazi Matemágusok - nem csak így hívják őket! Bővebben itt és itt .

A Veszprémben rendezett Náboj verseny eredményei: https://math.naboj.org/archive.php
és fényképei: https://drive.google.com/drive/folders/0BzHW95ukgNvnSWdNWTZCcXhwOVk .

Megtalálták a sztageirai Arisztotelesz sírját? Bővebben itt.

Gratulálunk a Zrínyi Ilona Matematikaverseny országos győzteseinek!

Gratulálunk a Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei győzteseinek!

Újabb matek zseni. Bővebben itt.

Ajánljuk a Haladvány Kiadvány legújabb írásait:
Napier pálcikák és a rácsmódszer az általános iskolákban ,
Mértani közép a japáni ökörszem nézőpontjából ,
Ácsok és földmérők háromszögei ,
Asztalosok és parallelogrammák ,
Matskó és a vízikerék meséje, avagy ne deriváljunk, inkább ... ,
Két boríték paradoxona három értelmezésben .

, Gratulálunk a Bem verseny idei győzteseinek!
2015


Ajánljuk a Haladvány Kiadvány legújabb írásait:
Ki fedezte fel? ,
Dominók, trigonometria, imagináriusok és Lénárt nyulai ,
Szokatlan koordinátarendszerek .

A NÁBOJ nemzetközi matematikaversenyt 2016. márciusában Veszprémi helyszínnel is megrendezzük, érdemes már most készülni! További információk a verseny honlapján: http://math.naboj.org/ .

Szalkai István: "Műszaki problémáink minden nap", Támop pályázattal készült interaktív oktatóanyag (sok matematikai tartalommal) kipróbálható:
http://math.uni-pannon.hu/~szalkai/MindMusz/Mindennapi-musz-start-2c.html ,
kapcsolódik a Mindennapi matematika könyvhöz:
, Ismertető (pdf)

Zrínyi matematikaverseny feladatsorai például az alábbi helyeken is megtalálhatóak:
http://lenkeyiskola.hu/lenkeyiskola/?p=2471 ,
http://www.csontvary-zhalap.sulinet.hu/dokumentumok/matek/verseny.htm ,
http://ai.alsoerdosor.hu/?page_id=292 .

Ferde fényképezés (pdf) a "Haladvány Kiadvány" hasábjain (magyar nyelvű digitális folyóirat: matematika, tudománytörténet, ...) .

Az idei Rátz László Vándorgyűlés (RLV) július 7-10. között lesz Vácott. Tájékoztató és jelentkezési lap.

Somogyi Barbara (Kandahár) "Egyetemi tapasztalatok Veszprémben és Angliában" címmel tart előadást április 21.(kedd) 16:00 órakor a Pannon Egyetem Matematika Tanszékén. Meghívó.

Bezdek Károly (Univ. Calgary): "The covering index of convex bodies" címmel előadást tart 2015.március 31, (hétfő) 12:30-kor a Pannon Egyetem Matematika Tanszékén.

Bozóki Sándor (MTA SZTAKI): "Hét, páronként érintkező végtelen henger", 2015.március 30, (hétfő) a Pannon Egyetem Matematika Tanszékén: I. épület 3. emelet. Meghívó és kivonat , az előadás anyaga .

Szalkai István: "Műszaki és matematikai problémáink minden nap" előadása: 2015. március 12. (csütörtök) 16:30, Pannon Egyetem Matematika Tanszék, Vigyázat: új cím: I. épület 3. emelet.
Az előadás meghívója: Meghívó , és kis ízelítő: Mindmusz.html . Az előadásra minden érdeklődőt szerettel várunk!

"Mi a matek?" játszóház március 4-én Budapesten. Megívó.

Jubilál a hagyományos Bem József matematikaverseny: idén HUSZADSZOR rendezték meg a veszprémi Deák Ferenc Általános Iskolában. Gratulálunk a díjazottaknak!

A NÁBOJ nemzetközi matematikaverseny idén március 13-án (pénteken) kerül megrendezésre, középiskolás diákok részére. A versenyen öt fős csapatok indulhatnak, két kategóriában. A verseny hasonlít a "Kenguru" és a "Kavics-kupa" versenyekhez: elegendő csak a feladatok végeredményét megadni.
    A verseny magyarországi helyszíne Budapest, DE igény szerint a BJMT Veszprémi Tagozata vállalja a verseny lebonyolítását Veszprémben is, a Pannon Egyetem Matematika Tanszékén. Szeretnénk, ha a versenyen minél több középiskola csapatai vennének részt!
    További részletek találhatók a felhívásban és a verseny honlapján: http://math.naboj.org/ . A verseny (budapesti) főszervezője Sagmeister Ádám, sagmeister.adam@gmail.com , tel: 3630/4829927. Ha a verseny veszprémi helyszínén kíván résztvenni, kérjük ezt Szalkai István tagozati elnöknek is jelezzék a szalkai@uni-pannon.hu címen!

Tisztújító és küldöttválasztó taggyűlés: 2015. március 12. (csütörtök) 16:00. Helye: Pannon Egyetem Matematika Tanszék, Vigyázat: új cím: I. épület 3. emelet. A részleteket a tagoknak személyesen kiküldtük.

2014


    A Magyar Tudomány, a Magyar Tudományos Akadémia folyóiratának régebbi számai elérhetők az interneten: http://www.matud.iif.hu/archive.htm . Például, a decemberi szám 1424-1432. oldalain érdekes cikket olvashatunk Deák Ervin tollából a logaritmus -táblázatok és függvény 400 évvel ezelőtti mibenlétéről (nem azonos a maival!), készítéséről és használatáról: Egy nevezetes matematikai évforduló: 400 éve jelent meg az első logaritmustáblázat címmel.
Bolyai Farkas elektromos (!) csengőjéről olvashatunk a következő írásban: Bolyai-csengettyu.pdf .

A Bolyai csapatverseny megyei fordulóján szép sikerek születtek. Gratulálunk a díjazottaknak!

Bandi Árpád és Oláh Gál Róbert (Marosvásárhely, Sapientia Egyetem) előadást tartottak a Pannon Egyetemen "Bolyai emlékhelyek" és "Réthy Mór élete" címmel 2014.szeptember 24-én.
A fenti, utolsó képen Bandi Árpád fényképei láthatók a Bolyai-emlékhelyekről, Oláh Gábor előadása pedig itt letölthető: OlahGR-RethyM_140924.pptx.
További képek a Pannon Egyetem Matematika Tanszékének honlapján a képgalériában:
http://math.uni-pannon.hu/index.php/cimlap/kepgaleria.html , vagy közvetlenül:
http://math.uni-pannon.hu/index.php/cimlap/kepgaleria/250-2014-bandi-arpad-es-olah-gal-robert-szeinariumi-eladasa.html

Bandi Árpád nemrég ünnepelte 90. születésnapját:
http://www.szekelyhon.ro/aktualis/marosszek/kilencvenedikbe-lep-bandi-arpad.
Isten éltesse Bandi Bácsit sokáig, és jó egészséget kívánunk neki!
Oláh Gábor honlapja:
http://ghtk.csik.sapientia.ro/hu/tanszekek/gazdasagtudomanyi-tanszek/a-gazdasagtudomanyi-tanszek-oktatoi/dr-olah-gal-robert
Oláh Gábor rendszeresen közöl életrajzi cikkekket magyar matematikusokról a Matematikai Lapokban: Veress Pál (1893-1945), Schmidt Ágoston (1845-1902), Klug Lipót (1854-1945) .


, Rácz Tanár Úr életműdíjat kapott Békefi Zsuzsa és Kubatov Antal. A díjakról itt olvashatunk: http://www.ratztanarurdij.hu/ (a "Díjazottak" almenüben), és http://tehetseg.hu/aktualis/ratz-tanar-ur-eletmudij-tizennegyedszer.
Gratulálunk a díjazottaknak!

"Matekos" erdei tábort szervezett dr. Spissich László a pápai Észkerék Egyesülettel közösen. Részletek: a jobboldali képen, és: http://veol.hu/hetvege/matekosok-erdei-tabora-1641753 . Kívánjuk, hogy a folytatás is hasonlóan jól sikerüljön jövőre!

Az Erdős Központ szervezésében Jesch Dávid tartott érdekes előadást "Nagykanizsától Amerikán keresztül ..." címmel.

A Medve Matematika Versenyt idén Veszprémben rendezték.

A hagyományos Bem József matematikaversenyt idén is megrendezték a veszprémi Deák Ferenc Általános Iskolában. Gratulálunk a díjazottaknak!

SIN.swf , COS.swf , TAN.swf , SinCosTan.swf , Xsin.xlsx , Xtan.xlsx
    Ez egy kis gyűjtemény a trigonometrikus (és egyéb) függvények szemléltetéséhez. (Forrás: Szalkai Balázs, Szalkai István és Internet.) További animációk találhatók Szalkai István Szemléletes Analízis I. tankönyvének digitális mellékleteiben: http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0012_szemleletes_analizis/adatok.html


    Letölthető digitális tananyagok találhatók az OFI honapján: http://www.ofi.hu/letoltheto-tankonyvek, http://etananyag.ofi.hu, és http://etananyag.ofi.hu/hirek/2014-08-28-indul-a-tanev.


Könyvajánló: Philip Legner: Kombinatorika (ford. és szerk. Köves Gabriella), Typotex Kiadó. http://bookline.hu/product/..., http://books.google.hu/books...,
http://publioboox.com/en_US/kombinatorika , http://publioboox.com/en_GB/kombinatorika .
Figyelemreméltó még Ph. Legner honlapja is, ahol sok érdekességet gyűjtött össze a matematika szemléltetésére: http://world.mathigon.org/ , http://world.mathigon.org/Combinatorics .
Régebbi hírek => itt


Versenyajánló

(Néhány kevésbé ismert verseny)
Kavics Kuopa. Szervező: Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium.
Elérhetőség: http://matek.fazekas.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=58&Itemid=133
Katolikus iskolák matematikaversenye. Szervező: Mocsáry Dezső, Piliscsaba.
Elérhetőség: mocsary.dezso@freemail.hu. Mintafeladatsor: 2006.döntő 7oszt.
Ambrózy Geza matematikaverseny. Szervező: Dr.Kiss Sándor, Nyíregyháza.
Elérhetőség: http://zeus.nyf.hu/~kisssa
Jedlik Ányos matematika- és fizika verseny. Szervező: Jármezei Tamás fizika szakértő, Nyíregyháza.
Elérhetőség: jedlik@t-online.hu, http://web.t-online.hu/jedlikfizikaverseny
Gárdonyi Géza logikaverseny. Szervező: Gárdonyi G.Ált.Iskola, Győr.
Elérhetőség: http://www.gardonyi-gyor.hu . Mintafeladatok: 2003-06
Bátaszéki 3 fordulós ÉS levelezős versenyek. Szervező: Károlyi Károly, Bátaszék.
Elérhetőség: tolnamat@freemail.hu. Mintafeladatok: 2001-02 , 2006-07 . Kép: Brenyó M.
ÚJ: Könyvben megjelent 10 év feladatsora, érdeklődni a szervezőknél lehet.
Iskolák, társszervezetek honlapjai

### még egy kis türelmet kérünk ... ###

MTESZ Veszprém: http://www.mtesz-veszprem.hu
TIT Veszprém: http://www.titveszprem.hu
kis olvasnivaló

Vicces időszámítás számológéppel: 14.49+0.75<15.41 (óra.perc) ??? /10.04.15./

Ki fedezte fel? /K.Luoma/ (gif1) , Megoldások: (gif2) , (gif3) , irodalom: (gif4)
Szalkai István: Egyenesektől való távolságokról /megjelent: 2008.június /
Szalkai István: Kombinatorikai kérdések a matematika különböző területeiről /2008.márc./
Szalkai István: Mindennapi matematika /2008.márc./
Szalkai István: Bízhatunk-e a matematikában? /1991.ápr./
Régebbi hírek => itt


Köszönjük a MTESZ Veszprémi Szervezetének a webhely biztosítását!
Utolsó módosítás: 2017.11.03.